Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ισχύς και το μείγμα της πολιτικής μας



Δυστυχώς οι προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα έχουν προ καιρού παύσει να αποτελούν είδηση. Η Τουρκία συστηματικά παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην υφαλοκρηπίδα, ενώ έχει επανειλημμένως καταγραφεί η απειλή χρήσης βίας εναντίον μας – πράξη από την οποία απορρέει και το αντίστοιχο δικαίωμα της νόμιμης άμυνας

Το ερώτημα που καταρχάς γεννάται είναι αν η Τουρκία θα συνεχίσει αυτήν την συμπεριφορά. Η απάντηση είναι προφανής: ναι, με βάση το ότι δεν υφίσταται κανένα κόστος ή συνέπεια και με βάση τον καταγεγραμμένο τρόπο λειτουργίας (modus operandi) της. Θυμίζω απλά ότι στην περίπτωση της Κύπρου προηγήθηκε η ανίχνευση του βυθού και των πόρων και ακολούθησαν οι γεωτρητικές δραστηριότητες. Όσο δε αφορά την προοπτική επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της, φαίνεται πως η Τουρκία δίνει μικρή σημασία, αφού, με βάση τη συμπεριφορά των εταίρων, τούτο το ενδεχόμενο είναι μικρό.

Έτσι, η Ελλάδα, έχοντας επιλέξει την μη στρατιωτικοποίηση της πολιτικής της απέναντι στη γείτονα και αναμένοντας πιθανώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, βρίσκεται στη δύσκολη θέση να έχει περιέλθει σε αδυναμία δράσης, ενώ η Τουρκία (θα) συνεχίζει ανενόχλητη τις παράνομες δραστηριότητές της. Τα παραπάνω δημιουργούν φυσικά το επόμενο ερώτημα, δηλαδή το τι μπορεί να γίνει ώστε να αντιμετωπισθεί η παρούσα κατάσταση.

Η απάντηση είναι ότι χρειάζεται μία τροποποίηση στο μείγμα της πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα, καθώς η παρούσα πολιτική δεν φαίνεται ούτε να αποδίδει ούτε να εκτιμάται από αντιπάλους ή και από φίλους. Στα συστατικά ενός νέου μείγματος πολιτικής πρέπει να προστεθεί και η στρατιωτική ισχύς, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση πραγματικών «κόκκινων» γραμμών που θα επιτρέψουν στην αποτροπή μας να λειτουργήσει.

Η αποτροπή εξαρτάται από την υλική ισχύ μας αλλά και τη βούλησή μας. Συνεπώς χρειάζεται να ενισχύσουμε έξυπνα, γρήγορα και αποτελεσματικά τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις συμμαχίες μας, ενώ ταυτοχρόνως, παράλληλα, πρέπει να δηλοποιήσουμε την αποφασιστικότητά μας. Η αποτροπή δεν επιτυγχάνεται με την υπενθύμιση προφανών δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Επιτυγχάνεται με το να προσδιορίσεις στον αντίπαλο το κόστος που θα έχει αν παραβιάσει τα όρια που έχεις ορίσει.

Ηλίας Κουσκουβέλης
Έθνος






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]