Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ταγίπ κάνει ότι θέλει την Μέρκελ…


Ήταν μια πανηγυρική στιγμή: Την Πέμπτη το πρωί, η Υπουργός Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) επισκέφθηκε κατά την έναρξη της πρώτη της επίσκεψης στην Άγκυρα το μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Mustafa Kemal Atatürk.

Εναπόθεσε λουλούδια και υπέγραψε το βιβλίο τιμών. Μνημονεύει τον Kemal με «βαθύ σεβασμό για το έργο του για την χώρα του και σε στενή διασύνδεση με την γερμανο-τουρκική φιλία».

Τα παραπάνω αναφέρονται στην ανταπόκριση στην εφημερίδα WELT, του Christoph B. Schiltz.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, από τις Βρυξέλλες:

Τίτλος: «Το πόκερ της Γερμανίας με τον Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan)»
Υπότιτλος: «Κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία, η ομοσπονδιακή Υπουργός Άμυνας Kramp-Karrenbauer επεδίωξε να προσδέσει πλήρως τον δύσκολο νατοϊκό εταίρο. Αλλά η Τουρκία γνωρίζει την σημασία της»

Πίσω από όλα αυτά κρύβονται σκοπιμότητες. Η Γερμανία θέλει να διασφαλίσει ότι ο δύσκολος αλλά και σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία, θα συμμετέχει πλήρως στην αμυντική συμμαχία για το καλό της Δύσης και ότι θα σταματήσει επιτέλους την παραδοσιακή πολιτική αμφιταλάντευσης μεταξύ των εταίρων και της Ρωσίας.

Σε όλη αυτήν την κατάσταση, οι Γερμανοί δρουν ως μεσολαβητές μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα έχουν τεταμένες σχέσεις για όλων των ειδών τους λόγους. Η Καγκελάριος Angela Merkel (CDU), η οποία διατηρεί μια ιδιαίτερα μακρά και στενή σχέση με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτήν τη διαμεσολάβηση. Η απεσταλμένη της ήταν αυτήν την φορά η Kramp-Karrenbauer.

Η πολιτικός από το Σάαρλαντ συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με τους ομολόγους της από τις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανία και την Γαλλία στο λεγόμενο κουαρτέτο στις Βρυξέλλες. Δεν είναι τυχαίο ότι, μόλις δύο ημέρες αργότερα, μία υψηλόβαθμη εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ταξίδεψε στην Άγκυρα για να συναντήσει τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Hulusi Akar.

Η Kramp-Karrenbauer μετέφερε στις αποσκευές της ωραία μηνύματα για τον Akar. Ένα από αυτά ήταν: Η Γερμανία είναι έτοιμη να εμπλακεί ακόμη περισσότερο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Στις εμπιστευτικές συνομιλίες της στην Άγκυρα, η Γερμανίδα Υπουργός αναφέρθηκε και στην μέχρι τώρα εμπλοκή της Γερμανίας στην περιοχή, για παράδειγμα την συμμετοχή της σε ασκήσεις, όπως η Defender 2021 και σε πτήσεις ελέγχου του ΝΑΤΟ («αεροπορική αστυνόμευση») για την παρακολούθηση της κατάστασης Ασφαλείας στην νοτιοανατολική πλευρά της Συμμαχίας.

Και: Η Γερμανία θα συνεχίσει να εργάζεται για να διευκολύνει τη αποκλιμάκωση της διαμάχης για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Πριν από μερικούς μήνες, η Merkel σημείωσε σημαντικές επιτυχίες σε αυτό το ζήτημα και η κατάσταση ηρέμησε. Τον Αύγουστο του 2020, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία πραγματοποιούσαν στρατιωτικές ασκήσεις στον αέρα και την θάλασσα με πολεμικά πλοία και βομβαρδιστικά, προκειμένου να αποτρέψουν την τουρκική πλευρά από περαιτέρω έρευνες στην περιοχή.

Για τον Erdogan, η Merkel είναι ο πιο αξιόπιστος και πιο σημαντικός εταίρος στην Δύση. Γι’ αυτό και ήταν ιδιαίτερα σημαντικό πως η απεσταλμένη της Merkel Kramp-Karrenbauer διαβουλεύτηκε κατά την επίσκεψή της για ακόμα μια φορά για το Αφγανιστάν.

Το ΝΑΤΟ χρειάζεται πλέον τον Erdogan. Η εντολή της Merkel προς την Kramp-Karrenbauer ήταν να καταστήσει σαφές στην Τουρκία -και εξ ονόματος των συμμάχων- πόσο κεντρικό είναι για τη Συμμαχία το ότι η Τουρκία, ως ισλαμική χώρα, θα συνεχίσει να φροντίζει μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο για την στρατιωτική προστασία του αεροδρομίου «Hamid Karzai» στην Καμπούλ.

Ο Erdogan είναι κατά βάση διατεθειμένος να το πράξει. Σύμφωνα με Αφγανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, η χώρα του θα λάβει αρχικά περίπου 130 εκ. Ευρώ. Ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει τους πολιτικούς κινδύνους για την κυβέρνησή του, εάν οι Τούρκοι στρατιώτες χάσουν την ζωή τους κατά την διαδικασία. Οι Ταλιμπάν έχουν ήδη απειλήσει την τουρκική κυβέρνηση με αιματηρή εκδίκηση. Επιπλέον, το αεροδρόμιο ήταν κατά το παρελθόν δημοφιλής στόχος επιθέσεων.

Από την άλλη πλευρά, ο Erdogan γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η διασφάλιση του πολιτικού αερολιμένα για την περαιτέρω στρατηγική του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Χωρίς ένα ασφαλές αεροδρόμιο δεν θα υπάρχουν διπλωματικές αποστολές, επαρκής ιατρική υποστήριξη και ΜΚΟ στο Hindukusch.

Υπάρχουν τώρα ενδείξεις ότι ο Erdogan θα θελήσει να εκμεταλλευτεί την ισχυρή του θέση στο θέμα του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα, ζητά από τους Αμερικανούς να αποσύρουν τις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400.

Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι με αυτήν την αγορά η Ρωσία θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα του μαχητικού αεροσκάφους F-35 και, ως εκ τούτου, απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα.

Αλλά και σε ένα άλλο μέτωπο προτίθεται ο Erdogan να ασκήσει πίεση με διαπραγματευτικό χαρτί το Αφγανιστάν. Θέλει να αποστείλουν οι Ευρωπαίοι σημαντικά περισσότερα χρήματα από τα μέχρι τώρα 6 δις Ευρώ ως βοήθεια για τους πρόσφυγες.

Εκτός αυτού, πιέζει για διαπραγματεύσεις για την επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ και για την απαλλαγή της υποχρέωσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες στην Ευρώπη. Δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος: Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα διαβουλευτούν επί του θέματος στις Βρυξέλλες σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

WELT, του Christoph B. Schiltz
HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]