Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μετανάστες ιδρύουν το 1/4 των νέων εταιρειών στη Γερμανία


Η Γερμανία επωφελείται από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ανθρώπων ξένης καταγωγής. Μελέτη της κρατικής τράπεζας KfW δείχνει αύξηση του αριθμού νεοσύστατων επιχειρήσεων από άτομα με ξένη καταγωγή.

Η περίπτωση της γερμανικής BioNTech έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Η φαρμακευτική εταιρεία έχει παρασκευάσει εμβόλιο κορωνοϊού με πάνω από 90% αποτελεσματικότητα. Πριν ακόμη αδειοδοτηθεί και παραχθεί το εμβόλιο η BioNTech έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια για την πώληση εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων. Η αξία τής μέχρι πρότινος σχετικά μικρής επιχείρησης ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 20 δις ευρώ. Ιδρυτές της είναι παιδιά τούρκων μεταναστών στη Γερμανία. Η περίπτωση δεν αποτελεί εξαίρεση.

Από τις 605.000 εταιρείες που ιδρύθηκαν πέρυσι στη Γερμανία οι 160.000 έχουν συσταθεί από άτομα με ξένη καταγωγή. Σε σύγκριση με το 2018, το μερίδιό τους αυξήθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και έφθασε το 26%, αναφέρεται σε έρευνα της κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW. Οι λιγότερες ευκαιρίες που προσφέρονται στην αγορά εργασίας για άτομα με ξένες ρίζες αλλά και μια μεγαλύτερη διάθεση να αναλάβουν ρίσκα, είναι σύμφωνα με τη μελέτη δύο από τις βασικότερες αιτίες για αυτή την αύξηση. Ένας άλλος παράγοντας είναι οι θετικές εμπειρίες που έχουν κάνει γνωστοί και συγγενείς ανοίγοντας επιχείρηση, και που στην προκειμένη περίπτωση λειτουργούν ως πρότυπα.

Η πανδημία ως καταλύτης καινοτομίας

"Η Γερμανία επωφελείται εδώ και πολλά χρόνια από τη μεγαλύτερη προθυμία των μεταναστών να ανοίξουν δική τους επιχείρηση", δηλώνει η επικεφαλής οικονομολόγος της KfW, Φρίτσι Κέλερ-Γκάιμπ, σε ανακοίνωση της τράπεζας. Όπως επισημαίνει, "νεοσύστατες επιχειρήσεις είναι σημαντικές για την ανανέωση και, επομένως, για τη μελλοντική βιωσιμότητα μιας οικονομίας". Το τρέχον έτος συνιστά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού μια "ιδιαίτερη πρόκληση", εκτιμά η κ. Κέλερ-Γκάιμπ. Πολλά σχέδια για την ίδρυση επιχείρησης μπήκαν στο συρτάρι. Ωστόσο, πιστεύει ότι "η κρίση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την καινοτομία. Οι ιδρυτές που θα ικανοποιούν τις νέες ανάγκες με καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες μπορούν να είναι οι μεγάλοι νικητές του αύριο." 

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Deutsche Welle






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]