Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Kοινή Διακήρυξη Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου για την Τουρκία



Καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας 

Καταδίκη των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, αλλά και τη σημασία του διαλόγου στην βάση σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο περιλαμβάνουν τα βασικά σημεία της κοινής Διακήρυξης Κύπρου Ελλάδας και Αιγύπτου, που συνυπογράφουν οι ηγέτες της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

«Επαναλάβαμε την αμέριστη στήριξη μας στις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση των σχετικό ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Καταδικάσαμε τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια που είναι σε παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλούμε την Τουρκία να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες, και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των ΗΕ, ειδικά το 550 (1984) και το 789 (1992) και να συμβάλει εποικοδομητικά και εμπράκτως στην επανέναρξη δομημένων διαπραγματεύσεων με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα για μια συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά από τους ηγέτες Κύπρου-Ελλάδας και Αιγύπτου σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και προστίθενται τα ακόλουθα:

«Τέτοια λύση πρέπει να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους- μέλους της ΕΕ και να διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της. Προς τον σκοπό αυτό, ο τερματισμός των αναχρονιστικών διευθετήσεων ασφάλειας και η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα κυρίαρχο κράτος.

Τονίσαμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν το μόνο πλαίσιο μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί λύση.

Εκφράσαμε τη μεγάλη μας ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση εντός των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυξημένη στρατιωτικοποίηση της περιοχής που απειλεί την ευρύτερη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο.

Καταδικάσαμε έντονα τις παράνομες γεωτρητικές και σεισμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, σε θαλάσσιες ζώνες που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου με τη Συμφωνία Οριοθέτησης το 2003.

Περαιτέρω, καταδικάζουμε επίσης τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου κυριαρχίας στο Αιγαίο και τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περιοχές που εμπίπτουν εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους και των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και, όπως προνοεί η Συνθήκη των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, και καλέσαμε την Τουρκία να απόσχει μόνιμα από τέτοιες ενέργειες στο μέλλον, βοηθώντας έτσι στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για ένα διάλογο που δεν μπορεί να διεξαχθεί σε ένα επιθετικό κλίμα ή κάτω από απειλές για χρήση βίας.

Υπογραμμίσαμε ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ θα πρέπει να γίνει μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Καλούμε την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου για διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη θαλάσσια οριοθέτηση ή να θέσει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο.

Χαιρετίσαμε την υπογραφή και έναρξη ισχύος της Συμφωνίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, μια συμφωνία ορόσημο που ολοκληρώθηκε σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο όπως προνοεί η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, αφού συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Αναφορά κάνουν και στη Λιβύη και υπογραμμίζουν ότι το μνημόνιο συναντίληψης για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο και το μνημόνιο για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ της Τουρκίας και του Fayez El Saraj, είναι αντίθετα στο διεθνές δίκαιο και το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη και υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα.

Τονίζουν ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με την Σύμβαση για τη Θάλασσα και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες.

Συμφώνησαν όπως συναντηθούν ξανά για μια νέα τριμερή συνάντηση στην Ελλάδα το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο του 2021.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]