Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» εξόργισε την Άγκυρα που εξέδωσε Navtex


Για τις 6 Φεβρουαρίου και για μια ώρα οι Τούρκοι έχουν «κλειδώσει» περιοχή ανάμεσα στον Άγιο Ευστράτιο, τη Λέσβο και τη Σκύρο την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η τριμερής άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020»

Καμία τουρκική πρόκληση δεν μένει αναπάντητη. Οποτε οι γείτονες παραβιάζουν αέρα και θάλασσα τα ελληνικά πληρώματα είναι εκεί για να τους αναχαιτίσουν. Ωστόσο, η μέθοδος των «ιδιαίτερων» μαθημάτων από τους ιπταμένους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και τα έμπειρα πληρώματα των μονάδων επιφανείας του στόλου, έχουν το ανάλογο αντίτιμο.

Όπως λένε ανώτατες πηγές τα σχέδιά τους «έρχονται δεύτερα» από την ώρα που η απάντηση είναι τη στιγμή που πρέπει, εκεί που απαιτείται και φυσικά μαθαίνουμε μέσα από τις «πονηριές» τους. Το ελληνικό επιτελείο εκεί ακριβώς έχει την ευκαιρία και παίρνει όλα εκείνα τα στοιχεία, τις πληροφορίες και τις τακτικές που επιχειρούν να εφαρμόσουν οι γείτονές μας για να προκαλέσουν. Άλλωστε, όπως αναφέρει το hellasjournal μέσα από μια τόσο μακρά περίοδο εγρήγορσης και τεχνητής έντασης που επιδιώκει η Αγκυρα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων κι από τα τρία όπλα εκπαιδεύεται διαρκώς στις επαναλαμβανόμενες τακτικές που επιδιώκει να προβάλει το Τουρκικό επιτελείο.

«Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να αισθάνονται πάντα την ανάσα μας δίπλα τους και δεύτερον να μην υπάρξει αιφνιδιασμός», σχολίαζε με χαρακτηριστικό τρόπο μια εκ των στρατιωτικών πηγών εξηγώντας παράλληλα πως όταν βλέπουν στο τουρκικό επιτελείο την ξεκάθαρη αποφασιστικότητα που υπάρχει, τότε δεν προχωρούν σε περαιτέρω κινήσεις.

Τα μαθήματα και οι γνώσεις που έχουν πάρει μέσα από τις τουρκικές προκλήσεις τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι λίγα και σίγουρα εκείνο που σημειώνουν είναι πως ούτε δεύτερα Ιμια χωρούν και επιπλέον ότι η ψυχραιμία δεν συνιστά υποχωρητικότητα.


Κυριακάτικα «άγχη» και navtex προβοκάτσιας

Ακόμη και την Κυριακή η γείτονα προχώρησε σε ναυτικά γυμνάσια στον κόλπο Ξηρού, κάτι που συνήθως Σαββατοκύριακα δεν το πράττει. Αλλά ξανά οι μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού ήταν εκεί και παρακολουθούσαν την εξέλιξη της μικρής σε κλίμακα και ενέργειας άσκηση. Και αυτή η τακτική, των ασκήσεων, θα συνεχιστεί την εβδομάδα που ξεκινά κυρίως επειδή στο Αιγαίο πλέει εκτός των ελληνικών μονάδων επιφανείας και το ελικοπτεροφόρο της Γαλλίας «Dixmude» που παίρνει μέρος στην τριμερή άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020».

Η δυσαρέσκεια της Αγκυρας για την κοινή άσκηση Ελλάδας, Γαλλίας, Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται και μέσα από τη ναυτική οδηγία με αριθμό 0212/20 που εξέπεμψε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης στις 31 Ιανουαρίου, με την οποία προαναγγέλλει άσκηση με πυρά ανάμεσα στα νησιά του Αγίου Ευστρατίου, της Λέσβου και της Σκύρου.

