H Αμερική σε περιπέτειες, η Τουρκία σε πειρασμό
Η εκκρεμότητα στις ΗΠΑ βάζει τον Ταγίπ Ερντογάν σε ένα μεγάλο πειρασμό...
Το φερόμενο προβάδισμα δέκα εκατοστιαίων μονάδων Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις δεν επιβεβαιώθηκε στις κάλπες των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Τραμπ έμεινε όρθιος.
Και έμεινε όρθιος γιατί οι εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν με κριτήριο την οικονομία. Όχι με κριήριο τα φυλετικά κινήματα. Έμεινε όρθιος διότι εκατομμύρια άνθρωποι της αγοράς εμπιστεύτηκαν ξανά τον Τραμπ, ειδικώς μετά άκουσμα της πληροφορίας ότι Υπουργός Εργασίας θα αναλάμβανε σε τυχόν νίκη των ” Δημοκρατικών” ο κομμουνιστής για τα αμερικανικά δεδομένα Μπέρνι Σάντερς.
Έμεινε όρθιος γιατί εκατομμύρια Λατινόφωνοι μετανάστες που ζούν και εργάζονται στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία επέλεξαν αυτόν γιατί δεν θέλουν να μοιραστούν τον πλούτο που κέρδισαν με άλλους νέους μετανάστες από τις χώρες τους. Συμφωνούν να μείνουν τα σύνορα κλειστά.
Έμεινε τέλος όρθιος γιατί οι Δημοκρατικοί προ έτους και πριν περιπλακούν τα πράγματα με τον κορωνοιό έχρισαν ως υποψήφιο τους έναν ευγενή, καλόκαρδο, έμπειρο πλην προχωρημένης ηλικίας υποψήφιο για να χάσει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την Μισέλ Ομπάμα ή όποιον άλλο μετά από μια οκταετία Τραμπ.
Αυτό που δεν έγινε αντιληπτό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ειδικά στο Βερολίνο αλλά και στην Αθήνα ώστε κάποιοι επιπόλαιοι βουλευτές της ΝΔ στην Ελλάδα να ομιλούν για οροφή 42% του Τραμπ, είναι ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κέρδισε θετική ψήφο από αυτούς που ψήφισαν στην κάλπη. Όχι ψήφο αντι-Μπάιντεν. Ενώ ο τέως αντιπρόεδρος του Ομπάμα κέρδισε ψήφο αντι-Τραμπ. Όχι ψήφο θετική προς το πρόσωπο του. Αλλιώς θα ήταν πολύ αμφίβολα και αυτά τα ποσοστά που έλαβε στην κάλπη.
Πέραν της τακτικής μελέτης των αποτελεσμάτων οφείλει κανείς να σταθεί και στην στρατηγική του διάσταση. Ο Τραμπ έμεινε όρθιος και διεκδικεί με αξιώσεις την νίκη γιατί άντεξε στις επιθέσεις από όλα τα κατεστημένα μέσα κατά την τετραετία του. Άντεξε στην απόπειρα καθαίρεσής του από το αξίωμα με πρωτοβουλία των Δημοκρατικών με την κατηγορία της ανάρμοστης σχέσης του με την Ρωσία.
Άντεξε στην επίθεση που οργάνωσαν εναντίον του πράκτορες της CIA κατηγορώντας τον ότι πίεσε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας να αποκαλύψει το σκάνδαλο με τον υιό Μπάιντεν, ο οποίος μισθοδοδείτο από εταιρείες ενέργειας της χώρας αυτής. Άντεξε στις επιθέσεις που δέχθηκε από στενούς του συνεργάτες οι οποίοι στράφηκαν εναντίον του με πέντε «αποκαλυπτικά» βιβλία, το τελευταίο το βιβλίο του τέως συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζων Μπόλτον.
Άντεξε στις εναντίον του διαρροές από τον εξ απορρήτων του Στήβεν Μπάννον. Άντεξε στις επιθέσεις που έγιναν και μέσα από το ίδιο του το κόμμα. Ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός και πρώην υποψήφιος Πρόεδρος Μιτ Ρόμνεϋ στράφηκε εναντίον του και υπέρ του Μπάιντεν. Το διπλωματικό κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών με επικεφαλής τον τέως αρχηγό της ΝSA Μάικλ Χάιντεν, ο οποίο ηγήθηκε εβδομήντα αξιωματούχων στράφηκε εναντίον του.
Ο Τραμπ άντεξε γιατί έκανε κάτι «πρωτότυπο» για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: Κατάργησε τους ενδιάμεσους στις σχέσεις του με τους πολίτες. Ακύρωσε τα συστήματα. Απέκτησε απευθείας σχέση με το λαό ώστε να μιλά χθες βράδυ για «κίνημα ». Δις.
Βεβαίως η Προεδρία του απέχει από το να θεωρείται επιτυχημένη στο μέτρο που οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από διάφορα θέατρα επιχειρήσεων σε όλο τον πλανήτη παραχωρώντας την πρωτοκαθεδρία σε άλλες δυνάμεις.
Στο εσωτερικό της χώρας όμως όπου η ανάπτυξη έτρεξε με 33% κρίθηκε επιτυχημένη. Η ανάπτυξη θεωρήθηκε από το εκλογικό σώμα σημαντικότερη από την διαχείριση του κορωναϊού. Ο Τραμπ έμεινε όρθιος λοιπόν. Αλλά ακόμη τυπικά δεν κέρδισε.
Η προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι με ψήφους 6-3, οδηγεί τις ΗΠΑ σε μεγάλη περιπέτεια. Περιπέτεια στην οποία συνέπραξε και ο Μπάιντεν κάνοντας πρώτος νικηφόρες δηλώσεις πέφτοντας στην παγίδα του αντιπάλου του. Το ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος στις ΗΠΑ εκτός από την λαϊκή ψήφο και εκτός από τους εκλέκτορες θα το κρίνει και η Δικαιοσύνη. Η μεγάλη αυτή χώρα μπαίνει σε περιπέτεια.
Δυστυχώς η εκκρεμότητα αυτή βάζει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σε ένα μεγάλο πειρασμό: Να αξιοποιήσει την μεταβατική αυτή περίοδο της ακυβερνησίας στις ΗΠΑ για να επιβάλλει τετελεσμένα στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ήδη έστειλε το ερευνητικό Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ και το Oruc Reis συνεχίζει και κόβει βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο νέος ηγέτης του ψευδοκράτους Τατάρ εργάζεται ήδη για την διχοτόμηση.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική κατόπιν όλων αυτών βρίσκεται σε αυτό το μεταβατικό στάδιο μπροστά σε μείζονες προκλήσεις. Τις οποίες πρέπει για το καλό του Έθνους να αντιμετωπίσει.
«Εστία»
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...