Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν θέλει ένταση για να εκβιάζει…


Θα στρατικοποιήσει το μνημόνιο με τη Λιβύη

Όλες οι πληροφορίες και μετά την απόφαση της έγκρισης για ανάπτυξη Τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη από το Τουρκικό κοινοβούλιο, συγκλίνουν στο γεγονός ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει- αρχικά διερευνητικά- να κάνει το «μετέωρο» ίσως βήμα προς το Λιβυκό Πέλαγος.

Οι προειδοποιήσεις από τις χώρες της περιοχής, της ευρείας συμμαχίας αλλά και οι αντιρρήσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο, μάλλον δεν πτοούν τα σχέδια της Τουρκικής κυβέρνησης.

Μπορεί ο Ντόναλντ Τράμπ να δηλώνει αδελφικός φίλος του Ταγίπ Ερντογάν, όμως ο Τούρκος πρόεδρος έχει παρουσιάσει με τον καλύτερο τρόπο διαπιστευτήρια ανυπακοής προς την Δύση μέσω της παραλαβής των Ρωσικών S-400.

Από την μια πλευρά επιθυμία της Τουρκίας είναι να υλοποιήσει όλα εκείνα που είχε σχεδιάσει με την κυβέρνηση της Τρίπολης- που για την Άγκυρα ο σκοπός της είναι αποκλειστικά η εξαφάνιση Ελληνικών νησιών και η υφαρπαγή μέρους της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας- κι από την άλλη να εκβιάσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες της περιοχής με μια στρατιωτική αποσταθεροποίηση αν δεν συμπεριληφθεί στον ενεργειακό χάρτη.


Άλλωστε η ενόχληση της Τουρκίας για τον East Med φάνηκε από νωρίς κατά τη χθεσινή ημέρα και όχι μόνο μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε το υπουργείο εξωτερικών. Μπορεί οι καιρικές συνθήκες να μην ευνόησαν ιδιαίτερα ώστε οι νευρικοί γείτονές μας να κάνουν το κάτι παραπάνω, ωστόσο οι υπερπτήσεις σε Παναγιά και Οινούσσες έστελναν το μήνυμα πως οι Τούρκοι όχι απλώς δυσανασχετούν για την τόσο σημαντική συμφωνία που υπογράφτηκε στην Αθήνα, αλλά δεν θέλουν σε καμία περίπτωση αυτά τα σχέδια να προχωρήσουν.

Παράλληλα η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων την οποία και παρατηρούσαν οι γείτονές μας όλο αυτό το διάστημα των εντάσεων, έστελνε μηνύματα αποτροπής. Ακόμη και ο κίνδυνος του ατυχήματος -που πάντα ελλοχεύει- δεν τους βγήκε ώστε να προσπαθήσουν να “κλιμακώσουν” σε άλλα πεδία την κατάσταση όπως πιθανό να ήθελαν.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα σταματήσει ή θα περιορίσει τις έκνομες ενέργειες της, αντιθέτως θα προχωρά στον ίδιο παραβατικό δρόμο που έχει χαράξει.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη και ο αντίκτυπος στο εσωτερικό της Τουρκίας

Οι εξελίξεις στη Λιβύη και στο εσωτερικό της Τουρκίας την σπρώχνουν όλο και περισσότερο να προχωρήσει στα σχέδια και τις εξαγγελίες που έχουν προηγηθεί. Και βέβαια πρώτη η Αίγυπτος έχει δείξει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτεί μια επιπλέον αποσταθεροποίηση μέσα από την οποία επιχειρεί να επωφεληθεί η Άγκυρα.

Μετά και από την ενεργειακή υπογραφή, τα μηνύματα που ήταν όντως ειρηνικά, υπέκρυπταν την ισχυρή βούληση όλων των εμπλεκόμενων κρατών να υπάρχει η απαιτούμενη ηρεμία κι αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτρέψουν σε μια άλλη χώρα ν’ ανάψει για τα καλά το φιτίλι των νέων εντάσεων.

Μπορεί να μην φαίνεται διότι έτσι πρέπει, όμως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν με τον καλύτερο τρόπο τον «κομιστή» των μηνυμάτων: «μην σκεφτείς να περάσεις είτε από εναέριο χώρο είτε από τα Ελληνικά νερά με προορισμό τη Λιβύη» .

Ακόμη και γυμνάσια επικοινωνίας νότια της Κρήτης ανάμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό και το Αιγυπτιακό (που δεν τους αρκεί μόνο η Μέδουσα δυο φορές τον χρόνο) δεν έχουν σταματήσει και προγραμματίζονται σύμφωνα με πληροφορίες κι άλλα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η παρουσία άλλωστε της αποτρεπτικής δύναμης στα «ενεργειακά νερά» της Μεσογείου ήταν ένα αίτημα από τον Αιγύπτιο πρόεδρο στην πρόσφατη τριμερή που είχε γίνει πριν λίγους μήνες στο Κάϊρο.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]