Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θέλουν το μισό Αιγαίο οι Tούρκοι με πρόσχημα τον ανθρωπισμό!


Κοινές περιπολίες έρευνας-διάσωσης ζητά η Άγκυρα στον 25ο μεσημβρινό

Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κυκλοφορούν με το… σταγονόμετρο, δείγμα πιθανόν της πρόθεσης και των δύο μερών να αποφύγουν τις κατηγορίες ότι υπονομεύεται «με το καλημέρα» η επαναπροσέγγιση.

Πόσο μάλλον που η Τουρκία λόγω οικονομικών προβλημάτων «καίγεται» να επαναπροσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο από τα ελάχιστα που έχουμε στην διάθεσή μας, αλλά και από την παράταξη των αντιπροσωπειών στο Ντολμά Μπαχτσέ. καθίστανται σαφή δύο πράγματα.

Ζητούν κοινές περιπολίες ακόμη και στην ελληνική ζώνη ευθύνης με πρόσχημα την διάσωση μεταναστών!

Το πρώτο: Πράγματι οι δύο πλευρές έπιασαν το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει το 2016 με μερικές διαφοροποιήσεις όμως. Η Ελλάδα τουλάχιστον κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων έδειξε να αποκλείει από την ατζέντα το ζήτημα των κλιμακωτών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και την Μεσόγειο αν και το κεφάλαιο αυτό ήταν αντικείμενο διαλόγου με την Τουρκία στις διερευνητικές επί των κυβερνήσεων Σημίτη, Παπανδρέου και Τσίπρα. Επί Καραμανλή το ζήτημα ετέθη ουσιαστικά εκτός με απόφαση Μολυβιάτη.

Ενώ η Ελλάδα αφαίρεσε από την ατζέντα θέμα που την αφορά, η Τουρκία προσέθεσε ένα νέο θέμα που δεν είχε συζητηθεί μέχρι το 2016: Τις περιοχές που πραγματοποιούν οι δύο χώρες έρευνα και διάσωση.

Όπως προκύπτει και από τον τελευταίο τουρκικό κανονισμό έρευνας και διάσωσης (που ανάρτησε ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών Αντίλ Καραϊσμαϊλογλου στον λογαριασμό του στο Twitter) ο οποίος συνοδευόταν από χάρτες-πρόκληση, στρατηγικός στόχος της γείτονος είναι να πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και διασώσεως στα διεθνή ύδατα που βρίσκονται από την δική μας πλευρά. Δυτικά των νησιών με τρόπο ώστε τα πλοία της ακτοφυλακής της να φθάνουν στον 25ο μεσημβρινό. Και να διχοτομούν έτσι, μέσω των διασώσεων μεταναστών, το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου.


Πρόκειται για μία στρατηγική που συνδυάζεται με τα κλιμακωτά χωρικά ύδατα που ζητά η Άγκυρα στο Αιγαίο καθώς τυχόν διαφοροποίηση του εύρους τους σε σχέση με το Ιόνιο και την Κρήτη θα αυξήσει τα διεθνή ύδατα στο Αρχιπέλαγος. Έως ότου φθάσουν να εκδώσουν τον κανονισμό – τα όρια του οποίου αμφισβητεί για την ώρα ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) – για την διάσωση οι Τούρκοι πρόλαβαν κατά την διάρκεια της πολύμηνης κρίσης στο Αιγαίο και προκάλεσαν δύο τρία επεισόδια.

Κατά την διάρκειά τους εμπορικά πλοία τους περισυνέλεξαν μικρό αριθμό μεταναστών, τόσο ώστε όμως να εγείρουν με όρους ανθρωπιστικούς δικαίωμα να εισέρχονται στην δική μας επικράτεια για να «σώζουν» ζωές. Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν να διεξάγονται κοινές περιπολίες από τις ακτοφυλακές ακόμη και στην ελληνική ζώνη ευθύνης με πρόσχημα την διάσωση μεταναστών.

Τα «φαντάσματα» του παρελθόντος

Η δεύτερη επισήμανση που μπορεί να κάνει κανείς για τις διερευνητικές αφορά στις αντιπροσωπείες και τις συνθέσεις τους. Οι Τούρκοι με την συμμετοχή των Καλίν, Ερτσιγές και Σερντάλ έστειλαν στην διεθνή κοινότητα και ειδικά στις Βρυξέλλες το μήνυμα ότι έχουν αναβαθμισμένο ενδιαφέρον για τον διάλογο. Προφανές το γιατί: Για να αχρηστεύσουν οριστικά τις κυρώσεις και να μεταλλαχθούν για το κρίσιμο 2021 από πειρατές σε αθώες περιστερές. Έτσι ώστε να διεκδικήσουν- την ώρα που πρέπει- από τις ΗΠΑ ρόλο τοποτηρητή της Δύσης στην Λιβύη, την Συρία και τον Καύκασο.

Η Ελλάδα επέλεξε σωστά με την ολιγότερη σε μέλη αντιπροσωπεία να στείλει το μήνυμα ότι δεν έχει και πολλά να συζητήσει. Ο πρέσβης Αποστολίδης ήταν ολιγόλογος, συνετός και προσεκτικός στον 61ο γύρο όπως αναφέρουν πηγές.

Ωστόσο δεδομένου ότι είναι επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις από το 2002 και κατόπιν εξουσιοδότησης τριών κυβερνήσεων έχει διαπραγματευτεί την μείωση των χωρικών μας υδάτων, εύλογα γεννάται το ερώτημα για το πως θα αντιδράσει αν στο μέλλον οι Τούρκοι αρχίσουν και επικαλούνται έγγραφες κατατεθειμένες προτάσεις προηγουμένων ελληνικών κυβερνήσεων.

Newsbreak






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]