Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καρλ Μπιλντ: Ο Σουηδός συνέταιρος αλλά και το τσιράκι της Άγκυρας

Άλλοι έχουν τιμή στην τσέπη

και άλλοι έχουν τιμή στην καρδιά

Ο Σουηδός Υπουργός των Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ μας έριξε την ευθύνη για το Κυπριακό! Λίγο καιρό πριν, ο Σουηδός ΥΠΕΞ, είχε προκαλέσει και τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, προκαλώντας την αναβολή της επίσκεψής του στη Σουηδία. Φυσικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή», σε άρθρο που υπογράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης, ο Καρλ Μπιλντ «έχει δεθεί με την Τουρκία μέσω επενδύσεων εκατομμυρίων. Σε τέτοια έκταση, που ο σουηδικός Τύπος ζητούσε, λίαν προσφάτως, ακόμη και αυτή την παραίτησή του». Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα «Dagens Nyheter», «ο κ. Μπιλντ προωθούσε επενδύσεις στην Τουρκία, μέσω σουηδικού ταμείου. Πρόκειται για το Ταμείο East Capital, στο οποίο ο Σουηδός ΥΠΕΞ έχει, κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο, προσωπικά κεφάλαια.
Τα εξωφρενικά
Κι εδώ φτάνουμε στα πλέον εξωφρενικά, για ΥΠΕΞ ευρωπαϊκής χώρας. «Τα σουηδικά κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου για την Τουρκία απορροφήθηκαν και από εταιρεία του τουρκικού στρατού! Συνολικά οι επενδύσεις στη χώρα αυτή, λόγω της δράσης του Μπιλντ, φθάνουν το ένα δις κορόνες (105.898.329 εκατομμύρια ευρώ). Ο Μπιλντ είχε αναλάβει τη διαφημιστική προβολή της σημασίας των επενδύσεων στην Τουρκία. Και το έπραξε επιτυχώς. Μεταξύ των συμφωνιών τις οποίες προώθησε, περιλαμβάνεται και αυτή με εταιρεία του τουρκικού στρατού, ιδιοκτησίας του ΟΥΑΚ (Ordu Yardimlasma Kurumu). Δηλαδή του τουρκικού «Armed Forces Pension Fund» (Ταμείο Συντάξεων των Ενόπλων Δυνάμεων). Το ΟΥΑΚ έχει υπό τον έλεγχό του περί τις 40 εταιρείες και συνιστά μέρος του τουρκικού οικονομικού κατεστημένου». Μία από αυτές, η Adana Cimento είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής τσιμέντου στη Μεσόγειο.
Σουηδός κακοποιός και... ΥΠΕΞ!
Οι επενδύσεις του Ταμείου East Capital με την εταιρεία του τουρκικού στρατού θεωρούνται «κόκκινη κηλίδα» για τη σουηδική πολιτική ζωή. Σε σχετικό με το θέμα άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο σουηδικό Τύπο, και πιο συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Expressen», οι επενδύσεις προς την εταιρεία του τουρκικού στρατού χαρακτηρίζονται ως «ματωμένες μετοχές». Και δόθηκε αυτός ο χαρακτηρισμός, διότι προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι εκείνοι οι οποίοι διοικούν την τουρκική εταιρεία Adana Cimento χρηματοδοτούσαν 12 μέλη της τουρκικής μυστικής αστυνομίας, που κατηγορούνταν για βασανιστήρια και δολοφονίες οκτώ αντικαθεστωτικών Κούρδων, μεταξύ των οποίων και ο συγγραφέας Musa Anter.
«Οι ματωμένες μετοχές του Καρλ Μπιλντ»
Ο Σουηδός Υπουργός των Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Όπως, μάλιστα, φαίνεται, δεν θα είναι η τελευταία. Από αυτές τις στήλες, προ καιρού, είχαμε σκιαγραφήσει το πορτρέτο του κ. Μπιλντ και τους λόγους για τους οποίους εκτιμούσαμε τότε, προτού ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναλάβει καθήκοντα και προτού η Σουηδία αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε., ότι θα ακολουθούσε διαχρονικώς φιλοτουρκική πολιτική. Η σκιαγράφηση του πολιτικού πορτρέτου του Καρλ Μπιλντ πηγάζει μέσα από τα δημοσιεύματα των σουηδικών εφημερίδων. Οι τίτλοι και οι υπότιτλοι της παρούσας ανάλυσης ανήκουν στο σουηδικό Τύπο.
