Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η επόμενη μέρα στα Σκόπια μετά την παραίτηση του Ζάεφ


Σώμα με σώμα θα εξελιχθεί η επικείμενη εκλογική μάχη στη Βόρεια Μακεδονία

Σε κλίμα πόλωσης αλλά και απογοήτευσης από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να εξελιχθεί η προεκλογική περίοδο στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία ξεκίνησε και επίσημα σήμερα μετά την παραίτηση Ζάεφ και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι και τις 12 Απριλίου (ημέρα εκλογών).

«Ο κόσμος δεν πρόκειται να ξεχάσει τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια σε επίπεδο διαφθοράς και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος πριν αναλάβει ο Ζάεφ και νομίζω ότι αυτό θα το δείξει στην κάλπη και δεν θα επιτρέψει να γυρίσει η χώρα στο παρελθόν. Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι έκαναν φτερά τόσα δισ. από τη χώρα. Αυτά που πήγαν;» αναρωτιέται, μιλώντας στο ethnos.gr ο έμπειρος διπλωμάτης Λιούπτσο Αρσόφσκι με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις που «έτρεξαν» μετά και το γαλλικό «βέτο» για έναρξη προ-ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Βρυξελλών με τα Σκόπια.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, καθώς υπάρχει και η άλλη πλευρά που δείχνει δυσαρεστημένη από τον τρόπο διακυβέρνησης Ζάεφ. Αν και ο τελευταίος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας- ο οποίος παραιτήθηκε σήμερα-έκανε βήματα συμφιλίωσης με τους γείτονες (Συμφωνία των Πρεσπών), πετυχαίνοντας και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, εντούτοις δεν εκπλήρωσε πολλές από τις προσδοκίες των πολιτών που καλλιέργησε προεκλογικά. Μάλιστα, είναι πολλά και τα οικονομικά σκάνδαλα που βγαίνουν καθημερινά στα μέσα ενημέρωσης αλλά και οι συζητήσεις για κομματικοποίηση του κράτους και ρουσφέτια, οι οποίες φούντωσαν το τελευταίο διάστημα, θαμπώνοντας σημαντικά το προφίλ του πρώην πρωθυπουργού. Στα πολιτικά στραβοπατήματα Ζάεφ προστίθεται και η υψηλή ανεργία ενώ μόνιμο πρόβλημα είναι η φυγή των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπόρεσε να λύσει καμία κυβέρνηση μέχρι στιγμής στα Σκόπια.


«Αρκετοί πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη στην κάλπη. Η αποχή θα είναι μεγάλη. Σημαντική μερίδα της κοινωνίας είναι προβληματισμένη καθώς παρατηρεί ότι ούτε η αντιπολίτευση δεν μπορεί να δώσει λύσεις ενώ αν και ο Γκρούεφσκι ζει καταζητούμενος στη Βουδαπέστη, πολλοί στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού παραμένουν βουλευτές του κόμματος του VMRO-DPMNE και κινούν ακόμη τα νήματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποια ελπίδα μπορούν να δώσουν και τι να εμπνεύσουν στους πολίτες; Τι διαφορετικό θα κάνουν από την προηγούμενη φορά» παρατηρούσαν διπλωματικές πηγές από τα Σκόπια.

Οι προοπτικές της οικονομίας της γειτονικής χώρας αναμένεται να κυριαρχήσουν στη δημόσια πολιτική συζήτηση, ενώ ψηλά στην προεκλογική ατζέντα θα παραμείνουν τα σκάνδαλα που τυραννούν τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Σημαντικό χρόνο στη δημόσια σφαίρα αναμένεται να πάρει και το άδηλο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, δεδομένου ότι μέσα στο 2020 και εντός Κροατικής προεδρίας αναμένονται εξελίξεις.

Η μάχη Ζάεφ - Μίτσκοσκι

Έχοντας πετύχει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ ο Ζόραν Ζάεφ θα προσπαθήσει να πείσει ότι η ανεργία στη Βόρεια Μακεδονία μειώθηκε και οι δείκτες της οικονομίας βελτιώθηκαν. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να εμπνεύσει ασφάλεια στους πολίτες αλλά και να πλασαριστεί ως εγγυητής του ευρωπαϊκού δρόμου ενώ έχει σπεύσει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για νέες διακρατικές αντιπαραθέσεις και νέες διαμάχες με την Ελλάδα και την Βουλγαρία αν το VMRO-DPMNE επιστρέψει στην εξουσία.

