Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Μέρκελ ντροπιάστηκε για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία


Η Αθήνα προειδοποίησε την Γερμανία ότι οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποσταθεροποίηση της περιοχής. Γερμανικά υποβρύχια εξάγονται στην Τουρκία από το 2002 με την έγκριση του Βερολίνου, αναφέρει η εφημερίδα Express (κείμενο Simon Osborne).

Τίτλος: Η Μέρκελ ντροπιάστηκε καθώς η Γερμανία δέχθηκε επίθεση για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία – η Ελλάδα έξω φρενών. Υπότιτλος: Η Ελλάδα ζήτησε απαγόρευση των γερμανικών εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Η Ελλάδα απειλείται από τα γερμανικά όπλα στα χέρια της Τουρκίας. Μην δίνετε στην Τουρκία κάτι με το οποίο μπορεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».

Η Γερμανίδα βουλευτής Sevim Dagdelen και μέλος του αριστερού κόμματος Die Linke δήλωσε ότι «όποιος όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Markel και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Heiko Maas εξακολουθούν να εξοπλίζουν την Τουρκία δεν θα έπρεπε πλέον να χρησιμοποιούν τη λέξη ‘ευρωπαϊκή αλληλεγγύη’.

Από το 2002 η γερμανική κυβέρνηση επιτρέπει την εξαγωγή εξοπλισμού στην Τουρκία αξίας 470 εκατομμυρίων λιρών, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πολεμικών πλοίων. Το Βερολίνο έχει απαγορεύσει την εξαγωγή όπλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις τουρκικές δυνάμεις στην Συρία αλλά εξοπλισμός για τον ‘θαλάσσιο τομέα’ επιτρέπεται.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα. Η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο καταφέρθηκε ενάντια στην επίμονα προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα στη περιοχή.

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία ότι «προσπαθεί να καταστρέψει οποιαδήποτε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου δεσμεύοντας περιοχές εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας για παράνομες σεισμικές έρευνες ή προκαλώντας με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στα κατεχόμενα Βαρόσια».

Η Άγκυρα έχει απορρίψει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς της Ελλάδας.

Η τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο δήλωσε στην Express:

“Η Τουρκία συνεχίζει τις δραστηριότητές της στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει κάνει κατάχρηση δύο φορές της διπλωματίας. Δεν έχει ξεκινήσει έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία. Η Ελλάδα προτίμησε την αντιπαράθεση με τη διεξαγωγή διαφόρων στρατιωτικών ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος, παραβιάζοντας την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που θεσπίστηκε με διεθνείς συνθήκες».






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]