Τα ταμεία
Γράφαμε, λοιπόν, προ καιρού τα εξής: Καθόλου τυχαία δεν είναι η εχθρική στάση του Σουηδού υπουργού των Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ έναντι της Κύπρου. Και είναι αφελείς όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξει και μάλιστα εν μιά νυχτί. Ο Σουηδός ΥπΕξ έχει δεθεί με την Τουρκία μέσω επενδύσεων εκατομμυρίων. Σε τέτοια έκταση, που ο σουηδικός Τύπος ζητούσε, λίαν προσφάτως, ακόμη και αυτή την παραίτησή του.
Όπως έγραψε ο σουηδικός Τύπος, και πιο συγκεκριμένα την εφημερίδα «Dagens Nyheter», ο κ. Μπιλντ προωθούσε επενδύσεις στην Τουρκία, μέσω σουηδικού ταμείου. Πρόκειται για το Ταμείο East Capital, στο οποίο ο Σουηδός ΥπΕξ έχει, κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο, προσωπικά κεφάλαια. Σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας, ημερομηνίας 27 Οκτωβρίου του 2006, ο κ. Bildt είχε διανείμει το μετοχικό κεφάλαιο του East Capital, που φθάνει το 1.818.219 δισεκατομμύριο σουηδικές κορόνες (αντιστοιχούν σε 192.565.578 εκατομμύρια ευρώ) σε τρία επίπεδα: Πρώτο, East Capital Explorer 1.526.003 SEK (Κορόνες Σουηδίας). Δεύτερο, Επενδυτικό Ταμείο «East Capital» για τα Βαλκάνια 275.791 εκ. SEK. Τρίτο, East Capital για την Τουρκία 16.425 εκ. SEK.
Σουηδικά κεφάλαια και τουρκικός στρατός
Τα σουηδικά κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου για την Τουρκία απορροφήθηκαν και από εταιρεία του τουρκικού στρατού! Όμως, η Τουρκία δεν απορροφά χρήματα για επενδύσεις μόνο από το ταμείο που την αφορά ονομαστικά, αλλά και από τα υπόλοιπα ταμειακά επίπεδα. Τουλάχιστον το 25% του ταμείου για τα Βαλκάνια επενδύεται στην Τουρκία και συνολικά οι επενδύσεις στη χώρα αυτή, λόγω της δράσης του Μπιλντ, φθάνουν το 1 δις SEK, που αναλογούν σε 105.898.329 εκ. ευρώ.
Ο κ. Μπιλντ είχε αναλάβει τη διαφημιστική προβολή της σημασίας των επενδύσεων στην Τουρκία. Και το έπραξε επιτυχώς. Μεταξύ των συμφωνιών τις οποίες προώθησε, περιλαμβάνεται και αυτή με εταιρεία του τουρκικού στρατού.
Η εν λόγω επένδυση φθάνει το 11,4% του συνολικού Επενδυτικού Ταμείου του East Capital για την Τουρκία και αφορά στην τουρκική εταιρεία Adana Cimento. Η εταιρεία αυτή είναι ιδιοκτησία του ΟΥΑΚ (Ordu Yardimlasma Kurumu). Δηλαδή του τουρκικού «Armed Forces Pension Fund» (Ταμείο Συντάξεων των Ενόπλων Δυνάμεων). Το ΟΥΑΚ έχει υπό τον έλεγχό του περί τις 40 εταιρείες και συνιστά μέρος του τουρκικού οικονομικού κατεστημένου. Η Adana Cimento είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής τσιμέντου στη Μεσόγειο. Ο κ. Μπιλντ παραιτήθηκε από το Ταμείο East Capital στις 21 Οκτωβρίου του 2006, 15 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού των Εξωτερικών. Όμως, οι επενδύσεις του Ταμείου East Capital με την εταιρεία του τουρκικού στρατού θεωρούνται «κόκκινη κηλίδα» για τη σουηδική πολιτική ζωή. Σε σχετικό με το θέμα άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο σουηδικό Τύπο, και πιο συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Expressen», οι επενδύσεις προς την εταιρεία του τουρκικού στρατού χαρακτηρίζονται ως «ματωμένες μετοχές». Και δόθηκε αυτός ο χαρακτηρισμός, διότι προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι εκείνοι οι οποίοι διοικούν την τουρκική εταιρεία Adana Cimento χρηματοδοτούσαν 12 μέλη της τουρκικής μυστικής αστυνομίας, που κατηγορούνταν για βασανιστήρια και δολοφονίες οκτώ αντικαθεστωτικών Κούρδων, μεταξύ των οποίων και ο συγγραφέας Musa Anter.
