Η πρώτη μεγάλη υποχώρηση της Τουρκίας για τους S-400
Πρότεινε “λύση” στους Αμερικανούς…
Ο Αμερικανός πρώην πρέσβης Τζέιμς Τζέφρι, που διετέλεσε απεσταλμένος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τα θέματα της Συρίας και των Κούρδων, τηρώντας μία ακραία φιλοτουρκική στάση, αποκάλυψε το «όνομα του …παιδιού»: ότι το ρωσικό σύστημα S-400 είναι το πρόβλημα που δημιούργησε το τεράστιο χάσμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ένα χάσμα που με τα σημερινά δεδομένα θα μεγαλώσει και άλλο. Θα λάβει τεράστιες διαστάσεις.
Το γνωρίζουμε, θα απαντήσετε οι περισσότερο. Αλλά, έχει άλλη αξία να το επαναλαμβάνει ο συγκεκριμένος πρώην διπλωμάτης, και να προειδοποιεί τους αγαπητούς του φίλους τους Τούρκους, που εξυπηρέτησε πολλαπλώς, παραβιάζοντας και τον όρκο του, ως Αμερικανός Πρέσβης, και θέτοντας σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.
Άρα το όνομα του μεγάλου προβλήματος είναι οι S-400 και αν οι Τούρκοι δεν βρουν μία λύση που θα ικανοποιεί την παρούσα κυβέρνηση της Αμερικής, οι καταστάσεις που θα ζήσουμε δεν είναι προβλέψιμες αυτή τη στιγμή.
Είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα, αυτό του συστήματος S-400, που αγόρασε η Τουρκία από τους Ρώσους, με αποτέλεσμα να ανέβουν στα κάγκελα οι Αμερικανοί.
Θυμίζω ότι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ΔΕΝ πρόκειται να υποχωρήσει στο αίτημα της για να σταλούν από εκεί που αγοράστηκαν οι S-400.
Βεβαίως, οι Αμερικανοί απαιτούν από τους Τούρκους κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει. Πλήρωσαν τους S-400 και όπως είναι γνωστό ήδη τους εγκατέστησαν στο τουρκικό έδαφος. Δεν βρίσκονται πλέον στα κουτιά. Και αν -θεωρητικά μιλώντας- επιχειρούσαν να τους ξεφορτωθούν, πως θα το δικαιολογούσε ο ισλαμιστής Ερντογάν στο εθνικιστικό ακροατήριο του στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Οι πιέσεις της Αμερικής είναι αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «άνευ προηγουμένου». Είναι φανερό. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει. Αυτό δείχνει μέχρι τώρα, χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε τι θα πράξει στο μέλλον.
Μετά και τις δηλώσεις των Τούρκων για τους S-400, που διαβάσαμε τις τελευταίες 24 ώρες, νομίζω αντιλήφθηκαν και αυτοί ότι για να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Αμερική, πρέπει να κάνουν πράξη ότι απαιτεί η Ουάσιγκτον. Δεν κυβερνά πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ, που τους έσωσε εις βάρος των αμερικανικών συμφερόντων.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας τα μπέρδεψε βέβαια. Μιλά πάλι για τους «ελληνικούς» S-300 που αγόρασε τη δεκαετία του ‘90 η Κύπρος από τη Ρωσία και αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει υπό την πίεση των Αμερικανών και να τους στείλει στην Κρήτη.
Να θυμίσω εδώ ότι ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης εκβίασε τον τότε Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη για να τον αναγκάσει να αλλάξει πορεία που μετέφερε το ρωσικό σύστημα. Αντί στη Λεμεσό το πλοίο βρέθηκε στην Κρήτη.
Ο γέρος ο Κληρίδης, έξαλλος με τον Σημίτη, του είπε ότι προδίδει την Κύπρο. Ομιλούμε βεβαίως για δύο ηγέτες, που μετά από λίγα χρόνια, συνεργάστηκαν –«συνωμότησαν καλύτερα- για να επιβάλουν το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν στους Ελληνοκύπριους.
Οι S-300 της Κύπρου, που εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη, δεν εντάχθηκαν ποτέ κάτω από κανένα επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ. Άρα η εισήγησή του Χουλουσί Ακάρ, λογικά θα απορριφθεί. Οι S-400 δεν είναι S-300. Το νέο ρωσικό σύστημα μπορεί να κλέψει τα απόρρητα μυστικά των μαχητικών F-35. Οι S-300, όχι…
Ο Χουλουσί Ακάρ προτείνει τώρα να αντιμετωπιστούν οι S-400 όπως οι S-300 της Κύπρου. Επαναλαμβάνω ότι δεν έχει καμία σχέση η αντιμετώπιση του ενός συστήματος με το άλλο. Θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε πως θα λυθεί και αν λυθεί το ζήτημα αυτό, που πραγματικά μολύνει τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις.
Νομίζω ότι θα δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι η πρόταση του Ακάρ είναι ένα ακόμα τρικ της Τουρκίας.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να δώσουμε σημασία στους Αμερικανούς αναλυτές που υποστηρίζουν ότι ο αμερικανικός θυμός είναι υπαρκτός. Άλλωστε το βλέπουμε διά γυμνού οφθαλμού.
Ο πολύς Ακάρ έκανε ένα βήμα πίσω. Από τους παλικαρισμούς περί ανεξάρτητης Τουρκίας που δεν δέχεται μύγα στο σπαθί της φτάσαμε στη νέα πρόταση προς τους Αμερικανούς «εδώ είμαστε να τα βρούμε»…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε επείγουσα τηλεφωνική συνομιλία από τον Αμερικανό ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Δεν γνωρίζουμε αν θα πραγματοποιηθεί.
Η δικαιολογία που έδωσε η τουρκική πλευρά είναι ότι επιθυμεί να συζητήσει σοβαρό θέμα εθνικής ασφάλειας.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Τα παιγνίδια εναντίον της Κύπρου συνεχίζονται. Δεν έχουμε ακόμα νέα πρόταση από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών για την ημερομηνία πραγματοποίησης της Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.
Και αυτό προβληματίζει την Αθήνα και τη Λευκωσία, που βλέπουν να οδηγεί τα πράγματα η Τουρκία εκεί που τη συμφέρει.
Δηλαδή; Να πραγματοποιηθεί πρώτα η συνάντηση κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανάλογα με τα αποτελέσματα να πάρει τις αποφάσεις της. Αυτή είναι μέχρι της στιγμής η ανάλυση που γίνεται.
Και θυμίζω ότι όταν προτάθηκε αρχικά η Πενταμερής καθορίστηκε ένα χρονικό διάστημα από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Για να φτάσουμε να αναζητούν μία ημερομηνία στις αρχές Απριλίου. Η πρόταση για την 29η Μαρτίου, δεν έγινε δεκτή επειδή ένα ενδιαφερόμενο μέρος είχε υποχρέωση που δεν μπορούσε να αλλάξει.
Πιστεύω ότι η Τουρκία κάνει πάντα αυτό που την συμφέρει. Ο Ερντογάν ζήτησε κάποια πράγματα από την κ. Μέρκελ. Εικάζουμε ότι θα θελήσει να λάβει όλες αυτές τις απαντήσεις, πριν συμμετάσχει στην Πενταμερή. Ακόμα και αν καθοριστεί η ημερομηνία, ο Ερντογάν θα μπορούσε να βρει μία δικαιολογία για να την αναβάλει. Ας παρακολουθούμε την κατάσταση και τις κινήσεις της Τουρκίας. Τα όσα γίνονται στο παρασκήνιο δεν είναι για το καλό της Κύπρου.
Μιχάλης Ιγνατίου
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...