Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γερμανία: "Πακέτο" ύψους έως 750 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας


Ένα πακέτο-μαμούθ ύψους έως 750 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Γερμανία για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορονοϊού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, με το Βερολίνο να σχεδιάζει να εκδώσει νέο χρέος για πρώτη φορά από το 2013.

"Είναι ένα πολύ μεγάλο πακέτο με πολλά μέτρα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομίας Peter Altmaier, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα διπλάσει τον αριθμό των κλινών στις ΜΕΘ.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των 156 δισ. ευρώ, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί με νέο δανεισμό, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του Βερολίνου να χρησιμοποιήσει ό,τι έχει για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του ιού, τόνισε ο Scholz.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι η πανδημία θα βυθίσει τη γερμανική οικονομία σε ύφεση φέρος, με τον Scholz να διευκρινίζει πως το σχέδιο προϋπολογισμού στηρίζεται στην υπόθεση ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 5% το τρέχον έτος.

Ο Altmaier δήλωσε πως η κυβέρνηση θέλει να διοχετεύσει τη βοήθεια στις επιχειρήσεις το ταχύτερο δυνατόν και πως το Βερολίνο είναι έτοιμο να προστατέψει τις εταιρείες από ανεπιθύμητες εξαγορές στη διάρκεια της κρίσης.


Νωρίτερα τη Δευτέρα, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ένα ταμείο σταθεροποίησης της οικονομίας, αξίας έως 100 δισ. ευρώ το οποίο θα μπορεί να αποκτήσει απευθείας μερίδια σε επιχειρήσεις ως έναν τρόπο να χαλάσει τα σχέδια ξένων εξαγορών.

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει άλλα 100 δισ. ευρώ σε πιστώσεις προς την αναπτυξιακή τράπεζα του δημοσίου KfW ούτως ώστε να χορηγεί δάνεια σε δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση θα δώσει στην KfW εξουσιοδότηση και για μέτρα αξίας 200 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό νέο χρέος θα μπορούσε να φτάσει τα 356 δισ. ευρώ φέτος, ανάλογα με το πόση χρήση των εργαλείων θα κάνουν οι επιχειρήσεις.

Το αθροιστικό ποσό των 356 δισ. ευρώ σε νέο χρέος θα αντιστοιχεί στο περίπου 10% του γερμανικού ΑΕΠ.

Εκτός αυτού, το Ταμείο Σταθεροποίησης θα προσφέρει 400 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις δανείων για να διαφυλάξει τα εταιρικά ομόλογα που θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο χρεοκοπίας.

Οι εγγυήσεις οδηγούν το ύψος του συνολικού πακέτου στα 750 δισ. ευρώ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]