Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χάρτες, ζώνες και νησιά




Η πρόσφατη προβολή από την Τουρκία χάρτη που «κόβει» το Αιγαίο στη μέση είναι άλλη μία ένδειξη μιας προκλητικής επιθετικότητας που σε συνδυασμό με κινήσεις πλοίων, υπερπτήσεις μαχητικών, και ρητορικές απειλές, αποτελεί απαράδεκτη συμπεριφορά που δυσχεραίνει την προοπτική διαλόγου.

Όταν η Ελλάδα διαμηνύει το αυτονόητο, ότι δεν νοείται διάλογος υπό καθεστώς απειλών, βρίσκει κατανόηση. Ε.Ε., ΗΠΑ και ΝΑΤΟ μιλούν για προσχεδιασμένες προκλήσεις και λυπηρές κινήσεις της Τουρκίας. Και επιμένουν υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των όποιων διαφορών μέσω διαλόγου και βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ταυτόχρονα, πρέπει να είναι σαφές σε τι ακριβώς θα αφορούν οι διαπραγματεύσεις που υποστηρίζει η διεθνής κοινότητα. Πέραν των εκκλήσεων γενικώς για ειρηνικές λύσεις, γίνονται και συγκεκριμένες αναφορές στις θαλάσσιες ζώνες. Έχει σημασία να συνεχισθούν από όλους αυτές οι στοχευμένες επισημάνσεις.

Στις θαλάσσιες ζώνες είναι λογικό να υπάρχουν διαφορές μεταξύ γειτόνων και είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου διεξάγονται διαπραγματεύσεις και βρίσκονται λύσεις. Αυτό συνέβη πρόσφατα και μεταξύ Αθήνας και Καΐρου, με τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ που επικυρώθηκε από τις δύο χώρες και στην οποία πιθανώς να γίνουν αναφορές κατά την αυριανή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, στη Λευκωσία.

Σε ό,τι αφορά τις διαφορές περί θαλασσίων ζωνών, ως χώρα, κόμματα και κοινωνία, είμαστε υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Αυτός ο σεβασμός περιλαμβάνει πρωτίστως τον σεβασμό των αποφάσεων των διεθνών δικαστηρίων. Άρα, αν δεν συμφωνήσουμε με την Τουρκία και πάμε στη Χάγη και εκεί δεν εξασφαλίσουμε όλα όσα θα θέλαμε, θα αποδεχθούμε την απόφαση.

Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε –και πρέπει να το γνωρίζουν οι εταίροι και σύμμαχοι καθώς θα διαμορφώνουν τη δική τους προσέγγιση– είναι να διαπραγματευθούμε αν τα νησιά μας είναι δικά μας ή αν θα τα προστατεύουμε από την εμφανή –πέραν πάσης αμφιβολίας– επιθετικότητα της Άγκυρας.

Αν οι σχέσεις με την εξ Ανατολών γείτονα ήταν όπως αυτές με την προς Δυσμάς –πρόσφατα οριοθετήσαμε και με την Ιταλία την ΑΟΖ, φιλικά και με την επιτρεπόμενη «ευελιξία»– τότε εμείς οι ίδιοι δεν θα αισθανόμασταν την ανάγκη να προστατεύσουμε τα νησιά μας από μια απειλή που δεν θα υφίστατο.

Η Ζάκυνθος, η Ιθάκη, η Κέρκυρα, δεν χρειάζονται αυξημένες δυνάμεις ασφαλείας διότι απλά δεν απειλούνται.

Αθανάσιος Έλλις
Καθημερινή




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]