Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στρατιωτική θητεία: «Κλειδώνει» η αύξησή της



Όσοι κατατάχθηκαν στον στρατό στις αρχές Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία κατά 1,5 μήνα ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση - Πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις

Τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στον Στρατό Ξηράς από τους εννέα στους 12 μήνες, ώστε να εξισωθεί με αυτή του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες.

Τη σχετική εισήγηση για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, φέρεται να έχει καταθέσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ για την ενίσχυση του στρατεύματος έστω και για τρεις μήνες και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ο τρόπος που θα γίνει η αλλαγή στη θητεία και για ποιες Εκπαιδευτικές Σειρές Στρατεύσιμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) θα ισχύσει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, όσοι κατατάχθηκαν στον στρατό στις αρχές Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία κατά 1,5 μήνα ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του μήνα. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, εξετάζεται και υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18, όταν τελειώνουν το Λύκειο, κατά τα πρότυπα του Ισραήλ και της Κύπρου.


Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε στον ΣΚΑΙ για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας. «Κάνουμε ό,τι πρέπει για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η αύξηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και οι σκέψεις και συζητήσεις για αλλαγές στη θητεία», ανέφερε ο Στελιος Πέτσας

Επιπλέον εξήγησε ότι έχουν μειωθεί οι νεότεροι στο στράτευμα και ένα ζήτημα είναι η στράτευση στα 18 έτη, και ένα άλλο η διάρκεια της θητείας, που πρέπει να συζητηθεί «χωρίς ταμπού». Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι «όλα αυτά είναι συνάρτηση της τουρκικής προκλητικότητας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση «δεν είμαστε στη φάση της απόφασης» αλλά κάποια ταμπού θέματα πρέπει να τεθούν όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε εξωτερικές απειλές. Μετά τη συζήτηση θα παρθούν οι αποφάσεις διευκρίνσε, «όχι ερήμην της κοινωνίας, μαζί με την κοινωνία».

Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μίλησε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της Άμυνας, το οποίο προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα:
Η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά μια μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Τα πρώτα από τα οποία θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και τα υπόλοιπα μέχρι τις αρχές του 2022.
Το Πολεμικό μας Ναυτικό ενισχύεται με την απόκτηση τεσσάρων καινούριων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, καθώς και με την αναμόρφωση και τον επανεξοπλισμό τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ που ήδη διαθέτει.
Εξασφαλίζονται νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό, νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό και νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική Αεροπορία.
Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας.
Η αμυντική μας βιομηχανία εκσυγχρονίζεται ώστε να ενισχυθεί μαζί με την αποτρεπτική μας δύναμη και η απασχόληση και η τεχνολογική ανάπτυξη.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία, αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου, με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην αυξημένη τουρκική προκλητικότητα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Είναι γεγονός ότι η πατρίδα μας, εδώ και μήνες - από το Νοέμβριο που η 'Αγκυρα υπέγραψε το άκυρο μνημόνιο με τη διοίκηση της Τρίπολης έως και τώρα - αντιμετωπίζει μια ρητορική, αλλά και έμπρακτη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Είναι θετικό το γεγονός ότι δεν προχώρησε στην έκδοση νέας ναυτικής αγγελίας και απέσυρε το Ορούτς Ρέις από την Αν. Μεσόγειο. Απομένει να αποδείξει συνέπεια και συνέχεια, έτσι ώστε - μακριά από εντάσεις και εκβιασμούς - να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από το σημείο που διακόπηκαν - με υπαιτιότητα της Τουρκίας - τον Μάρτιο του 2016», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Πρόσθεσε, επίσης, πως «σε όλο αυτό το διάστημα η Ελλάδα επέδειξε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, επαγρύπνηση και εθνική αυτοπεποίθηση. Προβάλαμε με σταθερότητα και καθαρότητα τη θέση μας, συμπυκνώνοντάς την στη φράση "σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις". Κινητοποιήσαμε τους εταίρους μας και τους συμμάχους μας, με αποτέλεσμα να βρεθεί η 'Αγκυρα μπροστά στο δίλημμα "αποκλιμάκωση, ή κυρώσεις". Αποδείξαμε ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας, αλλά και τη βούληση να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]