Το μοντέλο της Δυτικής Παπούα…
Βεβαίως οι μετοχές, που ο Σουηδός ΥπΕξ διαχειρίστηκε, δεν είναι «ματωμένες» μόνο λόγω των εγκλημάτων του τουρκικού παρακράτους, αλλά και ένεκα των σχέσεων του κ. Bildt με την πολεμική περιοχή του Νταρφούρ. Ο δημοσιογράφος Goran Greider έγραψε στην εφημερίδα «Dagens Nyheter» ότι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Bildt απέφυγε να αναφερθεί σε γενοκτονία στο Νταρφούρ. Και ο λόγος, σύμφωνα με τον κ. Dagens Nyheter, ήταν η προηγούμενη σχέση του κ. Bildt με την εταιρεία Lundin Oil, που δραστηριοποιείται στην περιοχή.
Πέραν τούτου, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Μπιλντ απλώνονται και αλλού, καθότι διέθετε μεγάλης αξίας μετοχές στη ρωσική εταιρεία Gazpon. Από αυτές πώλησε, μόλις εξελέγη ως υπουργός των Εξωτερικών, 1 εκ. SEK. Διατηρεί, όμως, μετοχές αξίας 5 εκ. SEK. Αυτό θεωρήθηκε ως ασυμβίβαστο με τη θέση που κατέχει ως υπουργός των Εξωτερικών. Πολλοί, μάλιστα, στη Σουηδία παρομοίασαν τον κ. Μπιλντ με τον Χένρι Κίσινγκερ, λόγω της αμφιλεγόμενης στάσης του στη Δυτική Παπούα, δηλαδή τη δυτική Νέα Γουινέα, η οποία προσαρτήθηκε από την Ινδονησία με αμερικανική στήριξη. Συνεπώς, και η θετική στάση του έναντι της αποσχιστικής πολιτικής του ψευδοκράτους και της Τουρκίας έχει… προηγούμενο και είναι ποτισμένη και θεμελιωμένη με συμφέροντα.
Ο σουηδικός Τύπος (βλέπε εφημερίδα «Svenska Dagbadet») ισχυρίζεται σε δημοσίευμα ότι η πολιτική που τήρησε ο ΥπΕξ της χώρας, στην περίπτωση της Δυτικής Παπούα, ήταν αμφιλεγόμενη. Και, ταυτοχρόνως, προσθέτει ότι ο κ. Bildt εξακολουθεί να διατηρεί μετοχές στη Lundin Petroleum, η οποία δραστηριοποιείται στη Δυτική Παπούα…
Τ’ αυτονόητα, το άλλοθι και η αγαθότητα της Ε.Ε.
Η πολιτική στάση του κ. Μπιλντ έναντι της Τουρκίας δύσκολα μπορεί να αλλάξει, γιατί στηρίζεται σε προσωπικά και άλλα συμφέροντα (γράφαμε προ καιρού). Σε αρκετές περιπτώσεις οι αντιδράσεις του στο Συμβούλιο χαρακτηρίζονται από επιθετικότητα και ειρωνεία σε ό,τι αφορά την Κύπρο και δεν συνάδουν με αυτό το οποίο γνωρίζουμε ως σουηδικό πολιτικό πολιτισμό. Όμως, μέσα στο διπλωματικό παιχνίδι, είναι πάντοτε ενταγμένα τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα. Ανέκαθεν η διεθνής πολιτική σκακιέρα στηριζόταν πρώτα στα συμφέροντα και μετά στην ηθική.
Οι κανόνες της ηθικής ήταν και παραμένουν μεθοδολογικό εργαλείο κάλυψης νόμιμων και παράνομων ενεργειών. Στην περίπτωση του Σουηδού ΥπΕξ έχουμε ένα απροκάλυπτο φαινόμενο. Και εχθρικό, που έχει σχέση περισσότερο με τις δικές του προθέσεις επί των πολιτικών και οικονομικών του επιλογών, και πολύ λιγότερο με τη δική μας πολιτική και στάση απέναντί του. Άλλωστε, όπως γράφει ο σουηδικός Τύπος, ο κ. Μπιλντ ήταν ο κεντρικός διαφημιστής των επενδύσεων του East Capital. Και η διαφήμιση αυτή είχε στηριχθεί στον ισχυρισμό περί της σταθερότητας της τουρκικής οικονομίας και της ανάπτυξης, καθώς και του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Τώρα πώς μπορεί να κάνει πίσω;
Λογικό είναι, ασχέτως εάν ηθικώς είναι ασυμβίβαστο με τη θέση του, να προωθήσει πολιτικά τις τουρκικές θέσεις, δηλαδή τις πολιτικές θέσεις μιας χώρας με την οποία επέλεξε να συνδεθεί παντοιοτρόπως.
