Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Times για παρακρατικούς και πράκτορες της Τουρκίας στην Αυστρία


Η αυστριακή κυβέρνηση ανησυχεί εδώ και πολύ καιρό για την επιρροή της μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας, MIT στην Αυστρία και αυτή η τελευταία περίπτωση έχει προκαλέσει ανησυχία 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να αφήσει το στίγμα του στην Ιστορία. Δεν θέλει απλά να τον θυμούνται ως έναν πρόεδρο της Τουρκίας που έκανε τα πάντα για την πατρίδα του. Θέλει να τον μνημονεύουν και να πίνουν νερό στο όνομά του. Να ξεχάσουν τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και να εξυμνούν... εις τον αιώνα των αιώνων τον ταπεινό κουλουρά που έγινε ο σύγχρονος αναμορφωτής της Τουρκίας. Γι αυτό δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο αδίστακτος «σουλτάνος» θα έκανε οτιδήποτε για να γράψει το όνομά του στην Ιστορία.

Δημοσιογραφική έρευνα των New York Times, έχει αποκαλύψει μια συγκλονιστική ιστορία, η οποία διασταυρώνεται από όλες τις μεριές και από επίσημα χείλη, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού κολοσσού, αποδεικνύει το πόσο μακριά είναι πρόθυμος να φτάσει ο Ερντογάν για να εντοπίσει και να «αναμετρηθεί» με τους εχθρούς του.

Το άρθρο-κόλαφος που έχει θορυβήσει τις Αρχές της Αυστρίας ξετυλίγει την ιστορία ενός Τούρκου μυστικού πράκτορα, ο οποίος είχε διαταχθεί να δολοφονήσει ένα Κουρδο-αυστριακό πολιτικό στη Βιέννη.

Σύμφωνα με τους NYT ένα απόγευμα κατά τον περασμένο μήνα, ένας άνδρας που ισχυριζόταν ότι ήταν Τούρκος πράκτορας μπήκε σε αστυνομικό τμήμα της Βιέννης και η κατάθεσή του, ήταν συγκλονιστική. Ο άνδρας είπε ότι είχε διαταχθεί να πυροβολήσει έναν Κουρδο-αυστριακό πολιτικό, τον οποίο δεν ήθελε να σκοτώσει, και ζήτησε αστυνομική προστασία.

Κατέθεσε εξάλλου, ότι είχε αναγκαστεί να δώσει ψευδείς μαρτυρίες για να καταδικαστεί ένας υπάλληλος στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Εάν είναι αλήθεια, οι ισχυρισμοί του άνδρα, ο οποίος συστήθηκε ως Feyyaz Ozturk, παρέχουν μια νέα εικόνα για το πόσο μακριά είναι πρόθυμος ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ακολουθήσει τους εχθρούς του.

Η ομολογία του κ. Ozturk, που περιγράφεται λεπτομερώς σε αστυνομική έκθεση που ελήφθη από τους The New York Times, μπορεί να βάλει βόμβα στην απόφαση της καταδίκης του Metin Topuz, ο οποίος εργάστηκε για το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και την Υπηρεσία Ναρκωτικών στην Κωνσταντινούπολη. Τον Ιούνιο, ο κ. Topuz καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης άνω των οκτώ ετών, με την κατηγορία της βοήθειας σε ένοπλη τρομοκρατική ομάδα.

Η αυστριακή κυβέρνηση ανησυχεί εδώ και πολύ καιρό για την επιρροή της μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας, MIT στην Αυστρία και αυτή η τελευταία περίπτωση έχει προκαλέσει ανησυχία.

«Το παίρνουμε πολύ σοβαρά», δήλωσε ο Karl Nehammer, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών στους New York Times την Τρίτη. Είπε ότι δεν θα σχολιάσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης επειδή η έρευνα συνεχίζεται. Η εισαγγελία αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας σε μια δήλωση που διανεμήθηκε από το γραφείο Τύπου, ότι η υπόθεση ήταν τόσο ευαίσθητη που «ταξινομήθηκε».

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης που είναι εξοικειωμένος με την υπόθεση και ο οποίος μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας του για να συζητήσει το ζήτημα, ενώ η έρευνα παραμένει ανοιχτή, δήλωσε ότι εάν επιβεβαιωθεί το σχέδιο επίθεσης στον Κουρδο-αυστριακό πολιτικό, θα σήμαινε ένα νέο επίπεδο ανάμειξης της Τουρκίας στην Αυστρία.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μόλις τον περασμένο μήνα, μια ειδική αστυνομική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας είχε στρατολογήσει παρακρατικούς για να προκαλέσει βίαιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας από Κούρδους στην περιοχή Favoriten της Βιέννης τον Ιούνιο και συνέλεξε πληροφορίες για τους διαδηλωτές.

Κατά το συμβάν, ο κ. Nehammer είχε δηλώσει πως, «η τουρκική κατασκοπεία και η τουρκική ανάμειξη στα δημοκρατικά δικαιώματα δεν έχει θέση στην Αυστρία». Υπάρχουν περίπου 270.000 άνθρωποι με τουρκικές ρίζες στην Αυστρία, ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών και περίπου το ένα τρίτο από αυτούς είναι Κούρδοι.

Το σχόλιο της Susanne Raab, της Αυστριακής υπουργού μετανάστευσης κι ασύλου, ήταν ακόμη πιο αμβλύ. «Η Αυστρία έχει γίνει στόχος της τουρκικής κατασκοπείας», είπε. «Το μακρύ χέρι του Ερντογάν φτάνει μέχρι τη Βιέννη-Favoriten.»

Όταν ο κ. Ozturk εμφανίστηκε στις αυστριακές Αρχές στις 15 Σεπτεμβρίου, είπε στην Αστυνομία ότι αποσύρθηκε από μια μακρά καριέρα στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, γνωστή ως MIT, αλλά πρόσφατα είχε επιφορτιστεί να πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον του Aygul Berivan Aslan, ενώ έδωσε και πληροφορίες για την ψευδορκία του κατά του Metin Topuz.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]