Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

O Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης


Σε εκτενές άρθρο της η Zeit αναφέρεται στο πώς η ιστορία γίνεται όπλο στην άσκηση πολιτικής σήμερα. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: 

«Και η τρέχουσα ελληνοτουρκική σύγκρουση ανάγεται σε μια εκατονταετία εδαφικών διαφορών. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητεί ανοιχτά τη Συνθήκη της Λωζάνης, που σφράγισε την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923 και καθόρισε τα σύνορα των δύο χωρών.

Με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν θέτει εν αμφιβόλω για ένα εθνικό ταμπού στην Τουρκία, μια και δεν ήταν άλλος από τον ιδρυτή του κράτους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ που ενέκρινε αυτή τη συνθήκη. Ο Ερντογάν έχει συγκεκριμένες επιδιώξεις παίρνοντας αποστάσεις απ’ αυτήν: Η Λωζάνη είναι ενοχλητική εάν θέλει να διεκδικήσει αποθέματα φυσικού αερίου μπροστά στην Κρήτη, να διεκδικήσει τα ύδατα της Κύπρου για την Τουρκία ή να κηρύξει τμήματα της Συρίας ή του Ιράκ ως αυλή της χώρας του».

Και η εφημερίδα συνεχίζει σε άλλο σημείο, αναφερόμενη αυτή τη φορά στις ελληνογερμανικές διαφορές: «Κάποιοι πιστεύουν στη Γερμανία ότι έχουμε επεξεργαστεί το παρελθόν καλύτερα από άλλους. Φυσικά, οι μέρες των γερμανικών εδαφικών αξιώσεων έχουν περάσει προ πολλού, αλλά οι Γερμανοί εμπλέκονται επίσης σε ιστορικές διενέξεις. Η Ελλάδα και η Πολωνία για παράδειγμα εξακολουθούν να απαιτούν αποζημιώσεις για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτό δεν είναι εντελώς αδικαιολόγητο, ειδικά στην ελληνική περίπτωση. Ωστόσο, οι απαιτήσεις εξυπηρετούν επίσης σκοπούς που αφορούν τον στρατηγικό χειρισμό της ιστορίας. Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τη χρονική στιγμή, κατά την οποία προβλήθηκαν οι αξιώσεις: Στην περίπτωση της Πολωνίας, ένας εθνικιστής πολιτικός του PiS συλλέγει μετά από εντολή της ηγεσίας του κόμματος υλικό για να θεμελιώσει αξιώσεις αποζημιώσεων σε μια εποχή που η ΕΕ επέκρινε την Πολωνία για παροπλισμό του κράτους δικαίου.

Στην Ελλάδα, το κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με υψηλές απαιτήσεις προς το Βερολίνο, μετά την αποδέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης από το πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ. Ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί συνέδεαν τότε τις αποζημιώσεις με τα δάνεια των χωρών της ΕΕ, επειδή η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης. Έτσι η ιστορία θα βοηθούσε και τη Βαρσοβία και την Αθήνα στην επίλυση σημερινών προβλημάτων».



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]