Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί ΗΠΑ και Ισραήλ ήθελαν να σκοτωθεί πάσει θυσία ο "Σκιώδης Διοικητής"


Χαρακτηρίστηκε "ζωντανός μάρτυρας της επανάστασης" από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ενώ άλλοι Ιρανοί τον είχαν αποκαλέσει "Mr. Fix-it" ή "Σκιώδη Διοικητή", αλλά τώρα, ο Κασέμ Σουλεϊμανί είναι νεκρός.

Η δολοφονία

Ένα αμερικανικό drone σκότωσε τον Κασέμ Σουλεϊμανί, θρυλικό διοικητή της Δύναμης Quds της ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, όταν μαζί με τον διοικητή της ιρακινής πολιτοφυλακής, Kata'ib Hezbollah, Abu Mahdi al-Muhandis και άλλους ιρακινούς αξιωματούχους, βρίσκονταν στην ιρακινή πρωτεύουσα, Βαγδάτη.

Η εντολή να δολοφονηθεί ο Σουλεϊμανί, ήρθε απευθείας από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, αφού ο διοικητής της Quds διέταξε την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, την περασμένη εβδομάδα.

Η δολοφονία του Σουλεϊμανί είναι πιο σημαντική για την παγκόσμια ειρήνη από τη δολοφονία του ηγέτη της Αλ-Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος δολοφονήθηκε σε ένα κρησφύγετο στο Πακιστάν, αφού η οργάνωση του υπέστη σημαντικά πλήγματα.

Ο θάνατος του Σουλεϊμανί είναι επίσης πιο σημαντικός από την πρόσφατη δολοφονία του ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, στο βόρειο τμήμα της Συρίας.


Η αποστολή του Σουλεϊμανί

Από αντιπάλους, και κυρίως Ισραηλινούς, έχει χαρακτηριστεί "ο πιο επικίνδυνος Ιρανός" στη γη.

Η μοναδική φορά που ο Σουλεϊμανί βίωσε το δικό του Βατερλώ, ήταν τον Μάιο του 2019, όταν ο Ισραηλινός στρατός (IDF) του έστησε παγίδα, αφού χτύπησε την Δύναμη Quds και τους συμμάχους της, στη Συρία, πολλές φορές.

Στις 10 Μαΐου 2019, ο Σουλεϊμανί διέταξε μια μαζική εκτόξευση πυραύλων στο βόρειο Ισραήλ, μόνο και μόνο για να διαπιστώσει ότι ο Ισραηλινός στρατός ανέμενε το χτύπημά του και ενώ δεν εξερράγη ιρανικός πυραύλος στο έδαφος του Ισραήλ, η ισραηλινή αεροπορία διέλυσε τις ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, με ένα σμήνος αεροπλάνων F-15.

Ο Σουλεϊμανί χαρακτηρίστηκε τρομοκράτης από τις ΗΠΑ το 2011, αφού σχεδίασε να σκοτώσει τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας, στις Ηνωμένες Πολιτείες και αργότερα πάλι, για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Συρία από τη Δύναμη Quds.

Ο Σουλεϊμανί επέβλεψε ουσιαστικά κάθε μεγάλη μάχη στη Συρία και το Ιράκ, κατά τους εμφυλίους πολέμους εκεί και αργότερα ίδρυσε την οργάνωση ομπρέλα "Al-Hashd al-Shaabi" κυρίως από Σιίτες παραστρατιωτικούς, στο Ιράκ, οι οποίοι ενσωματώθηκαν στον ιρακινό στρατό, στις αρχές του 2018.

Οι κυβερνήτες της al-Hash al-Shaabi έπαιρναν διαταγές από τον Σουλεϊμανί, όχι από την ιρακινή κυβέρνηση και οι πολιτοφυλακές που υποστηρίχθηκαν από το Ιράν, ήταν κάτι περισσότερο από απλή συνεισφορά στη μάχη, κάτι που αναπόφευκτα οδήγησε στην επανάκτηση των περιοχών, που είχαν χαθεί στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Σουλεϊμανί εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια των μαχών κατά του ISIS στο Τικρίτ, το Ραμάτι, τη Φαλούτζα και τη Μοσούλη, τα οποία ελευθερώθηκαν από τους τζιχαντιστές στα μέσα του 2017.

