Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διαστημικό πρόγραμμα με πρώτο στόχο το φεγγάρι ανακοίνωσε ο Ερντογάν


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε χθες το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας, έναν οδικό χάρτη που βασίζεται σε ρεαλιστικούς και ανταγωνιστικούς στόχους, όπως δήλωσε, σύμφωνα με το Anadolu.

"Το εθνικό διαστημικό μας πρόγραμμα θα αναβαθμίσει τη θέση της χώρας στην παγκόσμια κούρσα του διαστήματος", ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα.

Την υλοποίηση του προγράμματος θα αναλάβει η Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία (Turkish Space Agency - TUA), πρόσθεσε. Με αυτό τον τρόπο, η Τουρκία ανοίγει τον δρόμο για τα διαστημικά ταξίδια στον πολιτισμό της που προώθησε την δικαιοσύνη, τα χρηστά ήθη και την ειρήνη στον κόσμο για αιώνες, ανέφερε ο Ερντογάν.

Το πρόγραμμα ορίζει τις στρατηγικές και τους στόχους της Τουρκίας σε ορίζοντα 10 ετών. "Η βασική και πιο σημαντική αποστολή του προγράμματος είναι να γίνει επαφή με το φεγγάρι με την συμπλήρωση των 100 ετών από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους [2023]", δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι ο στόχος αυτός θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια: στο πρώτο στάδιο θα πραγματοποιηθεί μια προσγείωση στο φεγγάρι με έναν υβριδικό πύραυλο που θα εκτοξευτεί σε τροχιά στο τέλος του 2023 μέσω διεθνών συνεργασιών.

"Όταν ολοκληρωθεί αυτή η αποστολή, θα βρισκόμαστε μεταξύ των χωρών που έχουν καταφέρει να φτάσουν στο φεγγάρι και θα συλλέξουμε τις αναγκαίες πληροφορίες για το δεύτερο στάδιο της αποστολής", πρόσθεσε.

Στο δεύτερο στάδιο το 2028 η χώρα θα αρχίσει να χρησιμοποιεί δικούς της πυραύλους, ανέφερε. "Πραγματοποιώντας μια ελεγχόμενη προσγείωση στην επιφάνεια του φεγγαριου, θα είμαστε από τις λίγες χώρες που θα μπορούν να πραγματοποιήσουν επιστημονικές δραστηριότητες εκεί".

Στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος, η Τουρκία σχεδιάζει να διαμορφώσει ένα περιφερειακό σύστημα εντοπισμού θέσης και χρονοπροσδιορισμού. Με αυτό το σύστημα, το οποίο θα δημιουργηθεί με καινοτόμες μεθόδους με τη χρήση δορυφόρων και συστημάτων εδάφους, η Τουρκία θα σταματήσει την εξάρτηση της από ξένες δυνάμεις, ανέφερε ο Ερντογάν.

"Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη των δικών μας εφαρμογών δορυφορικής πλοήγησης για την άμυνα, τον γεωργικό τομέα, την αστική ανάπτυξη και τα αυτόνομα οχήματα", δήλωσε.

"Τελικός στόχος του προγράμματος είναι να στείλουμε έναν Τούρκο πολίτη στο διάστημα στο πλαίσιο μιας ερευνητικής αποστολής", τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι 2,1 δισ. τουρκικές λίρες (σχεδόν $300 εκατ.) έχουν διατεθεί τα τελευταία 18 χρόνια σε 56 διαφορετικά έργα που καλύπτουν τομείς όπως οι δορυφόροι, το διάστημα, τα συστήματα εκτόξευσης και ο διαστημικός εξοπλισμός.

Καθώς η χώρα θα αναπτύσσει νέες τεχνολογίες θα διασφαλίσει την ασφάλεια των συστημάτων της μέσω του ειδικού λογισμικού που θα αναπτύσσουν Τούρκοι μηχανικοί, πρόσθεσε ο Ερντογάν. "Έχουμε αναπτύξει πολλά κρίσιμα συστήματα, όπως διαστημικές κάμερες υψηλής ανάλυσης, υπολογιστές πτήσης νέας γενιάς και λογισμικό, κατευθυνόμενες κεραίες και άλλα", πρόσθεσε.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]