Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις μετά την σύνοδο του ΝΑΤΟ



Ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από το ταξίδι του στις Βρυξέλλες αφού, άλλωστε, μετά το ΝΑΤΟ, πήγε κατευθείαν στο Αζερμπαϊτζάν για να παρουσιαστεί και ως εγγυητής της σταθερότητας στον Καύκασο.

Δεν ήταν μόνον η συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν που πήγε καλά.

«Έσπασε τον πάγο» με τον Μακρόν ο οποίος μέσα σε «ειρηνική ατμόσφαιρα» (αφού προηγουμένως πούλησε σε εμάς τα Rafale) διαβεβαίωσε τον Τούρκο πρόεδρο για το νέο ξεκίνημα των σχέσεων Γαλλίας-Τουρκίας και του εγγυήθηκε ότι στην Γαλλία ζούνε επίσης ειρηνικά εκατομμύρια μουσουλμάνοι.

Εξίσου καλά εξελίχθηκαν οι συναντήσεις του Ερντογάν με την Μέρκελ (αλλοίμονο!) και με τον Μπόρις Τζόνσον.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από την συνάντησή του με τον Ερντογάν ώστε ανέβασε tweet για να προαναγγείλει ισπανό-τουρκική σύνοδο κορυφής και ισπανό-τουρκικό επιχειρηματικό forum.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε επίσης και με τον Ολλανδό (άλλοι... «φιλέλληνες») πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Για την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό ελάχιστα έγιναν γνωστά από ελληνικής πλευράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε σε ένα τυπικό tweet ως να επρόκειτο για διπλωματική συνάντηση ρουτίνας.

Το αμέσως λιγότερο (στην διπλωματική και μηντιακή διαβάθμιση) θα ήταν να την αγνοήσει τελείως.

Έτσι η συνέχεια των ελληνο-τουρκικών σχέσεων (στην ουσία των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της πατρίδας μας) είναι πλέον αρμοδιότητας… Σουρανή!

Η πρέσβης κυρία Ελένη Σουρανή είναι διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Παραβρέθηκε στην συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν όχι για να κάνει την μεταφράστρια όπως επισήμως ανακοινώθηκε.

Άλλωστε, σύμφωνα με το βιογραφικό της, δεν μιλάει τουρκικά.

Παραβρέθηκε στην συνάντηση μαζί με τον προεδρικό σύμβουλο Ιμπραχίμ Καλίν για να συνεχίσουν τον διάλογο που ξεκίνησαν (τότε μυστικά) στο Βερολίνο στις 12 Ιουλίου 2020.

Εκείνη την μυστική συνάντηση είχε αποκαλύψει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 14 Ιουλίου 2020.

Κατά διαβολική σύμπτωση το «κάρφωμα» Τσαβούσογλου έγινε ακριβώς 11 μήνες πριν από την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο ΝΑΤΟ (στις 14 Ιουνίου 2021) στην οποία το δίδυμο Σουρανή-Καλίν επανήλθε.

Επίσης κατά διαβολική σύμπτωση μόλις δώδεκα ημέρες μετά από εκείνη την διπλωματική αποστολή της πρέσβεως Ελένης Σουρανή στο Βερολίνο ο Ερντογάν μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί (στις 24 Ιουλίου 2020).

Η εποχή Σουρανή στην αντιμετώπιση των τουρκικών διεκδικήσεων παρουσίασε τα πρώτα δείγματα γραφής στο ΝΑΤΟ.

Η ενημέρωση για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν έγινε όχι βέβαια από το tweet του πρωθυπουργού.

Αλλά από τον Ερντογάν ο οποίος έδωσε συνέντευξη Tύπου για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του στις Βρυξέλλες (είχε κάθε λόγο να το κάνει) και απάντησε σε σχετική ερώτηση Ελληνίδας δημοσιογράφου (Αλεξία Τασούλη-OPEN).

Για την ακρίβεια ο Ερντογάν δεν απάντησε επί της ουσίας στην ερώτηση της Αλεξίας Τασούλη.

Αλλά την χρησιμοποίησε για να λανσάρει το «ήσυχο καλοκαίρι», το «κόκκινο τηλέφωνο» και την «μη ανάμειξη τρίτων» στις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας αμφισβητώντας (με αυτό το τελευταίο) την πάγια ελληνική θέση.

Αλλά και το «κόκκινο τηλέφωνο» έχει «βαριά ιστορία» αφού το είχε αποδεχθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου στην συνάντηση του Νταβός με τον Οζάλ και μετά το συμπεριέλαβε στο «mea culpa» (δες το άρθρο του Αλέξανδρου Τάρκα στο SLpress του Σταύρου Λυγερού).

Έτσι η κυβερνητική εκπρόσωπος έσπευσε να τα «μπαλώσει» για το «κόκκινο τηλέφωνο» απαντώντας σε «διευκολυντική» ερώτηση στην ενημέρωση της 15ης Ιουνίου 2021.

