Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ έβαλε η Βουλγαρία!


Αυτό που δεν έκανε η Ελλάδα παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού προεκλογικά, φαίνεται ότι έκανε η Βουλγαρία! Τουλάχιστον αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, μόλις έλαβε πληροφορίες από τη συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα λοιπόν με τον σκοπιανό πρωθυπουργό, η Βουλγαρία παραβίασε την συμφωνία καλής γειτονίας και δεν θα υποστηρίξει τα Σκόπια ώστε να ξεκινήσει η έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση, ο εκπρόσωπος της Βουλγαρίας επανέλαβε ότι δεν θα δώσει το πράσινο φως στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, διότι τα Σκόπια έχουν παραβιάσει τους όρους καλής γειτονίας, που απαιτούνται προκειμένου η Βουλγαρία να δώσει την απαραίτητη η συναίνεση στην διαδικασία.

Ο Ζάεφ δήλωσε ότι αυτό είναι ένα πολύ δυσάρεστο μήνυμα για τη χώρα του, αλλά άφησε ανοιχτό παράθυρο για μελλοντική υποχώρηση της Βουλγαρίας από την σκληρή θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Εντωμεταξύ συνεχίζονται οι συνομιλίες από τις επιτροπές που ιδρύθηκαν από τα δύο υπουργία εξωτερικών, των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, αλλά εκεί τα Σκόπια δεν υπαναχωρούν από τις θέσεις τους περί μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας, θέσεις τις οποίες δεν δέχεται η Βουλγαρία.

Αφού δεν επιτεύχθηκε συναίνεση σήμερα στη συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών μελών της ΕΕ, η συζήτηση για το διαπραγματευτικό πλαίσιο θα μεταφερθεί στο Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο έχει προγραμματιστεί εκ νέου από τις 10 έως τις 17 Νοεμβρίου.

Η γερμανική προεδρία παίζει τα ρέστα της για ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ

Η Γερμανία θέλει οπωσδήποτε να τελειώνει με το θέμα. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται η δυνατότητα ενός άλλου έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου στις 10 Δεκεμβρίου, το οποίο θα αφήσει περιθώρια για πιθανό συμβιβασμό και την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο τέλος της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ. Πράγμα που η Μέρκελ το θέλει διακαώς.

Παράλληλα συνεχίζονται οι πιέσεις στην Βουλγαρία για να υπαναχωρήσει από τις πάγιες θέσεις της και να δώσει το πράσινο φως στα Σκόπια, ώστε να ξεκινήσουν επιτέλους οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η τελευταία πρόταση του Πλαισίου Διαπραγμάτευσης από τη Γερμανική Προεδρία, η οποία, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Telma, δεν περιλαμβάνει τα αιτήματα της Βουλγαρίας για ένα ειδικό κεφάλαιο που θα καλύπτει την εφαρμογή της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας και όλα τα θέματα γλώσσας και ταυτότητας με τα οποία η Βουλγαρία προϋποθέτει τη συγκατάθεσή της.

Δύο μέρη του Πλαισίου – το προοίμιο και μέρος του κειμένου αναφέρουν άμεσα την υποχρέωση της χώρας να δείξει «ορατά αποτελέσματα» στην εφαρμογή των δύο συμφωνιών – τη Συμφωνία Πρεσπών με την Ελλάδα και τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε χθες ότι η υποστήριξη της Βουλγαρίας προς τη Βόρεια Μακεδονία δεν ήταν ποτέ άνευ όρων και ότι τα ιστορικά ζητήματα δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Για τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ράντεφ, η ρητορική μίσους είναι επίσης τέχνασμα.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου, σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Σόφια, όπου τα Σκόπια και η Βουλγαρία είναι συμπρόεδροι, αλλά πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στο διαδίκτυο, επειδή η Ζαχαρίεβα και ο πρωθυπουργός Μπόρισοφ βρίσκονται σήμερα σε απομόνωση.

Ζurnal
Πληροφορίες από το Βαλκανικό Περισκόπιο


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]