Ως γνωστό στις 6 Φεβρουαρίου οι Πεζοναύτες των τριών χωρών θα βρίσκονται στο Βορειοανατολικό Αιγαίο για να κάνουν κοινή αποβατική ενέργεια και τα αμφίβια μέσα θα εξέλθουν από το Γαλλικό ελικοπτεροφόρο. Επιπλέον, η Τουρκία ήδη έχει διαμαρτυρηθεί για την επιλογή του Αγίου Ευστρατίου χαρακτηρίζοντάς το κι αυτό ως αποστρατιωτικοποιημένο νησί. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου πως «ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται» σκεπάζει απόλυτα την διαμαρτυρία της γείτονος. Όμως και οι ΗΠΑ δεν έχουν δεχτεί ως αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη τον ακριτικό Αϊ Στράτη!

Ο χάρτης με τις συντεταγμένες που έχει εκδώσει η Τουρκία για ασκήσεις με πυρά

Για τις 6 Φεβρουαρίου και για μια ώρα οι Τούρκοι έχουν «κλειδώσει» περιοχή ανάμεσα στον Άγιο Ευστράτιο, τη Λέσβο και τη Σκύρο την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η τριμερής άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020» με τη συμμετοχή 1000 πεζοναυτών από Ελλάδα, Γαλλία και ΗΠΑ καθώς και αεροναυτικές δυνάμεις

H navtex που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης

TURNHOS N/W : 0212/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 31-01-2020 09:44)

TURNHOS N/W : 0212/20 AEGEAN SEA 1.

GUNNERY EXERCISE, ON 06 FEB 20 FROM 1001Z TO 1100Z IN AREA BOUNDED BY;

38 56.00 N – 025 25.00 E

39 04.00 N – 025 42.00 E

39 15.00 N – 025 38.00 E

39 23.00 N – 025 15.00 E

39 09.00 N – 025 08.00 E

Στενό τετ α τετ του ΠΝ και της ΠΑ με το Σαρλ Ντε Γκολ Και ο «πονοκέφαλος» που λέγεται Γαλλία για την Τουρκία καλά κρατεί σχεδόν για όλο τον μήνα που μόλις έχει ξεκινήσει. Αν και είναι αρχές του Φεβρουαρίου ήδη προγραμματίζονται οι κινήσεις και οι σχεδιασμοί κοινών ναυτικών και αεροπορικών γυμνασίων στην Αν. Μεσόγειο κυρίως με την επιστροφή νότια της Κρήτης του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου της Γαλλίας Σαρλ Ντε Γκολ.

Σύμφωνα με πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, μια σειρά από ναυτικά γυμνάσια θα εξελιχθούν, ανάμεσα στην αρμάδα ασφαλείας του αεροπλανοφόρου και σε Ελληνικά πολεμικά πλοία, με κάποιο εξ αυτών στη συνέχεια να παίρνει θέση ξανά δίπλα στο Σαρλ Ντε Γκολ ως πλοίο συνοδείας ασφαλείας. Ταυτόχρονα τα Ελληνικά F-16 Block 52 plus από την Σούδα, αναμένεται πως θα έχουν ραντεβού στον αέρα με τα Rafale του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού που θ’ απονηώνονται από το αεροπλανοφόρο.

Όπως λένε με νόημα πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, οι συγκεκριμένες ασκήσεις θα εκπέμψουν ένα διαφορετικό και ηχηρό μήνυμα στην περιοχή, στο όριο του Ελληνικού FIR. Όλα αυτά θα γίνουν μετά τον ολιγοήμερο κατάπλου του αεροπλανοφόρου στο λιμάνι της Λεμεσού στην Κύπρο. Από την Μεγαλόνησο και μετά, οι ελληνογαλλικές συνεργασίες θα είναι σχεδόν καθημερινές και μόνο αυτό δείχνει την έμπρακτη στήριξη της Γαλλίας στις περιπέτειες που περνά η Κύπρος με τις πειρατικές και παράνομες κινήσεις της Τουρκίας τόσο με πολεμικά πλοία όσο και με ερευνητικά ή και γεωτρύπανα εντός της ΑΟΖ. Και βέβαια στήριξη και αναθεώρηση της στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας έχει αποφασιστεί σε επίπεδο κορυφής για την Ελλάδα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]