Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα συζήτηση με τους Γάλλους για μεγαλύτερο αριθμό Rafale



Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής των 18 RAFALE F-3R, προκύπτουν νέα δεδομένα που εφόσον ευοδωθούν θα σημαίνει την περαιτέρω αναβάθμιση της αεροπορικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και φυσικά την πλήρη ανατροπή αεροπορικού ισοζυγίου στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής υπέρ των «Μπλε Φτερών».

Ιπτάμενοι της «Γαλλικής σχολής» στο άκουσμα της είδησης ότι δεν αποκλείεται η Πολεμική Αεροπορία μετά το 2023 και εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, ν’ αποκτήσει περισσότερα αεροσκάφη RAFALE, ίσως και σε επίπεδο μιας πολεμικής Μοίρας σημείωναν ότι «αυτό θα σφραγίσει την κυριαρχία της Πολεμικής Αεροπορίας σε όλες τις περιοχές επιχειρησιακού ενδιαφέροντος, παρέχοντας παράλληλα απόλυτη αποτρεπτική ισχύ».

Με ορίζοντα τη χρονιά ολοκλήρωσης του εξοπλιστικού προγράμματος των 18 RAFALE F-3R, το 2023 δηλαδή, το αεροπορικό Επιτελείο φέρετε να έχει κάνει την πρώτη συζήτηση με τους Γάλλους ώστε να περάσει σ’ έναν μεγαλύτερο ομοιογενή αεροπορικό Γαλλικό στόλο.

Εδώ και πέντε μήνες που έγιναν οι fast track διαδικασίες για την απόκτηση των Γαλλικών αεροσκαφών, συζητήθηκαν πολλά δεδομένα και το πως θα μπορούσε με τη συμβολή αυτών των μαχητικών, η Ελλάδα να προκαλέσει κυριολεκτικά «αεροπορικό σεισμό» στην περιοχή του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Πάντως το γεγονός πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο (σ.σ. επιβεβαιώνοντας εμμέσως τον στρατιωτικό συντάκτη του Alpha Κώστα Σαρικά) σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ν’ αποκτήσει η ΠΑ μεγαλύτερο αριθμό RAFALE, «ανάβει φωτιές».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε χαρακτηριστικά «αργά ή γρήγορα θα μπούμε στη συζήτηση για το αεροσκάφος 5ης γενιάς, που είναι το F-35 και φυσικά δεν αποκλείονται περισσότερα RAFALE»

Τα άγνωστα «Δελταπτέρυγα» για τους Τούρκους

Η Ελλάδα παραδοσιακά έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών από τη Γαλλία σε σχέση με την τελευταία παραγγελία για τα 18 RAFALE. Ο ρόλος των Mirage, από την εποχή των F1 φάνηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τα «2λιτρα» Δελταπτέρυγα, άλλαξαν με την εμφάνισή τους την κατάσταση στον ουρανό του Αιγαίου.

Η πιθανή αγορά επιπλέον RAFALE, θα μπορούσε να σημαίνει μονάχα το ενδεχόμενο δεύτερης πολεμικής Μοίρας, κάτι που μεταφράζεται σε 30 έως 36 αεροσκάφη, στα οποία αν προσθέσει κανείς τη δύναμη των 24 Mirage 2000-5, τότε μιλάμε για πανίσχυρη δύναμη κρούσης και αεροπορικής υπεροχής.

Επαληθεύοντας όλα τα προηγούμενα δημοσιεύματά μας, σχετικά με το θέμα των RAFALE που αναβαθμίζει κατακόρυφα τις δυνατότητες της ΠΑ, η δυνητική προοπτική αύξησης του στόλου των αεροσκαφών 4,5 γενιάς, δημιουργεί αθροιστικά πολλαπλάσια επιχειρησιακά οφέλη όπως αυτά προσδιορίζονται σήμερα από την παραγγελία των 18 RAFALE F-3R.

Και πράγματι ποιος μπορεί ν’ αρνηθεί μια Πολεμική Αεροπορία, όπου στη μελλοντική της δομή θα περιλαμβάνει αυτή τη δύναμη των αεροσκαφών, μαζί με τον στόλο των αναβαθμισμένων F-16 VIPER και εκσυγχρονισμένων Block 50, ότι δεν θα είναι ανάμεσα στις ισχυρότερες της Ευρώπης και η κορυφαία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ηγεσία των ΕΔ χτίζει ένα ισχυρό αύριο

Οι Γάλλοι είναι σαφές ότι ανάμεσα στις προτάσεις τους συμπεριέλαβαν κι εκείνη την απόκτησης μεγαλύτερου αριθμού μαχητικών RAFALE κάτι που δεν αφήνει αδιάφορο το αεροπορικό Επιτελείο, αλλά ούτε και το ΓΕΕΘΑ μιας και η ηγεσία έχει βάλει τον πήχη ιδιαίτερα ψηλά για τα επόμενα χρόνια.

Οι μελλοντικοί Αρχηγοί των κλάδων αλλά και οι επόμενοι έχοντες το Γενικό πρόσταγμα, εφόσον υλοποιηθεί ο σχεδιασμός που προβλέπει η νέα δομή δυνάμεων, θα έχει στα χέρια του ιδιαίτερα ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, ικανές να βρίσκονται στο διπλωματικό πεδίο, ως το μακρύ δόρυ της διπλωματίας καθώς η αποτρεπτική ισχύς θα δημιουργεί δεύτερες και τρίτες σκέψεις στον οποιονδήποτε δυνητικό αντίπαλο. 
 
Κανείς στην Πολεμική Αεροπορία δεν ξεχνά πάντως ότι όσο περνά ο καιρός, πλησιάζει όλο και περισσότερο και στο πρόγραμμα του F-35, του μοναδικού έως σήμερα μαχητικού 5ης γενιάς με χαρακτηριστικά stealth. Άλλωστε το επισήμανε εμφατικά και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στη συνέντευξή του.

Και βεβαίως η εξίσωση δεν είναι εύκολη όπως εξηγούσαν ανώτατες πηγές από την Πολεμική Αεροπορία μιας και η Δομή Δυνάμεων εκείνο που προβλέπει για την επόμενη 5ετία είναι η απόκτηση 40 νέων αεροσκαφών. Το αν αυτός ο αριθμός θ’ αυξηθεί παραμένει έως τώρα αναπάντητο.

HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]