Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κίνδυνος ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή


"Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα αντιδράσει η Τεχεράνη στη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, ενός από τους κορυφαίους στρατηγούς της", εκτιμά η ειδικός σε ζητήματα Εγγύς Ανατολής Σανάμ Βακίλ από τη βρετανική δεξαμενή σκέψης Clatham House. Αποκλείει ωστόσο ότι το Ιράν δεν θα αντιδράσει στην αμερικανική πυραυλική επίθεση και θεωρεί πιθανό η Τεχεράνη να αφήσει την κατάσταση να εκτροχιαστεί στο Ιράκ, εκμεταλλευόμενη το κενό εξουσίας στη χώρα μετά τη παραίτηση του πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί.

Για αυξημένα κρούσματα βίας στην Μέση Ανατολή κάνει λόγο και ο εκπρόσωπος των γερμανών Πρασίνων σε ζητήματα Μέσης Ανατολής Όμιντ Νουριπούρ εκτιμώντας ότι ο Σουλεϊμανί δεν ήταν μόνο "εγκέφαλος" πίσω από την επιθετική στρατηγική της Τεχεράνης στην Εγγύς Ανατολή, όπως στη Συρία και το Ιράκ.

Ήταν, κατά την άποψή του, και το πρόσωπο της ιρανικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή. Η δολοφονία του αποτελεί πλήγμα για το κύρος των Ιρανών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την εξουδετέρωση του Σουλεϊμανί ως κήρυξη πολέμου από τις ΗΠΑ, υπογραμμίζει ο πολιτικός των Πρασίνων.


Ούτε το Ιράν, ούτε οι ΗΠΑ θα κέρδιζαν ένα πόλεμο

"Oι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν ενδέχεται να πυροδοτήσουν απρόβλεπτες εξελίξεις και εκτός Ιράκ", θεωρεί η Σανάμ Βακίλ προσθέτοντας ότι "ο Σουλεϊμανί είχε στενές σχέσεις με τον Χασάν Νασράλα και τη Χεζμπολάχ, με τη βοήθεια των οποίων το Ιράν αποσταθεροποιούσε την περιοχή. Το πιο πιθανό όμως είναι, προς το παρόν, η Τεχεράνη να επικεντρωθεί στο έδαφος του Ιράκ".

Ο Ιορδανός ειδικός σε στρατιωτικά θέματα Άμπου Ναβάρ δηλώνει στην DW: "Το Ιράν εξαναγκάζεται να απαντήσει στο αμερικανικό πλήγμα, διαφορετικά θα πλήττεται το κύρος του στην περιοχή". Ο ειδικός είναι πεπεισμένος ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε, για παράδειγμα, να απαγάγει αμερικανούς πολίτες στη Μέση Ανατολή ή να αποκλείσει τα στενά του Ορμούζ.

"Σε κάθε περίπτωση πάντως η απάντηση των Ιρανών θα είναι επίπονη για τις ΗΠΑ". Εκτιμά ωστόσο ότι Ουάσιγκτον και Τεχεράνη θα αποφύγουν έναν πόλεμο, τον οποίο ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το Ιράν είναι σε θέση να κερδίσουν, διότι ενδέχεται να συμπαρασύρει στο χάος ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Κέρστεν Κνιπ
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Deutsche Welle



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ενα ειναι σιγουρο:

    το Ιραν θα επιδιωξει αμεσα και ταχυτατα την κατασκευη πυρηνικων οπλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]