Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα ένταση στις σχέσεις Ερντογάν - Πούτιν με αφορμή τη Συρία


Νέα ένταση στις σχέσεις Άγκυρας - Μόσχας και κίνδυνος ανάφλεξης στη Συρία μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των δυνάμεων του Άσαντ, με τον Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει ότι «30 έως 35» Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν ως αντίποινα για τους νεκρούς Τούρκους στρατιώτες από πυρά των κυβερνητικών στρατευμάτων, να προαναγγέλλει συνέχεια των τουρκικών επιθέσεων και να καλεί τη Μόσχα να μην «εμποδίσει» την απάντηση της Άγκυρας.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για την Ουκρανία, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως «απαντήσαμε αναλόγως σ' αυτές τις επιθέσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο, είτε με το πυροβολικό είτε με τους όλμους μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας για την ασφάλεια της χώρας μας, του λαού μας και των αδελφών μας στην Ιντλίμπ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Αυτοί που αμφισβητούν την αποφασιστικότητά μας θα καταλάβουν σύντομα πως έκαναν ένα σφάλμα», πρόσθεσε ο Ερντογάν και έστειλε μήνυμα στη Μόσχα; «Θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα στις ρωσικές αρχές: ο συνομιλητής μας δεν είστε εσείς, είναι το (συριακό) καθεστώς. Μην προπαθήσετε να μας εμποδίσετε».

Από την πλευρά της η Μόσχα, με ανακοίνωσή του Υπουργείου Άμυνας, σημείωσε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δέχθηκαν πυρά από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις επειδή η Ρωσία δεν είχε προειδοποιηθεί για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Ιντλίμπ της Συρίας.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως αεροπλάνα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν παραβίασαν τα σύνορα της Συρίας ούτε καταγράφηκαν επιθέσεις εναντίον συριακών στρατευμάτων.


Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ διέψευσε την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι η Τουρκία δεν ενημέρωσε τις ρωσικές αρχές για την επίθεση στο καθεστώς Άσαντ στην Ιντλίμπ.

«Η ανακοίνωση δεν είναι σωστή... Η Τουρκία ενημερώνει τακτικά τη Ρωσία», δήλωσε ο Τσελίκ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ενημέρωσε επίσης τη Ρωσία για την τελευταία επίθεση κατά των δυνάμεων του καθεστώτος.

Η Τουρκία θα θεωρεί «στόχους» τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις γύρω από τουρκικές θέσεις παρατήρησης στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ,πρόσθεσε ο Τσελίκ.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία μεταβαίνει εκτάκτως ο υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στην Ουκρανία μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, ωστόσο άλλαξε το πρόγραμμά του μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιντλίμπ.

Επιπλέον το Anadolu αύξησε τον αριθμό των θυμάτων από τα πυρά των δυνάμεων του Άσαντ, κάνοντας λόγο πλέον για έξι νεκρούς Τούρκους στρατιώτες και τουλάχιστον επτά τραυματίες. Ο προηγούμενος απολογισμός ανέφερε 4 θύματα.

Η Daily Sabah έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τις τουρκικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στην Ιντλίμπ ως αντίποινα:

Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Αλ Άσαντ, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας προελαύνουν στην Ιντλίμπ το τελευταίο διάστημα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Παρασκευή ότι η χώρα του δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε δική της στρατιωτική επιχείρηση εάν δεν ανασταλούν οι εχθροπραξίες.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]