Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Επιδημία» οι πυρκαγιές στον καταυλισμό της Σάμου


Πολλά ερωτήματα όπως και πολλά προβλήματα φέρνει η νέα φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το πρωί, λίγο πριν από τις 8, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Σάμου, όπου διαμένουν περίπου 3.700 αιτούντες άσυλο.

Τα αίτια της φωτιάς ερευνώνται από την Πυροσβεστική, ωστόσο στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης κάνουν λόγο για «επιδημία πυρκαγιών» στα ΚΥΤ μετά την ολοσχερή καταστροφή της Μόριας. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη μία φωτιά είχε σημειωθεί στο ΚΥΤ της Σάμου μόλις πριν από λίγες ημέρες, χωρίς ωστόσο να πάρει μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας της έγκαιρης παρέμβασης της Πυροσβεστικής.

Χθες, ο Γεώργιος Στάντζος, δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ζητεί μεταξύ άλλων και «την άμεση εκκένωση του υφισταμένου ΚΥΤ από τον αστικό ιστό της πόλης της Σάμου και μεταφορά όλων των μεταναστών – προσφύγων εκτός Σάμου».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η κατασκευή του νέου ΚΥΤ στη Σάμο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και αναμένεται να είναι έτοιμο έως το τέλος του χρόνου. Ομως η χωρητικότητα της συγκεκριμένης δομής δεν θα ξεπερνάει τα 1.200 άτομα, ενώ κάποια από τα κοντέινερ που είχαν ήδη τοποθετηθεί, περίπου 30, παραχωρήθηκαν προκειμένου να στεγαστούν σεισμόπληκτοι κάτοικοι του νησιού.

Η φωτιά στο ΚΥΤ ξέσπασε στο σημείο της δομής όπου μοιράζονται τα γεύματα, περίπου στο κέντρο του καταυλισμού, με αποτέλεσμα, και λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, να επεκταθεί γρήγορα. Εως τις 12 το μεσημέρι η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο περίπου 500 άτομα που διέμεναν σε σκηνές, ατομικές ή μεγαλύτερες, ή σε κοντέινερ είναι πλέον άστεγοι.

Υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής μοίρασαν σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης, ωστόσο η διαχείριση των νέων αστέγων είναι πολύ δύσκολη, δεδομένης της κατάστασης που βρίσκεται η Σάμος μετά τον σεισμό, με τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί στον δρόμο.

Ο κ. Στάντζος στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στο νησί, ζητεί τη λήψη οριζόντιων οικονομικών μέτρων για το σύνολο του πληθυσμού του νησιού (απαλλαγή από καταβολή ΦΠΑ, μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, χορήγηση άτοκων δανείων) και την πλήρη αποζημίωση και παροχή επιδοτήσεων σε όλες τις επιχειρήσεις.

Κατ’ εξαίρεση προτείνει επίσης ο δήμος να προσλάβει προσωπικό για την υγεία και την εκπαίδευση. Καταλήγει ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία «ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος ανασυγκρότησης της Σάμου» και προσκαλεί τον πρωθυπουργό να παρευρεθεί στη Σάμο για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 109η επέτειο της ένωσης του νησιού με τη μητέρα Ελλάδα.

Τάνια Γεωργιοπούλου
Καθημερινή






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]