Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν θέλει Τραμπ, αλλά είναι έτοιμος και για Μπάιντεν



Το όνομα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι συνυφασμένο στη διεθνή κοινή γνώμη με το όνομα του Τραμπ. Γι’ αυτό και όλοι θεωρούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα προτιμούσε μία επανεκλογή Τραμπ για πολλούς λόγους 

Το ποιος θα κερδίσει στις ΗΠΑ είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την Τουρκία, όπως και για ολόκληρο τον κόσμο, βέβαια, αλλά για την Τουρκία ακόμη περισσότερο, καθώς λαμβάνει ακόμη και διαστάσεις επιβίωσης. Σε σημείο τέτοιο που κάποιοι στην Τουρκία πιστεύουν ότι το μέλλον της κυβέρνησης Ερντογάν αλλά και της οικονομίας της χώρας εξαρτάται από τα βήματα που θα λάβει η νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον.

Το όνομα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι συνυφασμένο στη διεθνή κοινή γνώμη με το όνομα του Τραμπ. Γι’ αυτό και όλοι θεωρούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα προτιμούσε μία επανεκλογή Τραμπ για πολλούς λόγους.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε τόσα προνόμια και στήριξε δια της… καλύψεως τόσο πολύ τις πολιτικές Ερντογάν σε τόσα μέτωπα, που εξέπληξε και θύμωσε πολλούς στη διεθνή σκακιέρα.

Το πρώτο και κύριο, τον κάλυψε στο θέμα των S-400, με αποτέλεσμα κυρώσεις μέχρι σήμερα να μην είδε ποτέ. Κάτι που ενδεχομένως να είναι από τα πρώτα που θα προωθήσει κατά της Τουρκίας ο Μπάιντεν, αν εκλεγεί. 

Δεύτερον, ο Τραμπ κάλυψε τον Ερντογάν στην παραβίαση του εμπάργκο κατά του Ιράν, που έκαναν οι τουρκικές τράπεζες π.χ. η Halkbank, και ακόμη δεν έχει τιμωρηθεί κανένας.

Τρίτον, ο Τραμπ του άνοιξε το δρόμο στη Συρία, αποσύροντας τη στήριξή του προς τους Κούρδους, και αφήνοντας την Άγκυρα να κάνει μόνη της με τη Ρωσία «παιχνίδι» σε μια άλλη χώρα, απομακρύνοντας κατά συνέπεια και το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν οι Κούρδοι ένα κράτος εκεί, κάτι που φοβόταν όσο τίποτα άλλο η Άγκυρα. 

Τέταρτο και πολύ σημαντικό για τα ελληνικά συμφέροντα, δεν βγήκε εναντίον του στο θέμα της Λιβύης, ούτε της ανατ. Μεσογείου. Άφησε το πεδίο ελεύθερο… Γι’ αυτό και όλοι μιλούν για το αμερικανικό κενό στην περιοχή μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για άλλους τόσους ίσως, η Τουρκία του Ερντογάν σήμερα θα ήθελε να συνεχίσει να απολαμβάνει την… αμερικανική στήριξη και κάλυψη, που βασίζεται βέβαια σε προσωπική σχέση, χωρίς θεσμικά θεμέλια.

Μαρία Ζαχαράκη
Έθνος




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]