Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αυστρία: «Όχι» στην κατανομή προσφύγων εντός της ΕΕ


Την θέση του περί απόρριψης του Συμφώνου Μετανάστευσης του ΟΗΕ και της κατανομής προσφύγων στην ΕΕ επανέλαβε και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, της συγκυβέρνησης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος με τους Πρασίνους, συνεχίζοντας έτσι την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Ο Σάλενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) επανέλαβε την σχετική θέση που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2018, με τον νέο υπουργό Εξωτερικών να επισημαίνει πως η Αυστρία δεν πρόκειται να προσχωρήσει στο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για την Μετανάστευση και δεν θα συναινέσει στην κατανομή προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, που είχε αποφασιστεί στο παρελθόν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μία ιδιαίτερα σκληρή πολιτική στο θέμα της μετανάστευσης συνιστούσε πρώτη προτεραιότητα της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία, έπειτα από μία μόλις 17μηνη θητεία, είχε καταρρεύσει στα τέλη του περασμένου Μαΐου εξαιτίας της διαβόητης «Υπόθεσης Ίμπιζα», του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο φέρεται να ενέχεται ο πρώην Αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.


Το θέμα της μετανάστευσης και η στάση απέναντι στους αιτούντες άσυλο στην Αυστρία είναι και θα παραμείνει το μεγαλύτερο θεματικό "χάσμα" ανάμεσα στα δύο κόμματα της νέας κυβέρνησης, όπως απέδειξε η χθεσινοβραδινή συζήτηση στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Όπως επισήμανε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Ζίγκριντ Μάουρερ, σε σχέση με την απόρριψη του Συμφώνου του ΟΗΕ, αυτή δεν είναι η θέση του κόμματος της, το οποίο όμως περιορίζεται στα συμφωνηθέντα στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ως προς την κατανομή προσφύγων στην ΕΕ, η ίδια τόνισε πως αυτή υποστηρίζεται από τους Πράσινους, οι οποίοι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για αυτό, ωστόσο η θέση τους αυτή δεν μπόρεσε να περάσει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού τους με το Λαϊκό Κόμμα.

Κριτική στην απόφαση της τότε αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Ελευθέρων για αποχώρηση της Αυστρίας από το Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για την Μετανάστευση είχε ασκήσει ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Χαιρετίζοντας "το παγκόσμιο Σύμφωνο για μία ασφαλή, συντεταγμένη και ρυθμισμένη μετανάστευση", ο ίδιος ευελπιστούσε, σε δηλώσεις του αρχές Νοεμβρίου 2018 , ότι "η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποτρέψει την επαπειλούμενη απώλεια του κύρους και της αξιοπιστίας της σε διεθνές επίπεδο".

Είχε επίσης επισημάνει πως το Σύμφωνο για την Μετανάστευση δεν αναπτύσσει δεσμευτική επιρροή στις επί μέρους χώρες, αλλά εμπεριέχει πολλές λογικές προτάσεις για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν με λογική, ανθρωπισμό και έλεγχο, οι προκλήσεις της παγκόσμιας μετανάστευσης.

Ταυτόχρονα παρέπεμπε στην συνεργασία της Αυστρίας σε διεθνείς οργανισμούς και στο γεγονός ότι η Βιέννη είναι μία από τις έδρες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας πως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφοπλισμού και δημιουργίας ενός αποπυρηνικοποιημένου κόσμου, η Αυστριακή Δημοκρατία έχει κατακτήσει το κύρος ενός ενεργού και έμπιστου εταίρου στην Διεθνή Κοινότητα, κύρος, το οποίο δεν επιτρέπεται τώρα να διακινδυνεύσει.

Σε τότε έντονη διαμαρτυρία τους, 56 γνωστοί Αυστριακοί συγγραφείς, -- ανάμεσα στους οποίους και η βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ -- δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες καταδίκαζαν ως «ντροπή» και ως «βήμα προς διεθνή απομόνωση της χώρας», την τότε απόφαση της κυβέρνησης στη Βιέννη για την απόσυρση της Αυστρίας από το Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Μετανάστευση, κατά το πρότυπο των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ουγγαρίας.

Η απόσυρση από το Σύμφωνο συνιστά επιπλέον ένα «ντροπιαστικό μήνυμα έλλειψης αλληλεγγύης, ενόψει πολιτικών και κλιματικών κρίσεων με παγκόσμιες επιπτώσεις, στις οποίες η απάντηση μπορεί να είναι μόνον μία συντονισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο δράση», τόνιζαν οι υπογράφοντες την διαμαρτυρία.

Έντονη κριτική στην απόφαση της τότε αυστριακής κυβέρνησης, εκφράζοντας την "μεγάλη λύπη" του για αυτή την ενέργεια, είχε εκφράσει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]