Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Αρμενία παρακαλεί, ο Πούτιν σφυρίζει αδιάφορα...


Μια ακόμη ψυχρολουσία υπέστη χθες η κυβέρνηση της Αρμενίας από τη χώρα στην οποία στηρίζει τις ελπίδες της να βγει χωρίς σοβαρές απώλειες από τον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, συγκεκριμένα, απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης της Ρωσίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (το οποίο επισήμως η Μόσχα εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει ως ανεξάρτητη οντότητα), προκειμένου να ανακοπούν οι επιθέσεις κατά κύματα που εξαπολύουν οι – υπέρτερες, όπως όλα δείχνουν – δυνάμεις των Αζέρων, με τη βοήθεια φυσικά της Τουρκίας.
«Οι υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε με βάση τη Συλλογική Συνθήκη Ασφαλείας (CSTO) έχουν ως εξής: Εάν ένα μέλος της CSTO δεχθεί εξωτερική επίθεση, τότε όλες οι υπόλοιπες υπογράφουσες χώρες οφείλουν να το προστατεύσουν. Σε αυτή την περίπτωση, αναφερόμαστε στην Αρμενία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει καταστήσει απολύτως καθαρό τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε αυτά τα δύο ζητήματα – οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την CSTO δεν καλύπτουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ», 
δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στη συνθήκη η οποία, εκτός της Ρωσίας και της Αρμενίας, φέρει τις υπογραφές Λευκορωσίας, Καζαχστάν, Τατζικιστάν και Κιργιζίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, δεν έχουν επιβεβαιωθεί εχθροπραξίες στο έδαφος της Αρμενίας, γεγονός που θα άλλαζε τα δεδομένα. Αυτό, εκτός των άλλων, συνιστά και μια έμμεση πλην σαφέστατη απόρριψη του πρόσφατου ισχυρισμού που διατύπωσε το Ερεβάν για κατάρριψη ενός αρμενικού μαχητικού αεροσκάφους Su-25 από τουρκικά F-16...

Προειδοποιήσεις χωρίς αντίκρυσμα

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, προειδοποίησε πως οι συγκρούσεις στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τις τελευταίες δέκα ημέρες, απειλούν την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. «Η Τουρκία επέστρεψε στο Νότιο Καύκασο για δύο λόγους – αφενός, για να συνεχίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων και, αφετέρου, για να εφαρμόσει την ειμπεριαλιστική της πολιτική», είπε.

Ωστόσο, η – προφανής – προσπάθεια διεθνοποίησης που καταβάλει ο Πασινιάν, επιδιώκοντας να κινητοποιήσει τη Μόσχα και όσους θεωρητικά μπορούν να βάλουν φρένο στον Ερντογάν, μοιάζει να πέφτει στο κενό. Διότι μπορεί ΗΠΑ και Γαλλία – οι δύο χώρες που μαζί με τη Ρωσία απαρτίζουν την αποκαλούμενη «Ομάδα του Μινσκ» – να έχουν συνυπογράψει το αίτημα για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, όμως δεν κάνουν οτιδήποτε για να την επιβάλλουν. Όπως δεν κάνει ούτε το Ιράν, ο έτερος θεωρητικά σύμμαχος της Αρμενίας, που περιορίζεται να απευθύνει αυστηρές συστάσεις και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Όπως, όμως, έχει αποδειχθεί και στις περιπτώσεις της Συρίας και της Λιβύης, ο «σουλτάνος» δεν πρόκειται να σταματήσει εάν κάποιος ή κάποιοι δεν τον εξαναγκάσουν να το κάνει. Κάτι που σημαίνει, με άλλα λόγια, ότι εάν δεν αλλάξει κάτι στα σημερινά δεδομένα, ο νέος πόλεμος στον Καύκασο δεν θα τελειώσει και η Αρμενία θα κινδυνεύει κάθε ημέρα και περισσότερο να υποστεί μια συνολική και επώδυνη ήττα. Κυρίως, επειδή ο Πούτιν δεν δείχνει διατεθειμένος να διακινδυνεύσει μια κατά μέτωπο σύγκρουση ούτε με το σαφώς μεγαλύτερης σημασίας γι' αυτόν Αζερμπαϊτζάν ούτε με την Άγκυρα, ειδικά σε μια στιγμή που οι ισορροπίες μαζί της κρέμονται από μία κλωστή.

Διάλογος μετά τη... νίκη!

Πάντως, χθες έκανε για πρώτη φορά λόγο για διάλογο και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος δήλωσε ότι θα συνομιλήσει με τους Αρμένιους όταν ολοκληρωθεί η φάση των ένοπλων συγκρούσεων. Υπενθυμίζεται, βεβαίως, πριν μερικές ημέρες τόσο ο ίδιος όσο και οι Ερντογάν και Τσαβούσογλου είχαν ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει περίπτωση τερματισμού του πολέμου εάν οι δυνάμεις της Αρμενίας δεν εγκαταλείψουν τον αυτόνομο θύλακα – κάτι που, για την ώρα, δεν μοιάζει πιθανό.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως η Γαλλία, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της, αναλαμβάνει πρωτοβουλία διαμεσολάβησης, με συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Γενεύη και την Δευτέρα στη Μόσχα. Ωστόσο, χωρίς την ενεργό στήριξη Ρώσων και Αμερικανών δεν θα είναι εύκολο να πετύχει πολλά – εκτός των άλλων και εξαιτίας της πολύ κακής σχέσης ανάμεσα σε Ερντογάν και Μακρόν.

Γιώργος Παυλόπουλος
Liberal




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]