Γιατί τα δυτικά Βαλκάνια θέλουν ακόμη να συμμετάσχουν στην Ε.Ε.
Της Beata Huszka
Οι χώρες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη της ΕΕ, πρέπει να επιλύσουν τις εκκρεμείς διαφορές τους στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης. Αυτό έχει αποδειχθεί ένα ισχυρό εργαλεία με την πάροδο των ετών.
Η επίλυση διμερών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και συνοριακών διαφορών, είναι ιδιαίτερα σημαντική στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου υπάρχουν πολυάριθμες.
Το Βέτο της Γαλλίας τον Οκτώβριο του 2019 για τις συνομιλίες ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, έχει ήδη αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη των λαών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.
Εάν εξασθενήσει η επιρροή της ΕΕ, οι εθνικιστικές ηγέτες θα διογκώσουν τις εντάσεις με τις γειτονικές χώρες. Το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας είναι υπό απειλή, και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο και στο Μαυροβούνιο, θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί ένα πιθανό σημείο ανάφλεξης.
Η ΕΕ θα πρέπει να δείξει την δέσμευση της στα Δυτικά Βαλκάνια ενθαρρύνοντας τις χώρες εκεί να επιλύσουν τις διαφωνίες τους, για να γίνουν και οι ίδιες καλύτεροι υποψήφιοι αλλά και για να ενισχυθεί η ασφάλεια στην περιοχή.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...