Ο διοικητής της Quds έχει επίσης επιβλέψει τη μεγάλη μάχη εναντίον των ανταρτών στο Χαλέπι, στη Συρία και την επίθεση στο Καλαμούν, όπου το Ιράν έχει αναφερθεί ότι διαθέτει υπόγειο πυρηνικό σταθμό, κοντά στην πόλη Κουσάιρ.

Πιο πρόσφατα, ο Σουλεϊμανί παρενέβη στη διαμόρφωση μιας νέας κυβέρνησης στο Ιράκ μετά τις εκλογές του Μαΐου και ανάγκασε τον σιιτικό κληρικό, Μουκτάντα αλ-Σαντρ, να σχηματίσει συνασπισμό με φιλοϊρανικά κόμματα.

"Το Ιράν δεν θα αποδεχθεί τη δημιουργία ενός σιιτικού μπλοκ που απειλεί τα συμφέροντά του. Είναι μια κόκκινη γραμμή", δήλωσε ο Σουλεϊμανί σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον αλ-Σαντρ.

Επίθεση στο Ισραήλ

Την ίδια περίπου περίοδο, ο Κασέμ Σουλεϊμανί οργάνωσε τη μάχη εναντίον των αντάρτων στις επαρχίες Ντεραά και Κουνέιτρα, στη νότια Συρία και έδωσε εντολές να επιτεθούν στο Ισραήλ, με περισσότερους από 30 πυραύλους, κατά τη διάρκεια της νύχτας της 10ης Μαΐου.

Η επίθεση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αποκαλούμενη από τον IDF "Επιχείρηση Σκάκι", τη μαζική επίθεση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στις ιρανικές βάσεις και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, που ανήκουν στην Δύναμη Quds, στη Συρία.

Η ισραηλινή επιχείρηση στη Συρία προετοιμάστηκε καλά και ήρθε όταν ο Σουλεϊμανί ίδρυσε τη "Ταξιαρχία Απελευθέρωσης του Γκολάν" μια σιιτική δύναμη, υπό την ηγεσία της ιρακινής πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ αλ-Νουτζαμπά.

"Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να συμμετάσχουμε σε οποιονδήποτε πόλεμο με τον Συριακό Αραβικό Στρατό για την απελευθέρωση του Γκόλαν, αν το συριακό κράτος συμφωνήσει ή το ζητήσει", δήλωσε ο Σεΐχ Ακράμ αλ-Κάαμπι, ηγέτης της Χεζμπολάχ αλ-Νουτζαμπά στο τέλος του Νοεμβρίου του 2017.

Ο αλ-Κάαμπι έπαιρνε τις εντολές του απευθείας από τον Σουλεϊμανί και λέει ότι η πολιτοφυλακή του θα συνεργαστεί με τη Λιβανέζικη Χεζμπολάχ, η οποία έχει χιλιάδες μαχητές στη Συρία και ελέγχει τώρα τα βόρεια όρη του Γκολάν, απέναντι από το χωριό Δρούζων, Magdal Shams, στα Ισραηλινά Γκολάν.

"Το Ισραήλ θα καταστραφεί" έγραφε ένα πανό σε βίντεο που κυκλοφόρησε από την "Ταξιαρχία Απελευθέρωσης του Γκολάν" που εμφανίστηκε όταν ανακοινώθηκε η ίδρυση της νέας δύναμης.

Απειλές προς Τραμπ και ΗΠΑ

Στα τέλη Ιουλίου, ο Σουλεϊμανί απειλούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τράμπ να μην ξεκινήσει πόλεμο με το Ιράν, επειδή ο ιρανικός στρατός θα τον "τελειώσει".

