Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επικίνδυνος και ασφυκτικός Πολιτικός Διάλογος Ελλάδας- Τουρκίας


Με τη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου σήμερα το απόγευμα στην Άγκυρα, εγκαινιάζεται επισήμως ο Διμερής Πολιτικός Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας, εφ’ όλης της ύλης , για πρώτη φορά στην μακρά πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων από το 1978.

Σύμφωνα με μη αμφισβητήσιμες διπλωματικές πηγές, η ελληνική ατζέντα στον Διμερή Πολιτικό Διάλογο περιλαμβάνει τα εξής θέματα:
ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα
Τουρκο/λιβυκό Σύμφωνο για την ΑΟΖ
Παραβάσεις – παραβιάσεις της Τουρκίας
Μεταναστευτικό
Διμερείς εμπορικές σχέσεις

Η τουρκική ατζέντα περιλαμβάνει:
Ιδιοκτησιακό καθεστώς νήσων του Αιγαίου
Αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νήσων του Αν Αιγαίου
FIR
Υφαλοκρηπίδα ( ΜΟΝΟΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΟΖ)
Περιοχή Έρευνας και Διάσωσης(SAR)
Εύρος ελληνικού εναερίου χώρου 10νμ
Σχέδια πτήσης
Δέσμευση της Ελλάδας να υποστηρίξει στην ΕΕ τη χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες
Τούρκοι της Θράκης

Σημειώνεται ότι η τουρκική ατζέντα στον δεσμευτικό διμερή Πολιτικό Διάλογο είναι η ίδια με αυτήν που παρουσίασε η Τουρκία στην πρώτη πολιτική συνάντηση Σουρανή- Καλίν στο Βερολίνο τον Αύγουστο 2020 και ταυτόσημη με την τουρκική ατζέντα στις δύο διερευνητικές επαφές από την αρχή του χρόνου, οι οποίες σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση είχαν μόνο ενημερωτικό και μη δεσμευτικό χαρακτήρα. Με την ξαφνική συμφωνία όμως Αθήνας -Άγκυρας πριν από ένα μήνα, ύστερα από όρο και απαίτηση Τσαβούσογλου για να εξακολουθήσει τις συνομιλίες , η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκαινιάζει σήμερα τον διμερή Πολιτικό Διάλογο σε επίπεδο ΥΠΕΞ, με το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και άλλων δικαιωμάτων στο τραπέζι των διμερών διαπραγματεύσεων .

Από την τουρκική ατζέντα επισημαίνεται ότι η Άγκυρα θέτει προς συζήτηση μόνον το θέμα της Υφαλοκρηπίδας και όχι της ΑΟΖ, προκειμένου να στηρίζει την πάγια θέση της ότι τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν προέκταση του υπεδάφους της Ανατολίας, το οποίο εκτείνεται από τις τουρκικές ακτές μέχρι το μέσο του Αιγαίου και δυτικότερα.

Επισημαίνεται ακόμα ότι εμφανής στόχος της Τουρκίας και στα άλλα θέματα _ Ιδιοκτησιακό καθεστώς,( βάση των Συνθηκών), Αποστρατιωτικοποίηση νήσων Αν Αιγαίου( από κοινού με το ΝΑΤΟ),FIR, Εναέριος Χώρος 10νμ, Σχέδια Πτήσης (βάση του Δικαίου της Θάλασσας και του ICAO) είναι η απόδειξη «παραβίασης» από την Ελλάδα όλων των διεθνών Συνθηκών και Συμφωνιών.

Η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλού αναμένεται , τουλάχιστον στα ελληνικά ΜΜΕ να επισκιαστεί από την έκτακτη συνάντηση Ερντογάν- Δένδια, μετά την ξαφνική πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου χθες βράδυ.

Ο κ Δένδιας αναμένεται να έχει το ρόλο «ταχυδρόμου» μηνύματος του Τ.Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό Κ Μητσοτάκη, ώστε να κατοχυρωθεί ο διμερής πολιτικός διάλογος και στο ανώτατο διμερές πολιτικό επίπεδο, κάτι για το οποίο έχουν εργαστεί αδιακόπως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το Βερολίνο και η ΕΕ στο σύνολο της.

Κύρα Αδάμ
Militaire






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]