Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας θα παρασύρει και τον Ερντογάν;


Ανάλυση της Francesca Maria Lorenzini στον ιστότοπο γεωπολιτικής και οικονομίας linkiesta.it με τίτλο «Γιατί ο Ερντογάν υποτίμησε την τουρκική λίρα και τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη (και την Ιταλία)», αναφέρεται στην κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος.

«Το τουρκικό νόμισμα έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων που προκλήθηκαν από τον πρόεδρο της Τουρκίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποτίμηση ενός νομίσματος στις αναδυόμενες αγορές και η μεγαλύτερη πτώχευση από το 1999.»

«Μετά από μήνες πτώσης της χρηματοπιστωτικής αγοράς, η αξία της τουρκικής λίρας έφτασε στο χαμηλότερο όλων των εποχών: σύμφωνα με τα στοιχεία του Morningstar της 4ης Νοεμβρίου, το USDTRY (η συναλλαγματική ισοτιμία από το δολάριο ΗΠΑ) φτάνει τα 8,50, μείωση 28% σε σύγκριση με το αρχή του έτους και περισσότερο από 50% από το 2017. Επίσης κακή για το EURTRY (η συναλλαγματική ισοτιμία από το ευρώ), που φτάνει ακόμη και τα 9,93.

Αυτή είναι η χαμηλότερη αξία ενός νομίσματος στις αναδυόμενες αγορές και η μεγαλύτερη πτώχευση από το 1999. Η υποτίμηση του νομίσματος οφείλεται στα μέτρα που έλαβε η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα (TCMB) τα τελευταία χρόνια και στις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις της κυβέρνησης της Άγκυρας με «Δύση, ένας συνδυασμός γεγονότων που οδήγησε σε μια γενική οικονομική δυσπιστία της χώρας.

Η περιπλοκότητα των σχέσεων με την Ευρώπη εστιάζει στη διαμάχη με την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής της ανατολικής Μεσογείου όπου, από το 2015, η ιταλική εταιρεία ENI έχει βρει τεράστια πεδία φυσικού αερίου. Ευρισκόμενα στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου, αυτά τα πεδία προσφέρουν διάφορες οικονομικές και πολιτικές ευκαιρίες: είναι εύκολα προσβάσιμες περιοχές με καλά συνδεδεμένες υποδομές, στις 28 Μαΐου 2020 η κυβέρνηση της Λευκωσίας ενέκρινε την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed για τη σύνδεση των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου. Η Ελλάδα και το Ισραήλ θα φέρουν φυσικό αέριο στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Η Τουρκία, που αποκλείστηκε από το έργο, ξεκίνησε μια σειρά παράνομων γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, η οποία της κόστισε κυρώσεις από την ΕΕ και κατηγορίες από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την ίδια την Κύπρο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οι διαφωνίες σχετικά με την εκμετάλλευση των πόρων σίγουρα δεν απλοποιούν τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες βρίσκονται ήδη στο ισοζύγιο ελέγχου του κυπριακού νησιού που χωρίζεται μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεθνώς αναγνωρισμένης και ελληνικής επιρροής, και της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου,(sic) που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία…

Η κατάρρευση της λίρας δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση του Ερντογάν, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ένα πρόβλημα για την Ευρώπη: η τελευταία εξαρτάται από την Τουρκία για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών από συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, σε αντάλλαγμα για σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Εάν οι εντάσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ επρόκειτο να αυξηθούν, ο Ερντογάν θα μπορούσε να ωθήσει τους μετανάστες να ζητήσουν από τις Βρυξέλλες πρόσθετα κεφάλαια για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Από οικονομική άποψη, η συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών και τουρκικών τραπεζών είναι αρκετά σημαντική: παρά το γεγονός ότι έχουν μειώσει τις δραστηριότητές τους τοπικά τα τελευταία χρόνια, πολλές γαλλικές, βρετανικές, γερμανικές και ιταλικές τράπεζες έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στη χερσόνησο της Ανατολίας.

Ωστόσο, ο αναλυτής της Berenberg Bank με έδρα το Λονδίνο, Carsten Hesse, υποστηρίζει ότι η ύφεση στην Τουρκία θα είχε περιορισμένες συνέπειες στην Ευρωζώνη, μειώνοντας το ΑΕΠ κατά μόλις 0,1 εκατοστιαίες μονάδες: οι απώλειες που θα μπορούσαν να υποστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι τέτοιες ώστε να προκαλέσουν τραπεζική κρίση.

Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις στις ιταλικές εταιρείες: σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Ινστιτούτου Στατιστικής Turkstat, οι συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών έφτασαν τα 16,4 δις δολάρια μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2019, με 7,8 δις ιταλικές εξαγωγές, Η Ιταλία είναι ο πέμπτος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας».

linkiesta.it, Perché Erdogan ha fatto crollare il valore della lira turca e cosa vuol dire questo per l’Europa (e l’Italia)

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]