Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι νέες "νάρκες" Ερντογάν


Του Δημήτρη Γκάτσιου

Βαραίνει συνεχώς το κλίμα στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας, μετά και την επιλογή του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να χαράξει νέα…ρότα προκλητικότητας, λίγες ημέρες μετά τα ηχηρά σήματα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την Αθήνα να ζητεί "συνέχεια και συνέπεια" στην αποκλιμάκωση και τον πρωθυπουργό να έχει καλέσει την ηγεσία της γείτονος να κλείσει την οδό της κρίσης και να ανοίξει την οδό της λύσης, η Άγκυρα ωθεί την κατάσταση, εκ νέου στα άκρα, με το άνοιγμα των Βαρωσίων, φέρνοντας απέναντί της ισχυρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Όσον αφορά στις διερευνητικές επαφές, συγκεκριμένη ημερομηνία δεν έχει ακόμα οριστεί, με το χρόνο να αυξάνει την επιφυλακτικότητα της Ελλάδας, καθώς το DNA των ενεργειών της Τουρκίας εξακολουθεί να θέτει σε κίνδυνο μία ευαίσθητη ζώνη όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια.

"Η απάντηση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο θέμα αυτό υπήρξε σαφής και ομόθυμη: Τάχθηκε ρητά στο πλευρό της Αθήνας και της Λευκωσίας. Κάλεσε την Άγκυρα να εγκαταλείψει τις μονομερείς και επιθετικές ενέργειες, επιστρέφοντας στις συζητήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες με βάση μόνο το Διεθνές Δίκαιο. Της επεσήμανε ότι είναι η δική της συμπεριφορά που, τελικά, θα κρίνει το μέλλον των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Και τέλος ζήτησε την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, πάντα υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να καταδικάσω την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων. Η απόφαση αυτή, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας", τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, στον οποίο επεσήμανε πως η Αθήνα στέκεται σταθερά στο πλευρό της Λευκωσίας, με αφορμή τις νέες προκλήσεις στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Οι τελευταίες εξελίξεις, μάλιστα, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Έντονη ενόχληση από το Βερολίνο

Οι κινήσεις Ερντογάν έχουν προκαλέσει την ανοιχτή δυσφορία του Βερολίνου. Ως "περιττό και προκλητικό βήμα" χαρακτηρίστηκε το άνοιγμα των Βαρωσίων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τόνισε ότι η τουρκική κίνηση έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. "Καλούμε τώρα όλα τα μέλη σε διάλογο και θα παρακολουθούμε επακριβώς την περαιτέρω εξέλιξη", ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ. Σημειώνεται ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε ότι ανακοίνωση στην οποία προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αμμόχωστο "θα αυξήσει τις εντάσεις και θα κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση για όλους μας στην Ανατολική Μεσόγειο". Πρόσθεσε, δε, ότι οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν από την Άγκυρα "να σταματήσει αυτή την ενέργεια".



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]