Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το «δόγμα» και οι άξονες της εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν


Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να νικήσουν στον ανταγωνισμό με την Κίνα και να αναζωογονήσουν τις συμμαχίες τους, τις οποίες κακομεταχειρίστηκε η κυβέρνηση Τραμπ, για την αντιμετώπιση των βασικών αντιπάλων της Ουάσινγκτον, δηλώνει ο Άντονι Μπλίνκεν, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

«Μπορούμε να αναζωογονήσουμε τις βασικές μας συμμαχίες ως πολλαπλασιαστές της επιρροής μας στον κόσμο. Μαζί, είμαστε σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές που τίθενται από την Ρωσία, το Ιράν, την Βόρεια Κορέα και για να υπερασπισθούμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», θα δηλώσει κατά την διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της Γερουσίας ο Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δόθηκε στην δημοσιότητα από το επιτελείο του.

Το «δόγμα» Μπάιντεν στην εξωτερική πολιτική

Η ακρόαση του επόμενου επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα.

Η αποκατάσταση των σχέσεων με τους συμμάχους των ΗΠΑ, κυρίως με τους ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίες διαταράχθηκαν κατά την τετραετία Τραμπ είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες του Τζο Μπάιντεν στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Η άλλη προτεραιότητα είναι να διακηρυχθεί ότι η Αμερική «επιστρέφει» στην διεθνή σκηνή και στους θεσμούς πολυμερούς συνεργασίας, από όπου επίσης η Ουάσινγκτον είχε αποσυρθεί εδώ και τέσσερα χρόνια για να κάνει χώρο στην σοβινιστική, απομονωτιστική «προσέγγιση» Τραμπ. «Η αμερικανική ηγεσία μετρά ακόμη», θα δηλώσει ο Άντονι Μπλίνκεν.

Το εσωτερικό της χώρας και η προβολή διεθνώς

«Όταν δεν είμαστε στην πρώτη γραμμή…είτε μία άλλη χώρα προσπαθεί να πάρει την θέση μας, αλλά πιθανότατα όχι κατά τρόπο που προωθεί τα δικά μας συμφέροντα και αξίες, είτε δεν το κάνει κανείς και τότε κυριαρχεί το χάος», θα δηλώσει ενώπιον της Γερουσίας ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υιοθετώντας μία προσφιλή στον Τζο Μπάιντεν επιχειρηματολογία.

«Ταπεινοφροσύνη» είναι μία έννοια που θα υπερασπισθεί ο μελλοντικός επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, «διότι έχουμε εσωτερικές εκκρεμότητες στην χώρα μας για να βελτιώσουμε την εικόνα μας στο εξωτερικό».

«Κανένα από τα βασικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί να επιλυθεί από μία χώρα που ενεργεί μόνη της, ακόμη και αν είναι τόσο ισχυρή, όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει στην τοποθέτησή του ο Άντονι Μπλίνκεν.

Στο προσκήνιο η αμερικανική ηγεμονία

«Αλλά θα ενεργήσουμε επίσης με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, διότι η Αμερική, όταν εκφράζει τα καλύτερα στοιχεία της, βρίσκεται σε καλύτερη θέση από οποιαδήποτε χώρα για να κινητοποιήσει τις άλλες στο όνομα του κοινού καλού».

«Με οδηγό τις αρχές αυτές, μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση της Covid, την μεγαλύτερη κοινή δοκιμασία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και να αντιμετωπίσουμε την υπαρξιακή απειλή που θέτει η κλιματική αλλαγή».

«Μπορούμε να νικήσουμε στον ανταγωνισμό με την Κίνα και να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι μία κυβέρνηση που εκπορεύεται από τον λαό, για τον λαό, μπορεί να προσφέρει αποτελέσματα στον λαό της», θα διακηρύξει ο Άντονι Μπλίνκεν, την στιγμή που η σύγκρουση με το Πεκίνο έλαβε διαστάσεις νέου Ψυχρού Πολέμου υπό τον Μάικ Πομπέο, τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είναι 58 ετών, επί πολλά χρόνια σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Τζο Μπάιντεν και δεύτερος στην ιεραρχία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επί της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, θα δεσμευθεί ότι θα αποκαταστήσει το στάτους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο υποβαθμίσθηκε στα χρόνια του Τραμπ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]