Εξ αφορμής, μάλιστα, του φαινομένου Μπιλντ απομυθοποιείται και η «ιερότητα» και «αγαθότητα», ακόμη και η δικαιότητα που μπορεί να έχουν πολλοί στο μυαλό τους για το χαρακτήρα της Ε.Ε., η οποία αποτελεί ένα χώρο συνεχών διεκδικήσεων. Γίνεται, επίσης, κατανοητό πόση προσπάθεια πρέπει να καταβάλλεται και εντός Ε.Ε., προκειμένου η Κύπρος να μπορεί να πετύχει στην πολιτική της και να πείσει -ακόμη και για τα αυτονόητα- πολιτικούς όπως ο κ. Μπιλντ. Όμως, ο κ. Μπιλντ δεν μπορεί να συνιστά άλλοθι για τα δικά μας ελλείμματα ή αδυναμίες.
Από την άλλη, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταφέρει να καθοριστεί εντός της Ε.Ε. ένα νομικό πλαίσιο λύσης του Κυπριακού επί των αρχών και των αξιών, στις οποίες είναι θεμελιωμένη η Ε.Ε. Τώρα, εάν αυτές τις αρχές και αξίες τις ακρωτηριάσουμε μέσα από διχοτομικά και αντιδημοκρατικά σχέδια λύσης, δεν θα ευθύνεται καμιά Ε.Ε. και κανένας κ. Bildt, παρά μόνο οι δικές μας μειωμένες αντιστάσεις, λανθασμένες επιλογές, που αδυνατούν να δουν το Κυπριακό μέσα στο σύγχρονο γεωστρατηγικό περιβάλλον, επειδή η πολιτική ηγεσία παραμένει προσκολλημένη σε μεθοδολογίες και στόχους λύσης του παρελθόντος, που δεν οδηγούν σε επανένωση, αλλά σε εναλλακτικές μορφές διχοτόμησης.
Τα συμφέροντα στην Αδριατική και το μοντέλο της Κροατίας
Αυτά γράφαμε τότε, προ καιρού. Και όσα έγραφε ο σουηδικός Τύπος και όσα γράφαμε εξακολουθούν να είναι επίκαιρα με πρωταγωνιστή τον Σουηδό Υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ. Υπάρχουν, βεβαίως, και νέες πληροφορίες, που θέλουν τη Σλοβενία να είναι ενοχλημένη από τον κ. Καρλ Μπιλντ, ο οποίος τηρεί φιλοκροατική στάση στη διαμάχη της Σλοβενίας με την Κροατία. Ως γνωστό, η Κροατία αρνείται να παραχωρήσει στη Σλοβενία πρόσβαση προς τη θάλασσα της Αδριατικής. Οι Σλοβένοι έφτασαν ώς και στη διεκδίκηση της αναστολής των ενταξιακών διαδικασιών της Κροατίας, στο μπλοκάρισμα δηλαδή της ενταξιακής της πορείας, για το θέμα αυτό. Θεωρούν, πάντως, ότι τα προβλήματα στη στάση του κ. Μπιλντ οφείλονται σε έμμεση εμπλοκή, μαζί με τους Κροάτες, σε εταιρείες εκμετάλλευσης γης στα παράλια της Αδριατικής, στη διαφιλονικούμενη περιοχή Κροατίας - Σλοβενίας.
Τώρα, οι Σλοβένοι για να είναι πειστικοί θα πρέπει να παρουσιάσουν στοιχεία. Εμείς, όμως, εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ώς το Δεκέμβριο, οφείλουμε να έχουμε υπόψη μας το μοντέλο της Κροατίας, όταν δηλαδή η ΕΕ ανέστειλε τις ενταξιακές διαδικασίες με το Ζάγκρεπ, επειδή αρνείτο να εκπληρώσει συμβατική του υποχρέωση και να παραδώσει Κροάτες, ύποπτους για εγκλήματα που διεπράχθησαν στον πόλεμο της Βοσνίας. Προφανώς, ο κ. Μπιλντ και οι Βρετανοί να ισχυριστούν ότι άλλο Κροατία και άλλο Κύπρος… Χειρότερα γι’ αυτούς. Διότι η Κύπρος τελεί ακόμη υπό κατοχή.
