Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποια είναι η έντιμη συνεννόηση κύριε Νίκο Δένδια;


Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη του Σουλτάνου, δεν θα σταματήσει…

Του Γιώργου Τσιτσιλιάνου

Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και του Υπουργού των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο πρώτος πρόσφατα δήλωσε:

Ότι «η Ελλάδα σιγά σιγά άρχισε να αποδέχεται το καθεστώς που κηρύξαμε στην Μεσόγειο».

Ο δεύτερος σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο ΤRΤ Haber δήλωσε:
“Εμείς λέμε στην Ελλάδα, με σας μπορούμε να συμφωνήσουμε αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Να είστε έτοιμοι να μοιραστείτε την Ανατολική Μεσόγειο”
Σε απάντηση ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε:
“Η Ελλάδα είναι διαχρονικά και πάντοτε έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είναι όμως διαχρονικά ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι και ένα ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό”.
Είναι φανερό ποιο είναι το σχέδιο του Προέδρου Ερντογάν, ότι μας πάει σιγά σιγά ή με την βία να μας καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, και, να ζητήσει ουσιαστικά την σταδιακή συρρίκνωση της χώρας με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Έρχεται στην συνέχεια το δεξί του χέρι, ο κ. Τσαβούσογλου, που προφανώς στις δηλώσεις του αναφέρεται στο τρίγωνο Κρήτης, Καστελόριζου, Κύπρου. Δηλαδή θεωρεί τετελεσμένο γεγονός την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, παραβιάζοντας -με το έτσι θέλω και αν σας αρέσει – τις υφαλοκρηπίδες της Κρήτης, νήσων των Δωδεκανήσων, της Κυπριακής Δημοκρατίας, το δε Καστελόριζο το εξαφανίζει από τον Χάρτη.

Ο κύριος Νίκος Δένδιας επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο μιλάει για έντιμη συνεννόηση.

Έντιμη συνεννόηση σε ποια θέματα;

Ίσως εννοεί την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;

Δεν γνωρίζει όμως εκ των προτέρων ότι αυτό χρειάζεται συνυποσχετικό μεταξύ των δύο χωρών, για να υφίσταται η απαραίτητη νομική κάλυψη;

Δεν γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτεί; Και, αν θελήσει να πάμε στην Χάγη θα επιβάλει την δική της ατζέντα;

Δεν γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα;

Βεβαίως το διακύβευμα όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων ήταν να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μόνο για την οριοθέτηση του θέματος της υφαλοκρηπίδας, αλλά τότε ήταν άλλες οι συνθήκες, που είναι αντιδιαμετρικά αντίθετα από τις σημερινές.

Άρα, ίσως κάποιες ανώριμες σκέψεις από κάποιους, για τυχόν παραχωρήσεις, πιθανό να υπάρχουν κάτω από το τραπέζι, σε συνδυασμό με τις σκέψεις και τα όσα είπε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος περί συνεκμετάλλευσης, και, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, που δήλωσε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, σχετικά με την Τουρκο-Λιβυκή συμφωνία, ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα που απορρέουν από το δίκαιο της θάλασσας, αφήνοντας όμως ένα ανοιχτό παράθυρο δηλώνοντας ότι
“αυτά τα ζητήματα πρέπει να διευθετηθούν μέσα από διάλογο και διαπραγματεύσεις” 
συμπληρώνοντας:
“όχι με μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα άλλων εμπλεκομένων χωρών”.
Αφού οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δίκαιο της χώρας μας, γιατί δεν κόβουν το βήχα του Ερντογάν, και, να τον υποχρεώσουν να αποσύρει την απαράδεκτη Τουρκο-Λιβυκή συμφωνία; Και, γιατί μας συμβουλεύει τα θέματα αυτά να διευθετηθούν μέσα από διάλογο και διαπραγματεύσεις;

Αντιλαμβανόμαστε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, και, γιατί η Τουρκία είναι χρήσιμος σύμμαχός της. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που κατοχυρώνονται βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Παρότι το ΝΑΤΟ δεν έχει αρμοδιότητα για την διευθέτηση θεμάτων μεταξύ δύο συμμάχων χωρών, όμως η πρόσφατη αποχώρηση όλων των Ελλήνων βουλευτών μόνο τυχαία δεν ήταν -και εύγε τους- γεγονός που σημαίνει πολλά ως προς την λογική και την νοοτροπία που το διακρίνει στο σύνολό του.

Συνεπώς τα πράγματα δεν είναι τόσο αθώα, όσο θέλει να μας τα παρουσιάσει και να μας τα υιοθετήσει η κυβέρνηση, γιατί οι τοποθετήσεις της και μέρος των στελεχών τους, αφήνουν ανοιχτά παράθυρα, και, θα είναι θετικό στο εξής οι όποιες απαντήσεις να κλείνουν “αεροστεγώς” στις ορέξεις του Σουλτάνου.

Η κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι τρώγοντας ανοίγει η όρεξη του Σουλτάνου. Δεν θα σταματήσει, θα έχει συνέχεια, θα μπλέξουμε ανεπανόρθωτα, και, τελικά δεν θα αποφύγουμε την διατήρηση της ειρήνης που είναι και η επιθυμία όλων των Ελλήνων.

* Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Σμήναρχος ε.α Μηχανικός της ΣΜΑ, είναι Μαθηματικός με MSc στα εφαρμοσμένα και ήταν υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής.
HellasJournal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]