Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν… παίζει


Οι υπηρεσίες του παρακολουθούσαν τους Ευρωπαίους διπλωμάτες που απέλασε

Οι παλιοί κανόνες της διπλωματίας μεταξύ του Βερολίνου και της Μόσχας, μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας δεν ισχύουν πλέον. Αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα που έστειλε το Κρεμλίνο με την απέλαση και είναι δύσκολο να βρεθεί μια απάντηση σ’ αυτό.

Τα παραπάνω αναφέρει το περιοδικό Spiegel.

Την περασμένη Παρασκευή, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κήρυξε ανεπιθύμητο πρόσωπο τον επικεφαλής του πολιτικού τμήματος της γερμανικής Πρεσβείας, και το ίδιο έκανε και με έναν Σουηδό και έναν Πολωνό διπλωμάτη.

Σε τρία σημεία ήταν ασυνήθιστη η όλη ενέργεια: Η κατηγορία: Οι τρεις διπλωμάτες, όπως ειπώθηκε, είχαν «συμμετάσχει» σε «παράνομες δράσεις» για την απελευθέρωση του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Alexei Navalny και με αυτόν τον τρόπο παραβίασαν το ρωσικό Δίκαιο. Στην πραγματικότητα, οι διπλωμάτες απλώς είχαν παρακολουθήσει τις διαδηλώσεις.

Ο τρόπος της αποκάλυψης: Τα ονόματα, οι ιδιότητες και οι φωτογραφίες των διπλωματών παρουσιάστηκαν στα δελτία ειδήσεων της ρωσικής τηλεόρασης, μαζί με βίντεο από κάμερες επιτήρησης της αστυνομίας. Και αυτό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο. Το χρονικό σημείο:
Η απέλαση ανακοινώθηκε ειδικά την ώρα της επίσκεψης στη Μόσχα του Josep Borrell, του κορυφαίου διπλωμάτη της ΕΕ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τα φερόμενα παραπτώματα των διπλωματών είχαν τελεστεί σχεδόν δύο εβδομάδες πριν. Ήταν μια στοχευμένη ταπείνωση σε βάρος του Borrell – δεν ήξερε τίποτα και εμφανιζόταν σαν ανεπιθύμητο πρόσωπο.

Ένα ερώτημα είναι γιατί ο Borrell επέτρεψε να εκτεθεί με αυτόν τον τρόπο κατά την συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Sergej Lawrow. Το άλλο είναι: Ποιος ήταν ο υπολογισμός της Μόσχας σε σχέση με αυτήν την κλιμάκωση; Γιατί να προσβάλλει χωρίς λόγο έναν εκπρόσωπο της Ε.Ε,, που ήταν κατά τα φαινόμενα πρόθυμος να ξεκινήσει διάλογο αντί να συγκρουστεί με την Ευρώπη κατά το συνηθισμένο, τραχύ της στυλ ή απλά να τον αγνοήσει;

Και τι κερδίζει η ηγεσία της Ρωσίας με το να φέρνει σε δύσκολη θέση τον πιο σημαντικό της εταίρο της ΕΕ, την Γερμανία, με την οποία επιδιώκει επί του παρόντος να ολοκληρώσει το Nord Stream 2; Αλλά η προσβολή της Μόσχας δεν οφειλόταν σε λάθος της τελευταίας στιγμής. Ήταν ένας στρατηγικός υπολογισμός.

Το ζήτημα δεν είναι ο τερματισμός του διαλόγου με την Ευρώπη ή με τη Γερμανία. Έχει να κάνει με τη χάραξη νέων, αυστηρότερων ορίων. Η ηγεσία της Ρωσίας γνωρίζει ότι εάν δεν δράσει τώρα, η υπόθεση Navalny θα της υπενθυμίζεται διαρκώς. Ο εδώ και πολύ καιρό δύσθυμος και συγκρουσιακός τόνος του Lawrow δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι η Ρωσία είναι αναγκασμένη να δικαιολογείται συνεχώς έναντι της Ευρώπης, ότι δεν βγαίνει ποτέ από θέση άμυνας.

Και η υπόθεση Navalny δεν εξετάζεται πλέον μόνο σε φόρα, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης ή ο ΟΑΣΕ. Στα τέλη Ιανουαρίου, το G7 καταδίκασε ξαφνικά τη σύλληψη του Navalny και των διαδηλωτών στη Ρωσία. Για το Κρεμλίνο δεν αποτελεί λεπτομέρεια το γεγονός ότι το φάντασμα του Navalny πλανάται τελευταία πάνω από όλες τις διεθνείς πλατφόρμες. Διακυβεύεται η νομιμοποίηση και η κυριαρχία της Ρωσίας.

Γι’ αυτό και η Ρωσία αντεπιτίθεται. Καταστρέφει διπλωματικές παραδόσεις που προστατεύονται από το Διεθνές Δίκαιο. Έχει επίσης καταστήσει τακτική της να αντιδρά στην οποιαδήποτε κριτική στα συμβαίνοντα στο εσωτερικό της με κατηγορίες του τι συμβαίνει στις χώρες που την εγκαλούν ή με ό,τι θεωρεί ότι συμβαίνει. Στην όλη υπόθεση, η Μόσχα δεν έχει πολλά να χάσει. Δεν φοβάται τις κυρώσεις, οι οποίες μάλιστα ίσως και να ενώσουν την ρωσική κοινωνία.

Εάν οι σχέσεις με τη Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ ζημιωθούν, τότε από τη σκοπιά της Μόσχας θα πρόκειται για μια απαραίτητη παράπλευρη ζημία. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να γίνει αυτό τώρα παρά το φθινόπωρο, όταν αποχωρήσει η Καγκελάριος Angela Merkel.

Ο Josep Borrell, ωστόσο, διδάχθηκε από τη συνάντηση με τον Sergej Lawrow όσα χρειάστηκε να διδαχθούν τόσοι πολλοί πριν από αυτόν: Όποιος αναζητά μια νέα αρχή με τη Ρωσία του Putin και θέλει να αποδείξει την αμεροληψία του, δεν θα πρέπει να θεωρήσει δεδομένο ότι για αυτόν τον λόγο και μόνο θα είναι ευπρόσδεκτος στη Μόσχα.

Spiegel – Moskaus kalkulierter Affront
HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]