Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μακρόν - Ευρώπη - Ελλάδα


Του Άγγελου Ζαχαρόπουλου

Ο Εμμανουήλ Μακρόν έγινε Πρόεδρος της Γαλλίας σε ηλικία 39 ετών. Πρόεδρος της ισχυρότερης στρατιωτικώς και της μοναδικής πυρηνικής δύναμης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Πολλοί εξέφρασαν τη δυσπιστία τους λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Αυτό παραπέμπει στο θεατρικό έργο του Corneille,” Le Cid”: Νεαρός χαρισματικός και τολμηρός, διεκδικούσε την ανάληψη των καθηκόντων του θεωρουμένων πολύ υψηλών για την ηλικία του. Οι πρεσβύτεροι αντέδρασαν κατονομάζοντάς τον "φαντασμένο νεαρό" (jeune présomptueux). Ιδού η αξιομνημόνευτη απάντηση του νεαρού: "Je suis jeune, il est vrai, mais aux âmes bien nées, la valeur n’attend point le nombre des années ", δηλαδή: "Πράγματι, είμαι νέος, αλλά για τους γεννημένους με ικανότητες, η αξία δεν περιμένει των αριθμό των ετών".

Ο Μακρόν άρχισε πρώτα ταράζοντας τα νερά της χώρας του με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποσκοπούσαν στην αναγκαία ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γαλλικής βιομηχανίας. Ακολούθησαν οι αναπόφευκτες αντιδράσεις με τα "κίτρινα γιλέκα". Εκείνος όμως δεν λύγισε και οι αντιδράσεις σιγά-σιγά ξεφουσκώνουν.


Τάραξε τα νερά της ΕΕ με τις τολμηρές διακηρύξεις του για την ταχεία προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας στην οποία ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα. Μας έκανε δε την τιμή, τις διακηρύξεις αυτές να τις ξεκινήσει από τη δική μας Πνύκα και να τις συνεχίσει στην ιστορική Σορβόννη.

Είναι από τους ολίγους που διέκριναν καθαρά τις επικίνδυνες για την Ευρώπη νεοοθωμανικές προθέσεις του Ερντογάν. Ανελήφθη ότι προμαχώνας και μείζον εμπόδιο για την προώθηση του οθωμανικού ονείρου του Ερντογάν είναι η Ελλάδα. Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα δέχεται καθημερινά τους μύδρους και τις χυδαίες απειλές του Σουλτάνου. Εξαρχής δε διακήρυξε ότι θα στηρίξει την Ελλάδα. Τελευταία ήρθε από την Κορσική η ηχηρή διακήρυξη: "Είμαστε σταθεροί και ισχυροί απέναντι στον Ερντογάν". Διακήρυξη που απευθύνεται και σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο που απειλεί την Ευρώπη.

Υπάρχουν, δυστυχώς , και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες έχουν αντιληφθεί μεν τον κίνδυνο αλλά για άλλους, ανομολόγητους λόγους, αδιαφορούν. Όταν δε τους μιλάς για ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας "περί άλλων τυρβάζουν". Εδώ ταιριάζει αυτό που έγραψε ο Αισχύλος (Αγαμέμνων) : "Τα δε άλλα σιγώ, βους επι γλώσση μέγας βέβηκεν", δηλαδή "τα άλλα δεν θα τα πω επειδή ένα μεγάλο βόδι πάτησε τη γλώσσα μου". Οι εταίροι μας αυτοί ρέπουν προς ένα επαίσχυντο συμβιβασμό, τύπου Μονάχου. Αγνοούν ή θέλουν να αγνοούν ότι οι συμβιβασμοί αυτού του είδους αποθρασύνουν τους μεγαλομανείς επίδοξους δικτάτορες και τους διευκολύνουν στο επικίνδυνο έργο τους.

* Ο κ. Άγγελος Ζαχαρόπουλος είναι Επίτιμος Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρ. Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Γεωργίας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (ο τελευταίος επιζών)
Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]