Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ: Η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί "κόμβο" για ξέπλυμα χρήματος του Ισλαμικού Κράτους


Τον ρόλο της Άγκυρας στη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) επαναφέρει στο προσκήνιο έκθεση-βόμβα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, όπου αναφέρεται ότι το ISIS συνεχίζει να βασίζεται σε "κόμβους” εντός της τουρκικής επικράτειας για τη χρηματοδότησή του.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος "συχνά συγκεντρώνει και στέλνει χρήματα σε μεσάζοντες στην Τουρκία οι οποίοι στη συνέχεια τα διακινούν λαθραία στη Συρία ή τα ξεπλένουν μέσω των καταυλισμών προσφύγων”, σύμφωνα με τον ιστότοπο Ahval.

Η δέσμευση της Άγκυρας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα εδώ και πολλά χρόνια. Παρότι δε Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Τουρκία έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα για την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης, πολλοί παρατηρητές διαφωνούν.

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν επιδρομή στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, Ιντλίμπ, και σκότωσαν τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους Abu Bakr al-Baghdadi τον Οκτώβριο του 2019, ο νεοδιορισθείς συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Brett McGurk, έγραψε σε άρθρο του στη Washington Post ότι το κρησφύγετο του al-Baghdadi βρισκόταν κοντά σε μεγάλη τουρκική στρατιωτική βάση, και ότι η Άγκυρα έπρεπε "να δώσει κάποιες εξηγήσεις".

Ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ευχαρίστησε τους Κούρδους της Συρίας "για τη συγκεκριμένη υποστήριξη που μπόρεσαν να παράσχουν" στην πραγματοποίηση της επιχείρησης αυτής.

Εξάλλου, οι κυριαρχούμενες από τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν επαινεθεί για τον αγώνα τους στην εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους. Τη ώρα δε που οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μάχονται κατά του SDF από το 2016 στη βόρεια Συρία, αναφέρει ο ιστότοπος Ahval.

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής Ελέγχου Gregory Sullivan στην έκθεση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στις 4 Ιανουαρίου, το Ισλαμικό Κράτος "πιθανότατα έχει απόθεμα μετρητών ύψους έως και 100 εκατ. δολαρίων, κεφάλαια που είναι διασκορπισμένα σε ολόκληρη την περιοχή". Ωστόσο, ο ίδιος προσθέτει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν γνωρίζει ποιο είναι το ύψος των κεφαλαίων που έχει διακινήσει το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Ahval, ο πρέσβης McGurk, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε τον Ιανουάριο του 2019, δήλωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην Άγκυρα, διότι "το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που τροφοδοτούσε τον μηχανισμό του ISIS, προερχόταν από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία…”. "Ήταν πολύ απογοητευτικό, διότι η Τουρκία έκανε και πολλά στα σύνορα", είχε δηλώσει τότε.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επισημαίνει επίσης στην έκθεσή του ότι οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο κρυπτονομίσματα, ενώ εξακολουθούν να βασίζονται σε "παραδοσιακές μεθόδους μεταφοράς χρημάτων στο Ιράκ και τη Συρία. Τα μέλη του ISIS στο Ιράκ μετέφεραν χρήματα σε μέλη του ISIS στη βορειοανατολική Συρία, αλλά και σε καταυλισμούς προσφύγων, όπως το al-Hawl".

Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που συγκροτήθηκε κατόπιν αιτήματος του Γενικού Επιθεωρητή του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αναφέρει ακόμη ότι το Ισλαμικό Κράτος συνέχισε να συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω εκβιασμών δικτύων λαθρεμπορίου πετρελαίου στην ανατολική Συρία, απαγωγών για λύτρα, καθώς και βάζοντας στο στόχαστρό του επιχειρήσεις και πληθυσμούς, λεηλατώντας και πιθανότητα λειτουργώντας εταιρείες-βιτρίνες. Προσθέτει επίσης ότι η τζιχαντιστική οργάνωση συνέχισε να χρησιμοποιεί δίκτυα ταχυμεταφορών για τη λαθραία διακίνηση χρημάτων μεταξύ Ιράκ και Συρίας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Ahval, στην έκθεση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε πρώτος ο Thomas Joscelyn, από το Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών αυτήν την εβδομάδα. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες των ΗΠΑ κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και στο πώς η κυβέρνηση Trump "πούλησε” τη συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου με τους Ταλιμπάν ως νίκη του αντιτρομοκρατικού αγώνα των ΗΠΑ.

Τόνισε δε ότι παρά τις υποτιθέμενες διαβεβαιώσεις ότι οι Ταλιμπάν θα διέκοπταν τις σχέσεις τους με την Αλ Κάιντα, οι αναλυτές του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν ότι οι δύο πλευρές παραμένουν στενοί σύμμαχοι.

Η έκθεση ανέφερε δε ότι η Αλ Κάιντα έχει "αποκτήσει δύναμη στο Αφγανιστάν ενώ συνέχισε να συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν υπό την προστασία των Ταλιμπάν" το 2020.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]