Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λύση υπέρ της Τουρκίας προωθούν οι ΗΠΑ για το Κυπριακό!

Υπάρχουν γερές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Σαφές μήνυμα προς τα Ηνωμένα Έθνη, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ότι αν συνεχίσουν να εκβιάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία με την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ «η στάση μας θα γίνει ακόμη πιο σκληρή από αυτούς που μας εκβιάζουν, αν χρειαστεί», έστειλε η Κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία επιχειρούν να συνδέσουν την παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης με την πρόοδο στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών.
Στο προσχέδιο ψηφίσματος που ετοιμάζεται για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, περιλαμβάνεται πρόνοια για αναθεώρηση των όρων εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης, το Δεκέμβριο, υπό το φως των δεδομένων που θα διαμορφωθούν στο Κυπριακό. Να προσθέσουμε ότι, πέραν των εκβιαστικών διλημμάτων που προκύπτουν από το Κυπριακό, επιχειρείται και εκβιασμός όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσει η Κύπρος στην αξιολόγηση της Τουρκίας, στην ίδια περίοδο.
Η κυπριακή κυβέρνηση, αντιδρώντας στις συνωμοτικές κινήσεις των Αγγλοαμερικανών, έχει προβεί σε έντονα διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη και όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει ήδη αποστείλει επιστολή σε σχέση με το θέμα αυτό προς τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Λευκωσία δέχεται εκβιασμούς για μη ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά δίνει «μάχες» και ότι «η στάση της θα γίνει ακόμη πιο σκληρή από αυτούς που εκβιάζουν, αν χρειαστεί».
Η ίδια πηγή σημείωσε ότι «τέσσερα χρόνια υπήρχε στασιμότητα στο Κυπριακό και τώρα που γίνεται προσπάθεια για να λυθεί, όλα αυτά που γίνονται είναι άδικα».
Ένδειξη της αγανάκτησης που επικρατεί στη Λευκωσία είναι και το τελευταίο ξέσπασμα του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος προειδοποίησε το περασμένο σαββατοκύριακο την Τουρκία, αλλά και τους συμμάχους της, ότι αν η Τουρκία δεν λύσει το Κυπριακό, δεν μπαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η προειδοποίηση Χριστόφια έγινε προκειμένου να σταλεί σαφές μήνυμα στους φιλοτουρκικούς κύκλους ότι η Λευκωσία κρατά στο χέρι της το κλειδί που θα κλειδώσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σε περίπτωση που επιχειρηθεί εκβιασμός σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς, με μοχλό πίεσης το Κυπριακό.
Απαράδεκτη λύση-χαλί στην Τουρκία
Πολιτικοί κύκλοι, σε δηλώσεις τους στη «Σ», τόνιζαν ότι είναι καθαρή πλέον η πρόθεση της Τουρκίας και των συμμάχων της να επιχειρήσουν διπλό εκβιασμό σε βάρος της Λευκωσίας, με στόχο: Αφενός, να αποδεχθεί απαράδεκτες ρυθμίσεις στο Κυπριακό και αφετέρου, να μην προβάλει εμπόδια στην αξιολόγηση της Τουρκίας, τον προσεχή Δεκέμβριο.
Τους αγγλοαμερικανικούς εκβιασμούς επιβεβαίωσε στην ουσία ο εδώ Αμερικανός Πρεσβευτής Φρανκ Ούρμπανσις, ο οποίος δήλωσε ότι η Κύπρος υφίσταται ξεκάθαρα ως κράτος και δεν χρειάζεται την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να υπάρχει!
Σημειώνοντας ότι η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανανεώνεται κάθε έξι μήνες και αυτή τη στιγμή επανεξετάζεται, ο Αμερικανός Πρεσβευτής δήλωσε πως δεν υπάρχει τίποτε το ασύνηθες σε αυτό και πως δεν βλέπει οποιαδήποτε πιθανότητα να μην επεκταθεί η θητεία της.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει ανησυχίες, ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε: «Η Κύπρος υφίσταται ξεκάθαρα ως κράτος. Η Κύπρος δεν χρειάζεται την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να υπάρχει. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να σπάσω αυτή τη διασύνδεση. Δεν υπάρχει κάτι μεταξύ των δύο. Η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. και δεν υπάρχει πιθανότητα αυτό να τροποποιηθεί».
Σε ερώτηση αν η κυπριακή κυβέρνηση γνωρίζει την πρόταση για αλλαγή στους όρους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Αμερικανός Πρεσβευτής ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν μυστικά στα Ηνωμένα Έθνη και το προσχέδιο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης, εξετάζεται στη Νέα Υόρκη, όπου διαβουλεύονται οι κυβερνήσεις. Αυτή είναι η κανονική διαδικασία», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται ένα προσχέδιο ψηφίσματος και συζητείται και υιοθετείται ή απορρίπτεται.
Αποφασισμένοι οι Αμερικανοί
Ο Αμερικανός Πρεσβευτής υπεραμύνθηκε της «γερής σχέσης», όπως τη χαρακτήρισε, των ΗΠΑ και της Τουρκίας και ισχυρίστηκε ότι είναι προς όφελος όλων. «Μας παροτρύνετε συχνά να μιλούμε με την Τουρκία και δεν θα μπορούσαμε να μιλούμε εάν δεν είχαμε σχέση μαζί της», δήλωσε. Έσπευσε μάλιστα να μας υπενθυμίσει ότι μια λύση στο «επίμαχο πρόβλημα της Κύπρου» θα είναι «καλό και για σας» για να σπεύσει μάλιστα να διαφοροποιήσει το ως τώρα λεγόμενο ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν, αν το ζητήσουν οι δύο πλευρές, λέγοντας, κατά τρόπο επιτακτικό ότι «οι ΗΠΑ θέλουν να είναι μέρος αυτής της διαδικασίας επίλυσης».
Οι δηλώσεις του Αμερικανού Πρεσβευτή που προδιαθέτουν για μια πιο αποφασιστική παρέμβαση των ΗΠΑ στο Κυπριακο, ενισχύουν και δηλώσεις του Αμερικανού Πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ, ο οποίος έθεσε ουσιαστικά νέα ατζέντα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του Αιγαίου.
Ο Σπέκχαρτ χαρακτήρισε ως θέματα προτεραιότητας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με σειρά προτεραιότητας, το Αιγαίο, το Κυπριακό και το Σκοπιανό, και κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν για διευθέτηση των προβλημάτων αυτών θέτοντας «ρεαλιστικούς στόχους».
Ο Ομήρου στέλλει τον Καρλ Μπιλντ... σε φροντιστήριο
Δείγμα των εκβιασμών που θα επιχειρηθούν σε βάρος της Κύπρου, με επίκεντρο την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αποτελούν οι δηλώσεις του φιλότουρκου Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ στη γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό» ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να θεωρεί την Κύπρο, ένα νησί στα ανοιχτά της Συρίας, ως ευρωπαϊκή χώρα και την ίδια στιγμή να μην κάνει το ίδιο για την Τουρκία».
«Θα συμβούλευα τον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας να εγγραφεί σε ένα φροντιστήριο ταχύρρυθμης εκμάθησης της ιστορίας της Κύπρου και της Ελλάδας, για να διαπιστώσει ότι το θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι ο ελληνικός πολιτισμός και η Κύπρος είναι αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού πολιτισμού», απάντησε στον Μπιλντ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
Η δήλωση του Καρλ Μπιλντ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του έτους, επιβεβαιώνει τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στην Ελλάδα και στην Κύπρο η σουηδική προεδρία.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]