Στην ουσία αυτή η ενημέρωση (στην οποία υποβλήθηκαν μόλις δύο ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά) εγκαινίασε και την νέα εποχή Σουρανή στην μηντιακή διαχείριση των ελληνοτουρκικών.

Δεν θα αλλάξουν πολλά γιατί δεν υπάρχει και ανάγκη.

Την κυβέρνηση θα συνεχίσουν να εκπροσωπούν στα κανάλια οι δύο βουλευτές «διπλωματικοί εκπρόσωποι» (Καιρίδης-Χατζηβασιλείου) με μικρή πολιτική πείρα αλλά με ασφαλείς έδρες.

Ο Ερντογάν θα πρωταγωνιστεί σε πρωινάδικα και δελτία ειδήσεων αφού μάλιστα τις τελευταίες ημέρες έφτασε να παίζει περισσότερο και από τον πρωθυπουργό!

Ο ΣΚΑΙ (στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων!) του έκανε και το ψυχογράφημα κατά την διάρκεια της παρουσίας του στις Βρυξέλλες.

Με βάση φωτογραφικά ενσταντανέ που επέλεξε από διάφορες συναντήσεις του αγγίζοντας τα όρια της θυμηδίας (**).

Έτσι παράλληλα με την διπλωματική δουλειά των Σουρανή-Καλίν θα καλλιεργείται μηντιακά η ιδέα της Χάγης (για «θαλάσσιες ζώνες», δηλαδή 12 μίλια κλπ.) στην κοινή γνώμη.

Προκειμένου το «ήσυχο καλοκαίρι» που μας υποσχέθηκε ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ να γίνει «ήσυχη χρονιά».

Ο ρόλος της επίσημης ελληνικής διπλωματίας (δηλαδή του Υπουργείου Εξωτερικών) θα περιοριστεί στα… εσωτερικά.

Στο να «κάνει μασάζ» στην πατριωτική κοινωνική βάση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρώντας να υπενθυμίζει την (ξεχασμένη από τα επακολουθήσαντα γεγονότα) επίσκεψη στην Άγκυρα.

Αλλά χωρίς ανάμειξη στο έργο της πρέσβεως κυρίας Ελένης Σουρανή όπως φάνηκε και από το διπλωματικό ταξίδι στην Λιθουανία κατά την διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ.

(Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνόδευε τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες)

Τουλάχιστον με το νέο δίδυμο Σουρανή-Καλίν δεν θα υπάρχουν εκ των πραγμάτων φωτογραφικά ενσταντανέ ανάλογα με αυτά της πρόσφατης επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθήνα (restaurant Διόνυσος).

(*) Ο τίτλος του άρθρου είναι παράφραση του ιστορικού (στην δημοσιογραφία και στην πολιτική) σχολίου της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ όταν το 1964 ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου με υπόδειξη του Ανδρέα Παπανδρέου διόρισε ως διοικητή του ΕΙΡ τον Σάκη Πεπονή. Η ΕΣΤΙΑ έγραψε τότε σκωπτικά: «Αν είσαι μάνα και πονείς πες μας ποιος είναι ο Πεπονής». Ο (άγνωστος τότε στο ευρύτερο κοινό) Σάκης Πεπονής υπήρξε επιτυχημένος διοικητής του ΕΙΡ και παρέμεινε στην θέση του μέχρι την αποστασία. Κατάφερε, μάλιστα, πριν εκδιωχθεί, να μεταδώσει από το ΕΙΡ τις απαντητικές επιστολές του Γεωργίου Παπανδρέου προς τις επιστολές που του είχε αποστείλει ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος οι οποίες και τον εξανάγκασαν σε παραίτηση.

(**) Ρώτησα Τούρκο δημοσιογράφο (αντικαθεστωτικό) αν υπάρχει στην τουρκική τηλεόραση αντίστοιχος δημοσιογράφος του (συμπαθούς) Μανώλη Κωστίδη. Να βγαίνει δηλαδή κάθε πρωί (για παράδειγμα από την Πλατεία Συντάγματος) κρατώντας τις ελληνικές εφημερίδες και να λέει στους Τούρκους τηλεθεατές όλες τις ειδήσεις (εσωτερικές και εξωτερικές) που σχετίζονται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γέλασε και μόνον με την ιδέα και μου απάντησε ότι με τον ασφυκτικό έλεγχο των δημοσιογράφων που έχει επιβάλει ο Ερντογάν για να αφήνει ανενόχλητες αυτές τις καθημερινές ανταποκρίσεις δεν το κάνει από σεβασμό στην ελευθερία του τύπου! Και συμπλήρωσε: «Προφανώς τον εξυπηρετεί να μαθαίνουν και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας το καθημερινό πρόγραμμά του! Και μάλιστα δωρεάν…».






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]