Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν είναι επικίνδυνος


Αλλά η Γερμανία της κ. Μέρκελ συνεχίζει να τον εξοπλίζει…

Τώρα το έργο των υποβρυχίων υφίσταται αυξανόμενη κριτική λόγω της όξυνσης της αντιδικίας στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα κατηγορεί την εταίρο στο ΝΑΤΟ Τουρκία ότι πραγματοποιεί παράνομες έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ελληνικών νησιών.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού. Τίτλος: Υποβρύχια για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό – Η Ελλάδα φοβάται τα “γερμανικά όπλα”. Υπότιτλος: Όταν η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση χορηγούσε άδειες για την κατασκευή και εξαγωγή έξι υπερσύγχρονων υποβρυχίων για την Τουρκία, η σχέση μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας ήταν ακόμα ήρεμη. Πολλά έχουν αλλάξει στο μεταξύ -και ο εταίρος στην ΕΕ Ελλάδα αισθάνεται ότι απειλείται από τις γερμανικές εξαγωγές.

Προσθέτει και τα εξής:

Η κυβέρνηση στην Άγκυρα απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι τα νερά ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Η Γερμανία έχει μέχρι τώρα επιχειρήσει χωρίς αποτέλεσμα να μεσολαβήσει στη διαμάχη.

Η Dagdelen χαρακτήρισε τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία «αφόρητες». «Όποιος, όπως η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάας, συνεχίζει να παραδίδει όπλα στην Τουρκία, δεν θα πρέπει πλέον να βάζει στο στόμα του τη λέξη “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”», δήλωσε.

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση είναι μεν συγκρατημένη ως προς την έγκριση νέων εξοπλιστικών συμφωνιών με την Τουρκία. Αλλά όσον αφορά τις πραγματικές εξαγωγές πολεμικών όπλων επί τη βάσει προηγούμενων αδειών, η Τουρκία βρισκόταν τα περασμένα δύο χρόνια στην κορυφή της λίστας των σημαντικότερων χωρών-παραληπτών, με συνολικό όγκο πάνω από μισό δισεκατομμύριο Ευρώ. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση τονίζει ότι τελικά πρόκειται για αγαθά για τον «ναυτιλιακό τομέα».
«Εξαγωγές όπλων από το 2004: Πολεμικά πλοία για σχεδόν 10 δις Ευρώ» – «Από το 2002 και μετά, η γερμανική κυβέρνηση προμήθευσε στην Τουρκία εξοπλισμούς αξίας 522 εκ. Ευρώ»

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας Berliner Zeitung αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Οι γερμανικές εξαγωγές όπλων προς το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες λόγω της αντιδικίας μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση στην Αθήνα ζήτησε από τον εταίρο στην ΕΕ Γερμανία να τις σταματήσει. Μέχρι στιγμής, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει εμποδίσει μόνο την εξαγωγή όπλων στην Τουρκία, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο της Συρίας.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας κάλεσε τη Γερμανία να επεκτείνει την απαγόρευση εξαγωγών και στα πολεμικά πλοία. «Η Ελλάδα απειλείται από τα γερμανικά όπλα στα χέρια της Τουρκίας», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη WELT AM SONNTAG. «Μην δώσετε στην Τουρκία κάτι, με το οποίο θα είναι σε θέση να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Δένδιας. 


«Ο Erdogan είναι ένας επικίνδυνος πελάτης»

Το σχόλιο του συντάκτη Aert van Riel στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Neues Deutschland αναφέρει:

“Η πολιτική της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης ως προς την εξαγωγή όπλων προσανατολίζεται στις αρχές του πρώην Υπουργού Sigmar Gabriel. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομίας, ο Σοσιαλδημοκράτης είχε ανακοινώσει: «Οτιδήποτε μπαίνει στη θάλασσα θα γίνεται αποδεκτό».

Προτιμούσε να εξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό αυταρχικών κρατών αντί να τους προμηθεύει τεθωρακισμένα. Γιατί η εικόνα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας θα καταστρεφόταν σε βάθος χρόνου, εάν ερπυστριοφόρα γερμανικής παραγωγής χρησιμοποιούνταν εναντίον εξεγέρσεων ή σε επιθετικούς πολέμους. Αυτό συμβαίνει στην επίθεση της Τουρκίας σε κουρδικές περιοχές στη Συρία.

Αλλά το πολεμικό υλικό και στο ναυτιλιακό τομέα μπορεί να προκαλέσει μεγάλες συμφορές. Όποιος το αρνείται αυτό είτε δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα είτε είναι κυνικός. Λόγω της αντιδικίας τους για τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Τουρκία έστειλαν πρόσφατα πολεμικά πλοία στο Αιγαίο.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα πρέπει να εξαγάγει τα απαραίτητα συμπεράσματα από αυτό που συμβαίνει και να σταματήσει όλες τις εξαγωγές όπλων προς το καθεστώς στην Άγκυρα. Οτιδήποτε εμποδίζει τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan και τους υποτακτικούς του να πραγματοποιήσουν τις μεγαλομανιακές τους φαντασιώσεις βοηθά την ειρήνη. Τα συμφέροντα της γερμανικής βιομηχανίας όπλων θα πρέπει να υποχωρήσουν.

HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]