Πηγή1, Πηγή2

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ο κ.Μπιλντ είναι δεδομένο ότι λειτουργεί με δύο ιδιότητες,και κάτω από το άγχος των επενδύσεων του.
    Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό.
    Ας θυμηθούμε των κ.Βουλγαράκη ή τον κ.Ρουσόπουλο και την επλοκή τους σε επενδύσεις εντός και εκτός τις ΕΛΛΑΔΟΣ.
    Το μέγεθος του προβλήματος είναι μεγάλο,και αφορά γενικότερα την διασύνδεση προσωπικών συμφερόντων και άσκησης οποιαδήποτε μορφής εξουσίας.
    Τέτοιες πρακτικές θα εφαρμόζονται όλο και πιο πολύ ,απλώς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις καταγγέλλουμε και συγχαρητήρια για το συγκεκριμένο άρθρο.
    Η Ε.Ε. δείχνει να χωνεύει την στρατηγική επιλογή των Η.Π.Α. για μεγάλη Μέση Ανατολή.
    Οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Ε.Ε.φαίνεται να είναι ουδέτερες , φοβούμενες τις επιπτώσεις μίας ευθείας σύγκρουσης με την επιλογή των Η.Π.Α. για το κτίσιμο τις Μεγάλης Μέσης Ανατολής.
    Κάθε μέρα,κάθε χρόνο,αλλά και κάθε δεκαετία βλέπουμε την ταύτιση τις εφαρμοσμένης Στρατηγικής επιλογής των Η.Π.Α. με το όραμα του Γ'ΡΑΪΧ στα Βαλκάνια και τη Μ.Ανατολή.
    Απλός έχουν αλλάξει οι ρόλοι,και η αισθητική.
    Η αναβάθμιση τις Τουρκίας είναι βασικό συστατικό
    τις επικείμενης Μεγάλης Μέσης Ανατολής,άρα όταν δεν εν χωρούμε δικαιώματα μας στη Τουρκία ουσιαστικά μπαίνουμε εμπόδιο στη στρατηγική των Η.Π.Α.,αυτοί είναι οι αντίπαλοι των Ελληνικών συμφερόντων και έμμεσα απλός η Τουρκία.
    Η Τουρκία είναι η πένσα τους ,και μεγάλο μέρος τις Ε.Ε.
    η εργαλειοθήκη τους.
    Ο Κ.Μπιλντ είναι μια πατσαβούρα και τίποτα παραπάνω, σημερα είναι χρήσιμος,αύριο που θα είναι λερωμένο στουπί απλός θα αντικατασταθεί.
    Μία άλλη παράμετρος που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας είναι η διαφορά όσο αφορά των αστάθμητο παράγοντα και πότε μπορεί να εμφανισθεί στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου των Η.Π.Α.
    Εμείς ως χώρα με δεδομένη την αυτοφοβική πολιτική που ακολουθούμε μετά των Β΄παγκόσμιο πόλεμο δύσκολα θα παίξουμε των ρόλο του πρωταγωνιστή,αυτό που μπορούμε όμως εύκολα να πράξουμε είναι το εξής να βρούμε βαθιά μέσα μας αυτό που μας ενώνει ως ΕΛΛΗΝΕΣ το φιλότιμο και τι εννοώ.
    Η κυρία υπ.εξωτερικών επιβάλετε να καταλάβει ότι κατάγεται από την ίδια φυλή που αγωνίστηκε στις Θερμοπύλες,
    να ο αστάθμητος παράγοντας.
    Γνωρίζω ότι αυτό είναι ουτοπικό και μη ρεαλιστικό, αλλά υπάρχει ως πιθανότητα.
    Προς το παρών παραμένει θυγατέρα του Εφιάλτη65
    Θα ήθελα να αναφερθώ και σε αυτά που έλεγε ο Οζάλ πριν από 25 χρόνια για σύγχρονη ανασύσταση τις Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τότε τα θεωρούσαμε μπούρδες σήμερα είναι στα πρόθυρα πραγματοποίησης τους.
    ΑΛ-ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]