Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο "σουλτάνος τζογάρει" στη Μεσόγειο


Ο Ταγίπ χτυπά «κάτω από τη ζώνη», η Αθήνα καταγγέλλει τον επεκτατισμό του

Οι στρατιωτικό-διπλωματικές εξελίξεις στην περιοχή «ενδιαφέροντος» και της Ελλάδας είναι ραγδαίες. Την ώρα που θεωρητικά η Λιβύη βρίσκεται σε περίοδο κατάπαυσης των εχθροπραξιών, με τον Στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ να φαίνεται ότι έχει πεισθεί για το «παύσατε πυρ» και την προέλαση προς την Τρίπολη, ο πρόεδρος Σάρατζ βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν, κανονίζοντας το κοινό τους μέτωπο…

Παρακολουθεί στενά η Αθήνα

Η Αθήνα παρακολουθεί με αγωνία θα έλεγε κανείς οποιαδήποτε κίνηση γίνεται στην διπλωματική και στρατιωτική σκακιέρα ώστε να μην βρεθεί προ τετελεσμένων καθώς η Άγκυρα το μόνο που δείχνει ότι επιθυμεί είναι σε κάθε περίπτωση να επικυρωθεί η παράνομη συμφωνία που έκανε με την Τρίπολη.

Από το πρωί της Δευτέρας, και μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η Ελληνική κυβέρνηση αρχίζει δεύτερο κύκλο των διαβουλεύσεων και ενημερώσεων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από την Τρίτη θα έχει τετ α τετ με τον Ισραηλινό ομόλογό του (όπως γράψαμε στην σελίδα μας στις 10 Ιανουαρίου), κι εκεί θα τον ενημερώσει για όλα όσα συμβαίνουν κυρίως για την αυξητική πορεία των προκλήσεων από την Τουρκία στο Αιγαίο αλλά και στην Αν. Μεσόγειο.

Οι κινήσεις του Ισραήλ όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν να στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις και αυτό δεν είναι τυχαίο κυρίως διότι η χώρα μας έχει δώσει τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο σ’ αυτή την συμμαχία.


Κινήσεις για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας

Κινήσεις και καταγγελία της Άγκυρας για τις έκνομες ενέργειές της αναμένονται και σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο στη Συμμαχία.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και εκεί στη Νατοϊκή σύνοδο θα καταγγείλει εκ νέου την παραβατική συμπεριφορά της «συμμαχικής» κατά τα λοιπά χώρας αλλά και τους καθημερινούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία με τους ελιγμούς των Τούρκων, που φεύγουν έξω από κάθε δεοντολογικό πλαίσιο αυξάνοντας κατά πολύ τον κίνδυνο για ένα ατύχημα.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Λιβυή

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης δεν αφήνουν την διπλωματία στην Ελλάδα να ησυχάσει, αλλά ούτε το ελληνικό στρατιωτικό επιτελείο το οποίο συνομιλεί διαρκώς και ανταλλάσσει κρίσιμες πληροφορίες με συμμαχικές στην περιοχή χώρες και ταυτόχρονα σχεδιάζει κοινή παρουσία και ασκήσεις το επόμενο διάστημα.

Επιτελείς εκτιμούν ότι η Τουρκία προλειάνει όσο μπορεί, μέρα με τη μέρα, το έδαφος που θα της επιτρέψει να περάσει νότια από την Κρήτη, μέσω των θαλασσίων ζωνών που συμφώνησαν με τη Λιβύη.

Όπως χαρακτηριστικά λένε αυτό δεν θα το κάνει τώρα, αλλά θα θελήσει ν’ απλώσει την διπλωματία της και στους «κέρβερους» της περιοχής, δηλαδή το Ισραήλ και την Αίγυπτο δυο χώρες συμμάχους της Ελλάδας.

Την στιγμή πάντως που ο Χαλίφα Χάφταρ δέχτηκε να σιγήσουν προσωρινά τα όπλα, η βουλή της Λιβύης φέρεται να προετοιμάζει την Αίγυπτο να περάσει για τα καλά στα εσωτερικά της χώρας.

Κατηγορεί την Άγκυρα ο πρόεδρος του Λιβυκού κοινοβουλίου

Ο πρόεδρος του Λιβυκού κοινοβουλίου από Αιγυπτιακό έδαφος κατηγορεί ευθέως την Άγκυρα ότι σκοπός της είναι να βάλει φωτιά σ’ ολόκληρη την περιοχή.

Αυτό φυσικά δεν απέχει καθόλου από την αλήθεια την οποία ομολογούν οι ίδιοι οι πολιτικοί της Τουρκίας με πρώτο τον Ταγίπ Ερντογάν, που μονίμως απειλεί πως οποιαδήποτε προσπάθεια για την ενεργειακή ανάπτυξη στην Αν. Μεσογείου δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συμμετοχή της χώρας του.

Η βουλή της Λιβύης ζητά την παρέμβαση της Αιγύπτου

Ο Στρατηγός Σίσι όλο το προηγούμενο διάστημα έχει δείξει με κάθε τρόπο τις προθέσεις που έχει απέναντι στις ορέξεις της Άγκυρας τις οποίες προσπαθεί, αρχικά σε πρώτο στάδιο ν’ ανακόψει μέσω των προειδοποιήσεων.

Η Αίγυπτος πάντως μόλις ολοκλήρωσε μια μεγάλη αεροναυτική άσκηση κι ετοιμάζει την επόμενη, μάλιστα δημοσιοποιήθηκαν εικόνες από τη δύναμη που διαθέτει, έτοιμη για οτιδήποτε απαιτηθεί.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]