Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκολιβυκό μνημόνιο, η μεγάλη απάτη


Η διαφορά μεταξύ Μνημονίου Κατανόησης και Μνημονίου Συμφωνίας 
Το μεγάλο ψέμα στην κατάθεση του μνημονίου Τουρκίας-Τρίπολης στα Ηνωμένα Έθνη 
Τι αναφέρει αραβικό δημοσίευμα 

Προ ημερών πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αλ Βέφακ (της Τρίπολης), ο Γκαλέμπ αλ Ζακλάι, ισχυρίστηκε ότι αυτή η κατάθεση ήταν «επίσημη κύρωση της θαλάσσιας συμφωνίας με την Τουρκία» και πως σημαίνει έγκριση αυτής και αποτροπή από οποιαδήποτε ακύρωση ή ακόμη και συζήτησης από τις επόμενες κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα almarsad, τα ΜΜΕ της (Μουσουλμανικής) Αδελφότητας έδωσαν ευρεία δημοσιότητα επί δύο ημέρες σε αυτό το θέμα, εξαπατώντας τον κόσμο για την κατάθεση στον ΟΗΕ, λέγοντας ότι η «Συμφωνία» ήταν ένα «απροσπέλαστο ουράνιο βιβλίο που δεν μπορεί να αγγιχθεί από κάποιο χέρι»!

Τόσο ο εκπρόσωπος της Al-Wefaq, όσο και τα ΜΜΕ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, περιέγραψαν με σκοπιμότητα αυτό που υπογράφηκε μεταξύ του αλ Σάρατζ και του Ερντογάν ως «Συμφωνία», αλλά η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο, καθώς η υπογραφείσα είναι σαφώς ένα «Μνημόνιο Κατανόησης».


Ποια η διαφορά

Το μνημόνιο συμφωνίας είναι ένα επίσημο έγγραφο που περιλαμβάνει συμφωνία μεταξύ δύο ή περισσοτέρων μερών και είναι μόνο μια προκαταρκτική συμφωνία. Το μνημόνιο κατανόησης περιλαμβάνει ένα πλαίσιο στο οποίο ορίζονται οι υποχρεώσεις κάθε μέρους και είναι απλώς μια ένδειξη της έναρξης εργασίας μεταξύ των μερών χωρίς νομική υποχρέωση.

Ως εκ τούτου, το Μνημόνιο Κατανόησης θεωρείται τιμητική συμφωνία που στερείται της υποχρέωσης επίσημων νομικών συμβάσεων και διακρίνεται από το ότι μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί σε αντιστροφή συνθηκών και συμφωνιών και μπορεί επίσης να υπογραφεί χωρίς αναφορά στο κοινοβούλιο ή σε νομοθετικά όργανα και οποιοδήποτε μέρος μπορεί να αποσυρθεί από αυτό χωρίς να επιφέρει καμία υποχρέωση ή αποζημίωση στο άλλο μέρος.

Όσον αφορά τη Συμφωνία, είναι μια διεθνής συμφωνία μεταξύ δύο κρατών για την επίτευξη οικονομικών, εμπορικών ή στρατιωτικών στόχων ή για τη διευθέτηση μιας διαφοράς μεταξύ των δύο μερών με επισήμανση των δικαιωμάτων και των προνομίων καθενός από αυτά και περιέχει γενικές διεθνείς αρχές και κανόνες που δεσμεύονται να τηρούν τα υπογράφοντα κράτη, φροντίζοντας έτσι ώστε να εγγυούνται τις υποχρεώσεις κάθε μέρους και καθορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο.

Συμφωνείται, ακόμη, να προσφεύγουν σε διαιτησία όταν προκύψει οποιαδήποτε διαφορά, και κανένα μέρος δεν έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει από αυτήν χωρίς να ενημερώσει το άλλο. Επιπλέον, απαιτεί την έγκριση της νομοθετικής αρχής στη χώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι σαφές ότι αυτό που κατατέθηκε στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία και την Al-Wefaq είναι απλώς μια κοινοποίηση πρωτοκόλλου για τη σύναψη ενός απλού μνημονίου κατανόησης και αυτή η διαδικασία δεν του παρέχει -σύμφωνα με τους νόμους των Ηνωμένων Εθνών- διεθνή ή τοπική ασυλία, και επιπλέον δεν παρουσιάστηκε στο Κοινοβούλιο της Λιβύης για να αποκτήσει νομιμότητα. Έτσι έχει την ισχύ ενός απλού κυβερνητικού μνημονίου.

Κατά συνέπεια, κάθε νέα κυβέρνηση μπορεί να ακυρώσει αυτό το μνημόνιο απλά και εύκολα, πρώτα επειδή είναι μνημόνιο κατανόησης και στο οποίο οποιοδήποτε μέρος έχει το δικαίωμα να αποσυρθεί από αυτό χωρίς να ειδοποιήσει το άλλο και χωρίς να συνεπάγεται νομικές υποχρεώσεις και δεύτερον, επειδή συνήφθη από μια Λιβυκή αρχή (Συμβούλιο Προεδρίας) που παραβίασε το Σύνταγμα.

Echedoros






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]