Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Οι «μαύρες σπατάλες» της κυβέρνησης Ερντογάν



H κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δαπάνησε δισεκατομμύρια λίρες προκειμένου να καλύψει «μαύρες τρύπες» κρατικών υπηρεσιών και τραπεζών

Για υπερβολικές δαπάνες της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία το 2020, την ώρα που ο κόσμος βιώνει κρίση στην τσέπη του κάνει λόγο σήμερα η εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Τζουμχουριέτ», μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού το 2020. Η εφημερίδα αναφέρει ότι πέρυσι η κυβέρνηση παρόλο που πολλές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, ωστόσο η κυβέρνηση πέρυσι ξόδεψε περισσότερα από 111 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 300 εκατ. ευρώ) για εκδηλώσεις, προωθήσεις και εκπροσωπήσεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δαπάνησε δισεκατομμύρια λίρες προκειμένου να καλύψει «μαύρες τρύπες» κρατικών υπηρεσιών και τραπεζών. Το ΙΚΑ Τουρκίας για παράδειγμα παρουσίασε μία «τρύπα» άνω των 90 δισεκατομμυρίων λιρών πέρυσι, ενώ οι κρατικές τράπεζες Ziraat Bank και Halkbank αντίστοιχα 7,7 δισεκατομμύρια λίρες.

Πέρυσι, το κράτος πλήρωσε 1,5 δισεκατομμύριο για ενοίκια σε κτίρια και άλλα 422,5 εκατομμύρια για ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με την «Τζουμουχριέτ», η κυβέρνηση πληρώνει ενοίκιο για πολλά από τα πολυτελή υπουργικά κτίρια στην Aγκυρα.

Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «απλοί άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για να αγοράσουν φτηνά τρόφιμα, ενώ το κράτος δεν ξέρει να σφίγγει τη ζώνη του. Οι κυβερνητικές δαπάνες το 2020 υπολογίστηκαν σε 84 δισεκατομμύρια λίρες». Η κυβέρνηση πραγματοποίησε δαπάνες ύψους 43,7 δισεκατομμυρίων λιρών, αν και αρχικά το ποσό, που προβλέπονταν, ήταν 32,6 δισεκατομμύρια.
Παλάτια από… χρυσό

Ο… απολογισμός του 2020 αποκάλυψε επίσης και τις δαπάνες για το νέο θερινό παλάτι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πόλη Μαρμαρίς της Τουρκίας. Η θερινή κατοικία του Τούρκου προέδρου που είναι ακόμη υπό κατασκευή θα κοστίσει συνολικά 640 εκατομμύρια λίρες (85,6 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το Πρόγραμμα Επενδύσεων του 2021 που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Eχουν ήδη δαπανηθεί εκατομμύρια λίρες για την κατασκευή των 300 δωματίων παλατιού στον κόλπο Okluk, ενώ άλλα 20 εκατομμύρια λίρες έχουν διατεθεί για το παλάτι το 2021, σύμφωνα με τον ετήσιο προϋπολογισμό. Στα συνολικά 65.000 τετραγωνικά μέτρα γης κατασκευάζεται ένα αριθμός μικρών ανακτόρων με πισίνες και τρία ελικοδρόμια.

Το έργο κατακρίθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης και περιβαλλοντολογικές ομάδες για την καταστροφή της φύσης, ωστόσο η κατασκευή του προχώρησε κανονικά. Το προεδρικό μέγαρο 1.150 δωματίων του Ερντογάν στην Aγκυρα εκτείνεται σε πάνω από 3,1 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και το κόστος του έφτασε τα 615 εκατομμύρια δολάρια.

Ένα τρίτο προεδρικό παλάτι κατασκευάζεται στην αρχαία πόλη Αχλάτ στην ανατολική επαρχία Μπιτλίς της Τουρκίας. Ο «Τζουμχουριέτ» περιγράφει τις υπερβολικές κυβερνητικές δαπάνες ως «μαύρες τρύπες στον προϋπολογισμό».

Την περασμένη Παρασκευή ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Λουτφί Ελβάν, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού της χώρας για το 2020 και δήλωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού πέρυσι ήταν 172,7 δισεκατομμύρια λίρες (23 δισεκατομμύρια δολάρια), «πανηγυρίζοντας» μάλιστα ότι παρέμεινε κάτω από το στόχο της κυβέρνησης των 239,2 δισεκατομμυρίων λιρών.

Αυτή η αύξηση του ελλείμματος υπερβαίνει εις διπλούν τον ετήσιο πληθωρισμό (15%) το 2020 και σύμφωνα με τους οικονομολόγους αποτελεί απόδειξη του πόσο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική ακολουθήθηκε πέρυσι από την κυβέρηση του Ερντογάν και το γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϋράκ.

Η δημοσιονομική πειθαρχία της Τουρκίας είχε αρχίσει ήδη να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια χαλάρωσης από το 2017 (έναν χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές), με αποτέλεσμα τώρα να είναι πλέον ορατό το ζήτημα στο εξαιρετικά εύθραυστο οικονομικό σκηνικό της χώρας.

Μαρία Ζαχαράκη
Έθνος

 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]