Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πολιτική ουδετερότητας στην Κύπρο


«Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν στην πολιτική ουδετερότητας που διατηρεί παραδοσιακά στο νησί της Κύπρου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρώντας στη χθεσινή υπογραφή μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Λευκωσίας ενός Μνημονίου Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, το μνημόνιο συνεννόησης που υπεγράφη μεταξύ της ελληνοκυπριακής πλευράς και των ΗΠΑ στις 12 Σεπτεμβρίου 2020 αγνοεί την τουρκοκυπριακή πλευρά, «δεν θα εξυπηρετήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα βλάψει την επίλυση του Κυπριακού»

Επισημαίνει ακόμα πως τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ με την άρση του εμπάργκο όπλων για την «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» και τη συμπερίληψη της ελληνικής πλευράς στο πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης (IMET) διαταράσσουν την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί και αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.


Χαρακτηρίζει «αξιοσημείωτο» το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δεν συναντήθηκε με την τουρκοκυπριακή πλευρά κατά την επίσκεψή του στο νησί, «αντίθετα προς τα έθιμα», όπως σημειώνει και υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως «είναι βέβαιο ότι το μόνο αποτέλεσμα αυτών των μέτρων που λαμβάνονται με τον αποκλεισμό των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έχουν ίσα δικαιώματα με τους Έλληνες στο νησί, θα είναι η ενίσχυση του ασυμβίβαστου των Ελλήνων και αυτή η προσέγγιση δεν θα ενθαρρύνει την ελληνική πλευρά να λάβει συμβιβαστική στάση στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του το Σάββατο στην Κύπρο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει «βαθιά ανήσυχη» για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Παραμένουμε ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της, προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων», επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από το Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πομπέο υπεγράφη μεταξύ της Λευκωσίας και της Ουάσινγκτον ένα Μνημόνιο Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας.

  
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]