Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα κέρδη της Ελλάδας από την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο


Του Δημήτρη Γκάτσιου

Διάχυτη είναι τις τελευταίες ώρες η ικανοποίηση στην Αθήνα, μετά τη συμφωνία για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στο Κάιρο. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με δήλωσή του από τη Χάλκη, όπου πραγματοποιούσε περιοδεία, χαρακτήρισε την κίνηση ως ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα, αλλά και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή που διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για κατοχύρωση της επήρειας των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και πανηγυρική επιβεβαίωση της πάγιας ελληνικής θέσης. Δηλαδή, ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Λίγη ώρα μετά τις υπογραφές από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να αποτυπώσει τη σημαντική επιτυχία που κατέγραψε η ελληνική κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι της συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και το Κάιρο είχε προηγηθεί αυτή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, με τη χώρα μας να συνεχίζει τις διπλωματικές κινήσεις της στη…σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω μίας πολυδιάστατης πολιτικής, η οποία αποφέρει συνεχώς…καρπούς, ενισχύει επαναλαμβανόμενα τη θέση της και θωρακίζει τα εθνικά συμφέροντα. "Χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους. Μία συμφωνία καθ' όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο", τόνισε ο πρωθυπουργό. "Με την Αίγυπτο, όπως και πριν λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο", επεσήμανε.

Για μία συμφωνία που έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πως σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών. "Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους", ανέφερε ο κ. Δένδιας. Παράλληλα, σημείωσε πως η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης και συμπλήρωσε ότι, με τις υπογραφές Αθήνας-Καΐρου, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί, όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή. Στον…κάλαθο των αχρήστων.


"Επιβεβαιώνονται πανηγυρικά οι θέσεις μας"

Στον απόηχο των υπογραφών για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, πηγές τόνιζαν ότι το μήνυμα που εκπέμπεται προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι η χώρα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Αντίθετα, διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις, με βάση το δίκαιο της θάλασσας.

"Η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ. Από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική. Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της", ήταν το μήνυμα που εξέπεμπαν στελέχη. "Η χώρα υλοποιεί μία στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης, κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο", ανέφεραν.

"Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων. Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα, για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθέτηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας…Η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή. Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη να αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα, ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων", έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]