Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρεαλιστική ματιά στον Ερντογάν…



Κάθε ημέρα που περνάει, ο Ταγίπ Ερντογάν –και σύσσωμη η Τουρκία από πίσω του– φροντίζει ανελλιπώς να αποκαλύπτει τους πραγματικούς στόχους του χωρίς καμία προσπάθεια κάλυψης και στερώντας επιχειρήματα από ξένους και Ελληνες που προσπαθούν να βρουν ίχνη καλής θέλησης στην πλευρά της Αγκυρας. Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά είναι πλέον εξαιρετικά κρίσιμη και συνεχώς προστίθενται ενδείξεις και αποδείξεις ότι θα χειροτερέψει πολύ σύντομα, γεγονός που επιβάλλει την εκτίμησή της με απόλυτα ωμό ρεαλισμό. Γιατί αυτή τη στιγμή η εικόνα δείχνει έναν αγριωπό και μεγαλόσωμο νταή να επιδιώκει καβγά με φιλήσυχο γείτονα που προσπαθεί να τον αποφύγει τρέχοντας γύρω γύρω, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα υπάρχοντά του επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο και φωνάζοντας «βοήθεια».

Μόνο την τελευταία εβδομάδα ο Ερντογάν έστειλε το «Ορούτς Ρέις» για έρευνες σε περιοχή που εφάπτεται των χωρικών υδάτων στο Καστελλόριζο, επεξέτεινε με νόμο την «αρμοδιότητα» της Τουρκίας στη διε-ξαγωγή ερευνών και διασώσεων σε περιοχή που περιλαμβάνει ελληνικά Δωδεκάνησα και εφάπτεται των χωρικών υδάτων της Κρήτης, επισημοποίησε το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», απείλησε με διάλυση την Ευρωπαϊκή Ενωση, προχώρησε σε δοκιμές των S-400, «έβγαλε γλώσσα» στις ΗΠΑ, κατηγόρησε Ουάσιγκτον, Μόσχα και Παρίσι ότι υποστηρίζουν την Αρμενία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, επανέλαβε ότι η περιοχή δεν θα ησυχάσει αν δεν εκδιωχθούν οι Αρμένιοι από τον θύλακο και κατάφερε να επιβάλει τον εκλεκτό του στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων (με τη βοήθεια διαχρονικών λαθών της Λευκωσίας και της Αθήνας).

Το πιθανότερο, ότι το επόμενο βήμα της Αγκυρας θα είναι να στείλει το «Γιαβούζ» για να «τρυπήσει» στην περιοχή όπου βρίσκεται το «Ορούτς Ρέις» σήμερα ή κάπου δίπλα στην Κρήτη, είτε για να εδραιώσει την κυριαρχία της στο λεγόμενο «πεδίο» είτε για να προκαλέσει σύγκρουση και σίγουρα για να ολοκληρώσει τη «νουφαροποίηση» των ελληνικών νησιών σε αυτή τη φάση, τα οποία θα βρεθούν μέσα στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ της Τουρκίας (δίχως δική τους, σύμφωνα με την Αγκυρα), αλλά και στη δική της ζώνη έρευνας και διάσωσης. Θα είναι δηλαδή σαν νούφαρα σε τουρκική λίμνη, μέχρι να φτάσει η ώρα της πλήρους τουρκοποίησής τους…

Στην Ελλάδα τίθεται συνεχώς το ερώτημα «πού το πάει ο Ερντογάν» και η απάντηση είναι ότι το πάει εκεί που συνεχώς δηλώνει ο ίδιος προκλητικά και προβλέπει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Σωστά αλλά μάταια καταφεύγουμε σε επικλήσεις του διεθνούς δικαίου, σε αποφάσεις του ΟΗΕ ή σε συμπεράσματα της Ε.Ε., γιατί αδιαφορεί. Στηρίζεται στην πολιτική της ισχύος, γνωρίζει ότι κανείς στη Δύση (περιλαμβανομένης της Ελλάδας) δεν μπορεί εύκολα να ανεχθεί και να απορροφήσει ανθρώπινες απώλειες, όπως η Τουρκία, και ξέρει ότι η Ευρώπη ούτε κοινό στρατό ούτε κοινή εξωτερική πολιτική έχει, παρά μόνον οικονομικά συμφέροντα.Γι’ αυτό την περιφρονεί.

Μόνον οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να τον αναχαιτίσουν, αλλά ποιες ΗΠΑ;

Άγγελος Στάγκος
Καθημερινή




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]