Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Newsweek: Υπό συνεχή διωγμό οι Χριστιανοί της Τουρκίας


Την άποψη ότι οι χριστιανικές μειονότητες της Τουρκίας υφίστανται όλο και περισσότερες διώξεις και στερήσεις της ελευθερίας τους καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν γίνεται πιο καταπιεστική, διατυπώνει σε άρθρο της στο Newsweek η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Hudson, Λεϊλά Γκίλμπερτ.

Η Γκίλμπερτ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η συμβολική μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί ήταν μόνο το πιο κραυγαλέο παράδειγμα αυτού του νέου περιβάλλοντος στο οποίο η κυβέρνηση στοχεύει επιθετικά τις μη μουσουλμανικές θρησκευτικές μειονότητες.

Τον Ιούλιο του 2020, ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσημα την μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε Τζαμί επικαλούμενος ότι αυτό θα ικανοποιούσε το «πνεύμα της κατάκτησης» του Μεχμέτ Β' του Οθωμανού σουλτάνου που κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη από τους χριστιανούς Βυζαντινούς το 1453.

Η ερευνήτρια του Hudson στέκεται μεταξύ άλλων και στο παράδειγμα πολλών χριστιανών προσφύγων που εγκατέλειψαν το Ιράκ και τη Συρία τα τελευταία χρόνια για να ξεφύγουν από τους εμφυλίους πολέμους.

«Οι χριστιανοί πρόσφυγες που ήρθαν στην Τουρκία αντιμετωπίστηκαν με περιφρόνηση, βρέθηκαν σε απομακρυσμένες τοποθεσίες χωρίς να μπορούν να ασκήσουν τα λατρευτικά τους δικαιώματα. Την ίδια ώρα άνδρες διαφορετικών θρησκειών δεν μπορούν να βρουν νόμιμη απασχόληση, ενώ τα γλωσσικά και θρησκευτικά ζητήματα περιορίζουν τις γυναίκες και τα παιδιά που να εργαστούν ή να φοιτήσουν στο σχολείο», σημειώνει η Γκίλμπερτ.

Οι χριστιανοί στην Τουρκία αντιμετωπίζονται συχνά ως απειλή εσωτερικής ασφάλειας, είτε είναι αλλοδαποί είτε βρίσκονται χρόνια στη χώρα. Πολλοί ξένοι Χριστιανοί που είχαν φύγει από τη Τουρκία για κάποιο διάστημα δεν μπορούσαν να επιστρέψουν αφού ανακαλύφθηκε ότι τα διαβατήριά τους φέρουν σφραγίδα N82.

Η σφραγίδα αυτή N82 προορίζεται για άτομα που επισημαίνονται από τις τουρκικές αρχές ως κίνδυνοι ασφαλείας για τη χώρα.

Η ερευνήτρια επικαλείται και τον Αικαν Ερντεμιρ, ανώτερο διευθυντή του Τουρκικού Προγράμματος στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας (FDD) στην Ουάσινγκτον ο οποίος εξηγεί ότι η ρητορική του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ιδιαίτερα πολωτική επίδραση στη μεταχείριση των Τούρκων Χριστιανών.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]