Η Ελληνο-Αιγυπτιακή συμφωνία αυξάνει την εγρήγορση των Ε.Δ.
Γιατί η Τουρκία αντιδρά με εκνευρισμό;
- Τα ξεσπάσματα της Άγκυρας είναι γνωστά
- Το προσωπείο του καλού που χάθηκε στις υπογραφές για την ΑΟΖ
- Είμαστε αποτρεπτικοί δεν παρασυρόμαστε, το ελληνικό μήνυμα…
Δεν πέρασε ούτε ένα 15νθημερο από την ημέρα που ξεκίνησαν να επιστρέφουν κάποια από τα πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου στο ναύσταθμο.
Τα πληρώματα όμως πριν καν δέσουν έλαβαν εντολή οι μονάδες επιφανείας να ετοιμαστούν άμεσα για το ενδεχόμενο ενός έκτακτου απόπλου. Προορισμός, σημεία στο Αιγαίο ή την Μεσόγειο, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας τα οποία θίγονται ή γίνεται απόπειρα ν’ αμφισβητηθούν εμπράκτως από την Τουρκία.
Μπορεί η γειτονική χώρα στα πρόσφατα γεγονότα να έκανε πίσω αντιλαμβανόμενη την στρατιωτική ισχύ της Ελλάδας αλλά και τα βέλη που η Ευρώπη θ’ αναγκάζονταν να τα στρέψει κατά της Τουρκίας, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις, όπως εκτιμούν Επιτελείς, απαιτούν αυξημένα αντανακλαστικά και άμεσες αναλύσεις σε στοχευμένες πληροφορίες.
Οι ραγδαίες εξελίξεις με την Ελληνο-Αιγυπτιακή συμφωνία και την υπογραφή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν αφήνουν αδιάφορες τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες παρακολουθούν στενά τα γεγονότα και αναλύουν ήδη τις Τουρκικές αντιδράσεις.
Τα πληρώματα των μονάδων επιφανείας που παραμένουν στο Αν. Αιγαίο διατηρούν αυξημένη εγρήγορση καθώς είναι εν πλω. Όμως και τα πλοία που είναι σε καθήκοντα αυξημένης ετοιμότητας (σκοπού) σε προωθημένες θέσεις ή λιμάνια νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου βρίσκονται υπ’ ατμόν για την περίπτωση που χρειαστεί ο άμεσος απόπλους τους.
Άλλωστε εδώ και αρκετό καιρό η διασκόρπιση πλοίων σε διαφορετικά σημεία ως προωθημένα, σκοπό έχουν να δώσουν στο Επιτελείο μια πολύ πιο γρήγορη αντίδραση.
Πήγε περίπατο το καλό προσωπείο της Άγκυρας…
Η εικόνα που βγήκε προς τα έξω με την ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αλλά και την απόφαση για πάγωμα των συνομιλιών με την Ελλάδα, αναδεικνύουν τον εκνευρισμό στον οποίο έχει περιέλθει η γείτονα. Και όταν η Άγκυρα εκνευρίζεται, στο Ελληνικό Επιτελείο ξέρουν ήδη και τα ξεσπάσματά της.
Μάλιστα Επιτελείς σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται αυτή τη φορά που η Άγκυρα συνειδητοποιεί πως το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο έχει τσαλακωθεί για τα καλά, να προχωρήσει σε οποιαδήποτε σπασμωδική ενέργεια, ακόμη και τον άμεσο απόπλου του ερευνητικού Oruc Reis, εφόσον πρώτα εκδοθεί μια επιπλέον παράνομη ναυτική οδηγία.
Από μόνα τους αυτά αναγκάζουν το Ελληνικό Επιτελείο αντί να «χαλαρώνει» τα στελέχη μέσα στο καλοκαίρι, να τα διατηρεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Οι Επιτελείς αναμένουν περαιτέρω σπασμωδικές κινήσεις από την Τουρκία και τώρα, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά είναι που απαιτείται ψυχραιμία αλλά με την αποτρεπτική μηχανή να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
«Δεν πρόκειται να μας παρασύρει κανείς ή να μας βάλει σε διαδικασίες που δεν επιθυμούμε να μπούμε. Αυτό θα γίνει μόνο στην περίπτωση που θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα», σημείωναν αργά το βράδυ της Πέμπτης ανώτατοι Αξιωματικοί.
Πάντως προφανώς επειδή οι ελάχιστοι στο Επιτελείο που γνώριζαν τις μυστικές επαφές Αθήνας- Καΐρου για την υπογραφή της ΑΟΖ, έλεγαν καιρό τώρα ότι το καλοκαίρι αναμένεται «καυτό» σε θέματα επικαιρότητας αλλά και εγρήγορσης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Και εφόσον παγώνει η Άγκυρα τις όποιες συνομιλίες, αυτό σημαίνει πως στο Επιτελείο η ηγεσία, μαζί με όλους τους κλάδους, βάζουν τα σενάρια που υπάρχουν αλλά κυρίως τις πληροφορίες και επανεξετάζουν τους τρόπους αντίδρασης.
Ο προγενέστερος σχεδιασμός επιτρέπει στους τέσσερις Αρχηγούς να γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πως θ’ αντιδράσουν αν αυτός ο εκνευρισμός της Τουρκίας που φάνηκε από τις ανακοινώσεις, θα μετατραπεί σε έκνομες ενέργειες.
HellasJournal
Η Κυπρος ειναι ο αδυναμος κρικος, δυστυχως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεσω της Κυπριακης ΑΟΖ μπορουν να επιδιωξουν οι τουρκοι την εισοδο τους στην αντιστοιχη
Ελληνικη,και μαλιστα νοτιως της Κρητης.
Σιγουρα υπαρχουν σχεδια αποτροπης των ΕΔ, ακομα και αν ερθουν τουρκικα πλοια απο το Λιβυκο
Πελαγος,αλλα θα ηταν εξισου σημαντικη για τους Αιγυπτιους μια συμφωνια που θα τους επετρεπε
την σταθμευση πλοιων τους στην Κρητη.