Ενώ κατηγόρησε τον Τραμπ ότι χρησιμοποιούσε τη γλώσσα των "νυχτερινών κέντρων και των αιθουσών τυχερών παιχνιδιών", ο Σουλεϊμανί δήλωσε ότι ήταν καθήκον του, ως στρατιώτης, να ανταποκριθεί στις απειλές του Τράμπ εναντίον του προέδρου Χασάν Ρουχανί του Ιράν.

Αφού ο Τραμπ προειδοποίησε τον Ρουχάνι "να μην απειλήσει ποτέ" τις ΗΠΑ, ξανά ο διοικητής της Quds, είπε ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να μιλήσει μαζί του, όχι με τον Ρουχανί.

"Είμαστε δίπλα σας, όπου δεν μπορείτε καν να φανταστείτε... Ελάτε. Είμαστε έτοιμοι. Αν ξεκινήσετε πόλεμο, θα τελειώσουμε τον πόλεμο", ανέφερε ο Σουλεϊμανί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim στο Ιράν.

Το Ινστιτούτο Έρευνας Μέσης Ανατολής (MEMRI) αποκάλυψε ότι ο Σουλεϊμανί έχει έναν λογαριασμό Instagram που φέρει εικόνα του διοικητή της Δύναμης Quds χρησιμοποιώντας ένα walkie-talkie ενώ στέκεται μπροστά σε έναν Λευκό Οίκο που εκρήγνυται.

"Θα συντρίψουμε την Αμερική κάτω από τα πόδια μας", έγραφε η λεζάντα από κάτω.

"Μην απειλείτε τη ζωή μας! Γνωρίζετε καλά τη δύναμη και τις δυνατότητές μας στην περιοχή. Ξέρετε πόσο ισχυροί είμαστε στον ασύμμετρο πόλεμο", είπε ο Σουλεϊμανί.

Το MEMRI δήλωσε νωρίτερα ότι ο Σουλεϊμανί έχει εμμονή με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικότερα με την κυβέρνηση Τραμπ.

Δεκέμβριος 2019

Στα τέλη του 2019, ο Σουλεϊμάνι παρενέβη στην κρίση στο Ιράκ, όπου οι θυμωμένοι διαδηλωτές απαίτησαν την πτώση της ιρακινής κυβέρνησης και τον τερματισμό της ιρανικής εμπλοκής στις ιρακινές εσωτερικές υποθέσεις.

Ο διοικητής της Quds διέταξε προσωπικά την ιρακινή κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ελεύθερους σκοπευτές εναντίον των διαδηλωτών και επίσης παρενέβη στην πολιτική κρίση στο Ιράκ, όταν ζήτησε να αντικατασταθεί ο πρωθυπουργός Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί, με έναν άλλο φιλο-ιρανό πολιτικό.

Ο Σουλεϊμανί διέταξε επίσης την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη αυτή την εβδομάδα, αφού οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια καταστροφική σειρά επιθέσεων εναντίον του ιρανικού πληρεξούσιου, Kata'ib Hezbollah, που είχε εμπλακεί σε επιθέσεις στο αμερικανικό προσωπικό στο Ιράκ εδώ και μήνες.

Το Πεντάγωνο κατέστησε σαφές μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί ότι είχε εμπλακεί στη δολοφονία εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών και στον τραυματισμό χιλιάδων άλλων.

Ο Χαμενεΐ διόρισε ήδη, τον μέχρι πρότινος Νο2 του Σουλεϊμανί, Ισμαΐλ Καανί, επικεφαλής του IRGC, που είναι επιφορτισμένο με την εξαγωγή της Ιρανικής Ισλαμικής Επανάστασης και πιθανότατα θα προσπαθήσει να παραδώσει την προβλεπόμενη "σκληρή απάντηση" με τον παραδοσιακό ιρανικό τρόπο.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολυάριθμοι πληρεξούσιοι του Ιράν στη Μέση Ανατολή και οι λανθάνοντες θύλακες της Χεζμπολάχ, στις ΗΠΑ, είναι πιθανό να ενεργοποιηθούν για να παραδώσουν την εξαγγελθείσα γρήγορη απάντηση.

Πέτρος Κράνιας
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]