Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Μόσχα "καρφώνει" τον Ερντογάν



Η Τουρκία δοκιμάζει αντιαεροπορικά συστήματα για «λοκάρισμα» αεροσκαφών αμερικανικής παραγωγής 
Κατά τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο τουρκικά F-16, ένα F-4 και ένα ελικόπτερο, τα οποία τέσταραν τα συστήματα ραντάρ των S-400 

Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει δοκιμές των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, που διαθέτει, με εντυπωσιακά αποτελέσματα στον εντοπισμό και το «λοκάρισμα» αεροσκαφών αμερικανικής παραγωγής, σύμφωνα με τον Μιχαήλ Χονταρενόκ, πρώην διοικητή αντιαεροπορικών μονάδων και ανώτατο αξιωματικό του ρωσικού Γενικού Επιτελείου εν αποστρατεία.

Κατά τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο τουρκικά F-16, ένα F-4 και ένα ελικόπτερο, τα οποία τέσταραν τα συστήματα ραντάρ των S-400 με τους κωδικούς 91N6E και 92N6E, καθώς και το υπερυψωμένο ραντάρ 96L6E, το οποίο ενεργοποιείται με ειδική κεραία ύψους 24 μέτρων.

Μάλιστα κατά τον Ρώσο ειδικό οι τουρκικές δοκιμές ξεπέρασαν σε ένταση και τις αντίστοιχες ρωσικές, καθώς τα προαναφερθέντα τέσσερα ιπτάμενα μέσα επί οκτώ ώρες βρίσκονταν διαρκώς εν πτήσει, γι’ αυτό και ανεφοδιάζονταν στον αέρα, ώστε να «επιτίθενται» διαδοχικά, ενίοτε και ταυτοχρόνως στο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα και μάλιστα από τις «κρυφές γωνίες» του και να προσεγγίζουν με διαφορετικές ταχύτητες και από διαφορετικά υψόμετρα.

Κάθε «εισβολή» στο πεδίο εντοπισμού και βολής του συστήματος, κατέληγε, κατά το σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα gazeta.ru με την προβλεπόμενη «ηλεκτρονική εκτόξευση» του αντιαεροπορικού πυραύλου, που αποτελεί τη συνήθη προσομοίωση σε παρεμφερείς ασκήσεις.

Ο Ρώσος πρώην στρατιωτικός και νυν αμυντικός εμπειρογνώμονας εκτιμά ότι το S-400 αποδείχθηκε «ανθεκτικό» και στην πιο «σκληρή» δοκιμασία, όταν τα τουρκικά αεροσκάφη πετούσαν περιμετρικά των συστημάτων κατά τη φορά περιστροφής των ραντάρ και με αντίστοιχη ταχύτητα, μειώνοντας έτσι την ταχύτητα καταγραφής τους στις οθόνες ραδιοηλεκτρονικού εντοπισμού τους σχεδόν στο μηδέν. Τα ρωσικά ραντάρ ακόμη και υπ’ αυτήν την ακραία συνθήκη, κατόρθωσαν να αποδώσουν, σύμφωνα με τον Ρώσο εμπειρογνώμονα, που επικαλείται τα αποτελέσματα και συμπεράσματα των τουρκικών δοκιμών.

Κεντρικό θέμα του σχετικού άρθρου ήταν η αμφισβήτηση δημοσιεύματος του περιοδικού «The National Interest», σύμφωνα με το οποίο η βρετανική αεροπορία έχει κατορθώσει να εντοπίσει «τρύπες» στην ασπίδα των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400-Triumph χάρη στις συχνές αναγνωριστικές-κατασκοπευτικές πτήσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Ο Ρώσος εμπειρογνώμονας υποστηρίζει ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι μάλλον ένα αμφισβητούμενο εφεύρημα, καθώς για την ανίχνευση των κωδικών, συχνοτήτων και συστημάτων εντοπισμού ενός στόχου είναι περιττές οι πτήσεις αυτές, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά την εκτίμηση του πρώην στρατιωτικού και είναι συχνές «για να προκαλείται εκνευρισμός στη ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία», ενώ οι ειδικοί κωδικοί, όπως και τα συστήματα αναχαίτισης και κατάρριψης ενός ξένου ιπτάμενου στόχου, ενεργοποιούνται μόνον όταν υπάρξει πραγματική παραβίαση του ρωσικού εναέριου χώρου και όχι απλή προσέγγισή του.

Θανάσης Αυγερινός
Έθνος




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]