«Εκτός από τα σκάνδαλα, η αντιπολίτευση παίζει το χαρτί των Πρεσπών. Ανοίγει και πάλι το θέμα του ονόματος, προσδοκώντας να συσπειρώσει τους εθνικιστές. Σε κάθε περίπτωση όπως παντού στον κόσμο οι εκλογές θα είναι μια μπερδεμένη κατάσταση» παρατήρησε,μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ethnos.gr η έμπειρη δημοσιογράφος, τηλεπαρουσιάστρια του εθνικού σταθμού Klan και για πολλά χρόνια ανταποκρίτρια του BBC στα Σκόπια Biljana Georgievska.Ενδεικτικό της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι και οι τελευταίες δηλώσεις του αρχηγού της. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα στη «Μακεδονία», αλλά θα αγωνιστούμε να την αλλάξουμε» δήλωσε πρόσφατα ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Κλειδί ο αλβανικός παράγοντας

Κεντρικό ρόλο την επόμενη μέρα στα Σκόπια αναμένεται να παίξουν και πάλι τα αλβανικά κόμματα-σε περίπτωση που η διαφορά των δύο μεγάλων μονομάχων παραμείνει μικρή μέχρι τέλους- καθώς η συμμετοχή ενός εξ αυτών είναι απαραίτητη για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού. Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα DUI το οποίο έχει συμμετάσχει σε κυβερνήσεις συνασπισμού τόσο με SDSM όσο και με το VMRO-DPNE αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

«Οι Αλβανοί μπορούν να εκπροσωπούνται με αξιοπρέπεια μόνο από τις αλβανικές πολιτικές οντότητες», είπε ο επανεκλεγείς αρχηγός του DUI Αλί Αχμέτι, προσθέτοντας ότι το DUI θέτει τις νόμιμες προτεραιότητες και απαιτήσεις των Αλβανών χωρίς να δέχεται συμβιβασμούς άσχετα αν κυβέρνηση είναι το VMRO-DPMNE ή το SDSM.

Ο Αχμέτι, παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε το δρόμο για την ευρωατλαντική ένταξη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με άλλες πρωτοβουλίες», προσθέτοντας ότι το δρόμο σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή εγγυάται μόνο το ευρωατλαντικό μονοπάτι.

Η τελευταία δημοσκόπηση - Παραμένει δημοφιλής ο Ζάεφ

Το SDSM έχει ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι του VMRO-DPMNE, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της MCIC. Σύμφωνα με αυτήν, εάν διεξαχθούν αύριο οι εκλογές, το 22,1% των ερωτηθέντων θα ψηφίσει για το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDSM του Ζάεφ και το 20,4% για το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα VMRO-DPMNE του Μίτσκοσκι. Το αλβανικό κόμμα DUI, σύμφωνα με την ίδια έρευνα συγκεντρώνει ποσοστό 6,6% των ψηφοφόρων και η Συμμαχία των Αλβανών 2,6%. Σύμφωνα με την MCIC η δημοσκόπηση δείχνει πτωτική τάση στις αξιολογήσεις των πολιτικών κομμάτων. Έτσι τα ποσοστά του SDSM μειώθηκαν κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου του 2018 ενώ τα ποσοστά του VMRO-DPMNE μειώθηκαν κατά μία μονάδα. Αμετάβλητα είναι τα ποσοστά του DUI.

Μεταξύ των δημοφιλέστερων πολιτικών σύμφωνα με την δημοσκόπηση είναι ο πρώην πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Το 16,5% των ερωτηθέντων τον εμπιστεύεται περισσότερο. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μίτσκοσκι ακολουθεί, με το 14,2% των ερωτηθέντων να είναι πολύ θετικό μαζί του. Η έρευνα διεξήχθη από το την εταιρία M-Prospect από τις 15 Νοεμ εώς την 1η Δεκ 2019.

Τίμος Φακαλής
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Και οι μεν και οι δε θα "σεβαστουν" την "συμφωνια" οπως σημερα!

    Η διαφορα εγκειται στο γεγονος οτι οι σκοπιανοι εθνικιστες θα προσπαθουν συνεχως να

    προπαγανδιζουν τον ψευτομακεδονισμο της "Αρχαιας Μακεδονιας" οπως και το γεγονος οτι ειναι

    γνησιοι "Μακεδονες" που ομιλουν την γνησια "μακεδονικη" γλωσσα!

    Με υπογραφη μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]