Ερντογάν, είναι κακό στη φτώχεια να χτίζεις παλάτια
Με την οικονομία της Τουρκίας να βυθίζεται κάθε ημέρα όλο και πιο βαθιά στην ύφεση ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιλέγει να χτίζει παλάτια για να στεγάσει το νεοθωμανικό του μεγαλείο
Το 2019, λίγες ημέρες μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τρία δισεκατομμύρια ευρώ προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας δίνει την έγκρισή του για την ανοικοδόμηση σε μία από τις ομορφότερες και «παρθένες» περιοχές της Τουρκίας, ενός ακόμη ανακτόρου για λογαριασμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το νέο ανάκτορο για τον Τούρκο Πρόεδρο χτίζεται στις όχθες της λίμνης Βαν, της μεγαλύτερης λίμνης της Τουρκίας σε μία περιοχή που έχει προταθεί για μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ενώ βρίσκεται και στη λίστα με τις προστατευόμενες περιοχές φυσικού κάλλους.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του νέου ανακτόρου θυμίζει παλαιότερο ανάκτορο του Σελτζούκου σουλτάνου Κομπάντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κτίριο έχει οικοδομηθεί ακριβώς στο σημείο εκείνο όπου ο σουλτάνος Αλπ Αρσλάν είχε στήσει το αντίσκηνό του, προετοιμάζοντας τη νικηφόρο εκστρατεία επί των Βυζαντινών, η οποία εδραίωσε την κυριαρχία των Σελτζούκων στην Ανατολία, ιδιαίτερα μετά τη μάχη του Ματζικέρτ το 1071.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η κατασκευή του ανακτόρου έχει ήδη στοιχίσει 14,4 εκατομμύρια ευρώ ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός δεν ξεπερνούσε τα 3,4 εκατομμύρια. Λέγεται ότι ο κατασκευαστής είναι παιδικός φίλος του Ερντογάν.
Οργή προκαλεί στην τουρκική αντιπολίτευση το γεγονός ότι οι εργασίες κατασκευής προχωρούν κανονικά, παρότι τον Ιούλιο του 2019 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας τις είχε σταματήσει προσωρινά, με την αιτιολογία ότι εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στην όχθη της λίμνης. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ερντογάν άλλαξε τη σχετική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να μπει στο αρχείο η καταδικαστική απόφαση των δικαστών. «Μπορείτε να χτυπιέστε όσο θέλετε, αυτό το κτίσμα θα ολοκληρωθεί», διεμήνυσε ο Ερντογάν στους επικριτές του. Στα τέλη Αυγούστου, μάλιστα, για να τους προκαλέσει ακόμη περισσότερο, εκφώνησε ομιλία για τη μάχη του Ματζικέρτ στις όχθες της λίμνης Βαν και στη συνέχεια άνοιξε το ανάκτορο του σουλτάνου μόνο και μόνο για να κοιμηθεί εκεί ένα βράδυ.
Η συνέχεια του Λευκού Παλατιού
Το 2014 το Ακσά Σαράι, το Λευκό Παλάτι, των 40.000 τετραγωνικών μέτρων με τα 1.150 δωμάτια γίνεται ο ταπεινός οίκος στην Άγκυρα που θα στεγάσει την οικογένεια Ερντογάν. Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση οξύτατες αλλά ο «Σουλτάνος» αντεπιτίθεται… Παρουσία χιλιάδων οπαδών του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν δίστασε να καταραστεί όσους έσπευδαν να τον επικρίνουν, τονίζοντας πως είναι αδιανόητο να δαπανώνται 650 εκατομμύρια δολάρια για ένα μέγαρο…
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει «Ο ένας της αντιπολίτευσης μιλά για παράνομο παλάτι. Ο άλλος λέει, επίσης, παράνομο παλάτι. Μακάρι να πέσουν στα κεφάλια σας βράχια ίδια με το παράνομο παλάτι».
Η οικονομία ψυχορραγεί στα πόδια του Σουλτάνου
Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψάχνει διαρκώς τρόπους να ικανοποιήσει την νεοθωμανική μανία μεγαλείου που τον καταλαμβάνει η χώρα του βυθίζεται καθημερινά στην φτώχεια και την ύφεση. Ενδεικτική της ζοφερής εικόνας που παρουσιάζει η τουρκική οικονομία και η πρόσφατη υποβάθμιση κατά μία μονάδα από την οίκο Μούντις. Πλέον, η Τουρκία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με χώρες όπως η Ουγκάντα, η Τανζανία και η Κένυα με τη λίρα να έχει χάσει από την αρχή του έτους το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου.
Η τουρκική οικονομία σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα του 1991 με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιάζει μονόδρομος…
Γιάννης Χαραμίδης
Έθνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...