Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ε! Ε! Ε! Ευρώπη, στη Γωνιά σου!!


Κεντρικό θέμα συζήτησης στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα είναι το περιστατικό που έλαβε χώρα στο σεράι του Ερντογάν και αφορούσε στην άνιση μεταχείριση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είναι γνωστό ως sofagate.

Ο κ. Ερντογάν έδειξε με το δάκτυλο σε ποια «γωνία» να καθίσει η Πρόεδρος της Επιτροπής και αυτή σαν «καλή μαθήτρια» πήγε στην γωνιά της αμίλητη, ασάλευτή και θλιμμένη

Στην Ελλάδα οι αναλύσεις επικεντρώνονται στον αυταρχικό και σεξιστικό χαρακτήρα του καθεστώτος Ερντογάν. Ενώ οι Ευρωπαίοι δείχνουν σοκαρισμένοι με τη σεξιστική αντιμετώπιση της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν και φωτίζουν το θεσμικό πρόβλημα που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την άλλη πλευρά οι Τούρκοι «θαύμασαν» για μια ακόμα φορά τον ηγέτη τους που είναι τόσο ισχυρός και έχει τη δύναμη να επιβάλει αυτό που θέλει, ακόμα και να επιλέγει ποιόν θεωρεί ισότιμό του και ποιον όχι.

Έρχεται, όμως, ο κ. Μάριο Ντράγκι και χαρακτηρίζει τον κ. Ερντογάν «δικτάτορα» και καταδικάζει την προσβλητική συμπεριφορά προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Τουρκία άμεσα απάντησε παίρνοντας οικονομικά μέτρα εναντίον της Ιταλίας. Συγκεκριμένα ακύρωσε την αγορά 10 ελικοπτέρων αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ και προειδοποίησε τις υπόλοιπες ιταλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία ότι θα έχουν συνέπειες εάν ο κ. Μάριο Ντράγκι δεν πάρει πίσω τις δηλώσεις του και εάν η Ιταλία δεν ζητήσει συγνώμη.

Το μήνυμα της Τουρκίας είναι «ή παίρνετε πίσω τις δηλώσεις σας ή δεν θέλουμε τα προϊόντα και τον εξοπλισμό σας». Επιπλέον, οι Τούρκοι υπενθύμισαν την απειλή τους προς την Ευρώπη ότι κύματα παρανόμων μεταναστών και προσφύγων είναι έτοιμα να εισβάλλουν στον ευρωπαϊκό χώρο

Έτσι εγείρεται το ερώτημα: Που είναι η Ευρώπη;

Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι ενοποιημένη και αποτελεί έναν ενιαίο χώρο. Τα μέτρα της Τουρκίας εναντίον της ιταλικής οικονομίας είναι μέτρα εναντίον της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Έπρεπε η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει αμέσως με αντίστοιχα μέτρα ή να ζητήσει από την Τουρκία να μην προχωρήσει σε κινήσεις που στρέφονται εναντίον τής ευρωπαϊκής οικονομίας. Ταυτόχρονα, να θυμίσει στην Τουρκία ότι η εκμετάλλευση των ανθρώπων και του ανθρώπινου πόνου για την υλοποίηση πολιτικών είναι πράξεις ενδιαφέροντος των Διεθνών Δικαστηρίων.

Τέτοιες απαντήσεις δίνονται από ΗΓΕΤΕΣ και όχι κουρασμένους γραφειοκράτες.

Οι γραφειοκράτες έχουν ως κύριες προτεραιότητες το μέγεθος του γραφείου τους, τα προνόμια και τα ταξίδια. Ενώ οι κουρασμένοι ενδιαφέρονται για την ησυχία τους, τη βόλεψή τους να μη δημιουργούν θέματα ώστε να χρειασθεί να τα διευθετήσουν.

Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία κάνει δουλείες με την Τουρκία και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι Γερμανίδα. Οι δουλείες είναι προτεραιότητα. Τα υπόλοιπα που προέκυψαν από την επίσκεψη και απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτά που αφορούν στις σχέσεις των φύλων. Σημαντικό, αλλά όχι τόσο ώστε να δημιουργήσει ένταση, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η «ψύχραιμη» σκέψη των Ευρωπαίων είναι ίδια με την «σκέψη» του κ. Μισέλ να μην δημιουργήσουμε «σκηνή». Σύμφωνα με την νοοτροπία των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες, δεν πρέπει το «μικρό» να επηρεάσει το «μεγάλο» και το «σημαντικό» που είναι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις των ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία.

Όμως ένας ηγέτης, όπως στην περίπτωση ο κ. Ντραγκι, πιστεύει ότι οι ανθρώπινες αξίες και οι αρχές είναι αδιαπραγμάτευτες και πρέπει να είσαι έτοιμος να συγκρουστείς γι’ αυτές. Αλλά, η οπτική αυτή δεν είναι η κυριαρχούσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα οι Βρυξέλλες έχουν κάνει υπέρτατη αξία τη «μη σύγκρουση» και τη «βραδύτητα» στη λήψη αποφάσεων.

Μ’ αυτή την νοοτροπία και θυσιάζοντας τα «σημαντικά» για τα «μικρά», η Ευρώπη ακολουθεί την κατεύθυνση που της δείχνει το τούρκικο δάκτυλό και πάει στην «γωνιά της» σιωπηλά, φοβισμένα και ήσυχα, όπως και η κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ν. Πυργιώτης
Antinews






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]